Βαθμοί δυσκολίας

Οι βαθμοί δυσκολίας είναι ενδεικτικοί. Ο χαρακτηρισμός του βαθμού δυσκολίας μιας διαδρομής είναι αρκετά περίπλοκος καθ΄ ότι εξαρτάται από τις ικανότητες του πεζοπόρου και την υποκειμενική κρίση αυτού που τη χαρακτήρισε. Για τους νέους πεζοπόρους ενδέχεται ο βαθμός δυσκολίας να είναι μεγαλύτερος λόγω καιρικών συνθηκών (βροχή, ζέστη, κ.λπ.), συνθηκών εδάφους (λάσπη, σάρες, βραχώδη περάσματα κλπ.) και λόγω υποκειμενικών δυσκολιών (φυσική κατάσταση, προσωπική αίσθηση κινδύνου). Επομένως, είναι σημαντικό το άτομο να είναι προετοιμασμένο θετικά για προσωπικές υπερβάσεις.

Έχουμε παρατηρήσει ότι στους αρχάριους πεζοπόρους οι πρώτες φορές είναι δύσκολες και απαιτητικές. Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει το σώμα και το μυαλό να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση που μας φέρνει η επαφή με τη φύση, με το απρόοπτο, με την επικινδυνότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε τις πρώτες φορές, την κόπωση στην ανηφόρα, την ψυχολογική κατάσταση του να μένουμε τελευταίοι ή του να καθυστερούμε την ομάδα, της αμφιβολίας του αν θα μπορέσουμε τελικά να τα καταφέρουμε ή όχι.

Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν εσωτερική ανησυχία που εμποδίζει την καλή αίσθηση γι αυτό που κάνουμε και περιορίζει την πραγματική μας ικανότητα να αντεπεξέλθουμε. Έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα ανησυχίας και φόβου, ανασφάλειες, σκέψεις δυσαρέσκειας, γκρίνια, που μας απορροφούν από το να απολαμβάνουμε το περπάτημα στη φύση και να παίρνουμε τα ευεργετήματα που προκύπτουν από αυτό. Έτσι, θα χρειαστεί να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας προκειμένου να αποκτήσουμε εμπειρία στο βουνό, να συνηθίσουμε τον ρυθμό της ομάδας και να βρούμε τη ροή μας μέσα σε αυτή.

Η παρακάτω βαθμολόγηση είναι η πλέον πρόσφατη και αποτελεί ένα εργαλείο των ορειβατικών συλλόγων προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός κώδικας χαρακτηρισμού της δυσκολίας μιας διαδρομής και ο οποίος γράφεται δίπλα σε κάθε διαδρομή. Ο βαθμός δυσκολίας λαμβάνει υπ’ όψιν την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή (καλοκαίρι- χειμώνας).

vathmoi-diskolias-pinