Δεκέμβριος 2019
***

Ταξιδεύοντας...
Τι σημαίνει να είσαι ορεινός πεζοπόρος; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν; Είναι μια εύκολη ή δύσκολη δραστηριότητα; Και
Ταξιδεύοντας...
Τι σημαίνει να είσαι ορεινός πεζοπόρος; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν; Είναι μια εύκολη ή δύσκολη δραστηριότητα; Και μπορεί να μας “χωρέσει” όλους; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουμε τις απαντήσεις αυτές από μια πεζοπορική – ενημερωτική εξόρμηση, σε έναν περίπατο αναψυχής, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο μεγαλύτερο φυσικό Πάρκο της πρωτεύουσας, με ιδιαίτερο κάλλος και ξεχωριστή περιβαλλοντική αξία. Η διαδρομή είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα των αρχάριων πεζοπόρων ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να γνωρίσουν έναν κρυμμένο “πνεύμονα” στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Ενόψει Χριστουγέννων στο μονοπάτι μας αυτό οι νέοι Ταξιδευτές θα κάνουμε ευχές και θα τις “σκορπίσουμε” στην πόλη μας… θα τις κάνουμε στολίδια στα δέντρα, μικρά δωράκια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη…
Φωτογραφίες
★ Οι φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρουσίαση της εξόρμησης των Ταξιδευτών είναι από διαφορετικές πηγές στο διαδίκτυο.
Συνοπτικό Πρόγραμμα
Στην συνάντησή μας αυτή θα γνωρίσουμε τα μυστικά της ορεινής πεζοπορίας και της ορειβασίας, τον εξοπλισμό που αυτά απαιτούν και θα μάθουμε τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει έναν σωστό πεζοπόρο και ορειβάτη.
09:00 Σημείο συνάντησης: Σταθμός Ακρόπολης του Μετρό
09:30 – 14:00 Πεζοπορία: Σταθμός Ακρόπολης – Λόφος του Φιλοπάππου, μνημείο του Φιλοπάππου – Θέατρο Δώρα Στράτου – Λόφος της Πνύκας – Αστεροσκοπείο – Λόφος του Αρείου Πάγου – Αναφιώτικα
14:00 Μετά το τέλος της διαδρομής μπορούμε να ξεκουραστούμε στην καφετέρια Γιασεμί στην Πλάκα απολαμβάνοντας δροσιστικό φυσικό χυμό λεμόνι και βύσσινο
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
Υπεύθυνος: Στέλλα Λάιτμερ
Ο λόφος Φιλοπάππου, γνωστός και ως λόφος των Μουσών, βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και συνδέεται με τους λόφους του Αστεροσκοπείου (λόφος Νυμφών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του δεσπόζει το ταφικό μνημείο Φιλοπάππου που έχτισαν οι Αθηναίοι το 114-116 μ.Χ. προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης των Αθηνών, εξόριστου ηγεμόνα της Κομμαγηνής, Ιούλιου Αντιόχου Φιλοπάππου. Το μνημείο είναι χτισμένο από πεντελικό μάρμαρο και αν και αρκετά κατεστραμμένο έχει πλούσιο διάκοσμο. Ο λόφος Φιλοπάππου την εποχή της Φραγκοκρατίας λεγόταν και λόφος Σέγγιο, πιθανώς από την ιταλική λέξη segno (= σινιάλο, σήμα), επειδή υπήρχε στον λόφο είδος σταθμού που αντάλλασσε σήματα και πληροφορίες με άλλα παρατηρητήρια κατά μήκος των ακτών και των νησιών του Σαρωνικού, που αφορούσαν την εμφάνιση εχθρικών στόλων ή πειρατικών πλοίων.
Ο λόφος της Πνύκας βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ του Φιλοπάππου και του λόφου Νυμφών. Εκεί, συγκαλούνταν από τον 6ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων. Από το βήμα της Πνύκας αγόρευσαν σπουδαίοι ρήτορες, πολιτικοί και στρατηγοί, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης ή ο Αισχίνης, και στη σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο χώρος ήταν, επίσης, αφιερωμένος στον Δία και υπήρχαν λατρευτικοί βωμοί. Τα σημαντικότερα μνημεία της Πνύκας είναι οι δύο μεγάλες στοές πάνω από το βήμα, που προορίζονταν να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις καιρικές συνθήκες, τα μεγάλα λαξεύματα μεταξύ των δύο στοών, το ιερό του Διός Υψίστου μέσα σε μια μεγάλη ορθογώνια κόγχη, το δάπεδο παλαιού ιερού, κλίμακες και ένας αριθμός κογχών λαξευμένες στον βράχο. Στην Πνύκα βρίσκονται και τα θεμέλια του Ηλιοσκόπιου του Μέτωνα, ενός πύργου που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αστρονόμοι για την παρατήρηση του Ήλιου, της Σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων. Με αυτές τις παρατηρήσεις ο Μέτων ανακάλυψε την περιοδικότητα των 19 ετών με την οποία επαναλαμβάνονται οι φάσεις της Σελήνης στο ίδιο σημείο του Ουρανού. Οι παρατηρήσεις του χρησιμοποιήθηκαν και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα και αστεροσκοπείο, θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του αστεροσκοπείου Αθηνών. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.
Ο Άρειος Πάγος είναι ένα βραχώδες έξαρμα ύψους 115 μέτρων στα βορειοδυτικά της Ακρόπολης, όπου κατά την αρχαιότητα εκδικάζονταν υποθέσεις φόνων, εμπρησμών και ιεροσυλιών. Εκτός από δικαστικό χαρακτήρα, ο Άρειος Πάγος είχε και θρησκευτικό χαρακτήρα με αρκετά ιερά πάνω στον βράχο, σπουδαιότερο των οποίων ήταν των Ευμενίδων. Στη βόρεια πλαγιά του λόφου εντοπίστηκε νεκροταφείο με θολωτούς και λαξευμένους τάφους της μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και ερείπια οικισμού του 6ου αιώνα π.Χ. που πιστεύεται πως αποτελούσε μέρος του αριστοκρατικού δήμου της Μελίτης. Περίπου το 51 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυξε από τον Άρειο Πάγο τον Χριστιανισμό στους Αθηναίους, προσηλυτίζοντας τον επιφανή Διονύσιο Αρεοπαγίτη (σημερινό προστάτη Άγιο της Αθήνας) και μία γυναίκα, τη Δάμαρι. Προς τιμήν του Διονυσίου Αρεοπαγίτη χτίστηκε τον 16ο αιώνα στη κορυφή του λόφου ναός, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό πιθανόν το 1601.
Τα Αναφιώτικα είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.
Πληροφορίες
Κόστος | ||
10€ | ||
Πληρωμή Επί Τόπου | ||
★ Η έκπτωση ισχύει με ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Να μας ενημερώνετε για ακύρωση. |
![]() Συνοδό, Φιλοδωρήματα |
|
![]() Εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, Φαγητό, Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα |
|
![]() Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί. |
|
![]() Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς |
|
![]() Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid |
|
![]() Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο. |
Ματιές Στο Παρελθόν
Τι σημαίνει να είσαι ορεινός πεζοπόρος; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αποζητούν; Είναι μια εύκολη ή δύσκολη δραστηριότητα; Και μπορεί να μας “χωρέσει” όλους; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουμε τις απαντήσεις αυτές από μια πεζοπορική – ενημερωτική εξόρμηση στον πιο κοντινό, φιλικό και όμορφο ορεινό προορισμό της πρωτεύουσας, τον Υμηττό, σε μια διαδρομή προσαρμοσμένη στα μέτρα των αρχάριων ορειβατών ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να γνωρίσουν την ελληνική φύση που εδώ δίνεται απλόχερα, με πάνω από 600 είδη φυτών, μερικά από τα οποία σπάνια, και περισσότερα από 100 είδη πουλιών και ζώων.
Τι είναι ορειβασία
“Ορειβασία δεν είναι μόνο η άθληση, η κατάκτηση μιας κάποιας ψηλής κορφής, η περιπέτεια, η ψυχαγωγία! Δεν είναι μόνο η ψυχική ανάταση και η ευχαρίστηση που νοιώθουμε όταν περπατάμε μέσα στα δάση, στις γεμάτες λουλούδια πλαγιές, μέσα ή πάνω από τα πανέμορφα φαράγγια, όταν κάνουμε ντους κάτω από τους παγωμένους καταρράκτες, ή κολυμπάμε στις λίμνες και στα πανέμορφα ποτάμια των βουνών μας! Ορειβασία δεν είναι μόνο η γλυκιά και αγνή συντροφιά με τους βοσκούς και τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών μας, δεν είναι ο καθαρός και ευωδιαστός αέρας της ορεινής υπαίθρου, δεν είναι το γλυκοχόραμα με το κελάηδημα των πουλιών ή τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα!
Ορειβασία, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, είναι όλα αυτά μαζί και κάτι περισσότερο… Ορειβασία είναι η ψυχική και σωματική ισορροπία, είναι το μέτρο, είναι ο αγώνας ο καλός, είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, είναι η ολοκλήρωση του ανθρώπου!”
Από το βιβλίο: Εγκόλπιο Ορειβασίας (Ε.Ο.Σ. Αχαρνών -Γκότφριντ Πολυκράτης -Στέλιος Βασιλόπουλος, 1995)
Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη πεζοπορία και ορειβασία, συνήθως σκέπτονται το δάσος, την ύπαιθρο, τη φύση και την ελευθερία που αυτά προσφέρουν. Πράγματι, η πεζοπορία – ορειβασία μας προσφέρει σωματική άθληση, περιπέτεια, ψυχαγωγία, ευχαρίστηση και απόλαυση αισθήσεων. Διευρύνει και εμπλουτίζει τον αισθητικό, συναισθηματικό και πνευματικό μας κόσμο. Μας φέρνει σε επαφή με την μητέρα φύση, μας βοηθά να αγαπήσουμε το σύμπαν μέσα στο οποίο κατοικούμε, να γνωρίσουμε τα όρια του βαθύτερου εαυτού μας και τελικά να τον αποδεχτούμε και να τον αγαπήσουμε. Έτσι τελικά η πεζοπορία – ορειβασία αναβαθμίζει τον άνθρωπο, τον εξοπλίζει με θάρρος για τον αγώνα της ζωής, τον προικίζει με ώριμη σκέψη για κάθε απόφαση και πράξη του, του παρέχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τους κινδύνους με ψυχραιμία, ενώ παράλληλα τον συγκρατεί από ψυχοφθόρες και καταστρεπτικές σωματικές και πνευματικές ολισθήσεις, κάνοντάς τον να κερδίσει, τελικά, ισορροπία ψυχής και σώματος.
Στη Συνάντηση θα μιλήσουμε για:
-σωστή επιλογή ορειβατικών παπουτσιών
-τις διαφορετικές κατηγορίες διαδρομών (βαθμούς δυσκολίας) και την ορολογία που χρησιμοποιούμε για να τις περιγράψουμε.
-το ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας:
-κατάλληλος ρουχισμός
-σωστή επιλογή ορειβατικού σάκου
-τον τρόπο που βαδίζουμε στο βουνό, πως χρησιμοποιούμε τα μπατόν, πως ρυθμίζουμε την αναπνοή μας, πως βρίσκουμε ρυθμό βαδίσματος, πώς πέφτουμε χωρίς να τραυματιστούμε, κ.ά.
-πληροφορίες σχετικά με τη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας και για το πως προετοιμαζόμαστε πριν την δραστηριότητα αυτή.
-το πως να χειριζόμαστε την ανησυχία και τους φόβους που μπορεί να προκύψουν στη διάρκεια της δραστηριότητας.
-τα οφέλη της πεζοπορίας – ορειβασίας
Επίσης, θα συζητήσουμε για τις αρχές και τις αξίες που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις δραστηριότητες βουνού:
-Σεβασμός προς τη φύση και τα έμβια όντα που την κατοικούν.
-Ανάπτυξη πνεύματος ομαδικότητας και σεβασμού προς τους συνοδοιπόρους μας.
-Εμπιστοσύνη στον αρχηγό της ομάδας.
Χρυσός κανόνας: Ο κάθε ορειβάτης πρέπει να γνωρίζει τα όρια των δυνατοτήτων του, και να κινείται πάντοτε μόνο μέσα σ’ αυτό.
(Από το βιβλίο: Εγκόλπιο Ορειβασίας (Ε.Ο.Σ. Αχαρνών -Γκότφριντ Πολυκράτης -Στέλιος Βασιλόπουλος, 1995)
“Γιατί η ορειβασία είναι θέση και τρόπος ζωής!”
Δεν υπάρχει καλλίτερο σχολείο, πληρέστερη παιδεία, και αποτελεσματικότερη άσκηση για το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή , από το ορειβατικό παιχνίδι με τις φυσικές δυνάμεις των αιώνιων βουνών. Εκεί που η μητέρα γη διατηρεί ακόμα όλη τη φυσική γοητεία και τη μεγαλοπρέπεια της δημιουργίας, μακριά από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, την «αξιοποίηση» και τις εξελίξεις που επιβάλλει ο ανθρώπινος πολιτισμός, βρίσκει η ψυχή το ισοζύγιο από την καθημερινή φθορά της.
(Από το βιβλίο: Εγκόλπιο Ορειβασίας (Ε.Ο.Σ. Αχαρνών -Γκότφριντ Πολυκράτης -Στέλιος Βασιλόπουλος, 1995)
Ιανουάριος 2020
***
Ηλεκτρονική Δήλωση Συμμετοχής
Πατώντας στον σύνδεσμο θα δείτε αν υπάρχει διαθεσιμότητα

Ταξιδεύοντας...
κείμενο αδιαμόρφωτο με clear formatting
Ταξιδεύοντας...
κείμενο αδιαμόρφωτο με clear formatting
Φωτογραφίες
width=»962″ height=»368″
★ Οι φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρουσίαση της εξόρμησης των Ταξιδευτών είναι από διαφορετικές πηγές στο διαδίκτυο.
Συνοπτικό Πρόγραμμα
κείμενο αδιαμόρφωτο με clear formatting
Υπεύθυνοι: …
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
→ Δείτε Τον Χάρτη
Πληροφορίες
ΚΟΣΤΟΣ
20€
Με κατάθεση μέχρι και την Τετάρτη (3 – 4 ημέρες πριν) (εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις)
★ Η τιμή ισχύει μόνο για ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής με ταυτόχρονη κατάθεση κόστους (αμέσως μετά τη δήλωση ή το αργότερο εντός 2 ημερών).
ΚΟΣΤΟΣ
25€
Για δηλώσεις και καταθέσεις την τελευταία στιγμή δηλαδή από την Πέμπτη (2 – 3 ημέρες πριν) (εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις)
Δηλώσεις που δεν συνοδεύονται από πληρωμή δεν κατοχυρώνουν την θέση. Σε περίπτωση που η πληρωμή γίνει και οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί (για τις δηλώσεις της τελευταία στιγμής) το ποσό δεν χάνεται, κρατείται για επόμενη φορά και ισχύει για διάστημα 6 μηνών, μετά το ποσό χάνεται.
![]() Τις μετακινήσεις με το πούλμαν, Αρχηγό, Συνοδό, Φιλοδωρήματα |
|
![]() Εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, Φαγητό, Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα |
|
![]() Ακύρωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι και 8 ημέρες πριν την εξόρμηση. Το ποσό δεν επιστρέφεται αλλά κρατείται για επόμενη δραστηριότητα της επιλογής σας και ισχύει για διάστημα 6 μηνών. Για ακύρωση συμμετοχής μετά την προθεσμία, 7 ημέρες πριν την εξόρμηση το ποσό των χρημάτων δεν επιστρέφεται ούτε κρατείται για επόμενη δραστηριότητα. |
|
![]() Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί. |
|
![]() Ορειβατικά μποτάκια, Μπατόν (μπαστουνάκια), Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Σφυρίχτρα, Ατομικό Φαρμακείο, Γυαλιά ηλίου & καπέλο, Αντηλιακή κρέμα, Αντιανεμικό – αδιάβροχο, Φλις, Νερό (1 λίτρο), Ελαφρύ φαγητό, Ισχυρή κολλητική ταινία, Σακίδιο πλάτης, Δεύτερη αλλαξιά ρούχα (παντελόνι, μπλούζα, φούτερ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια) – σε περίπτωση που βραχούμε να έχουμε στέγνα ρούχα στο πούλμαν |
|
![]() Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς |
|
![]() Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid |
|
![]() Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο. |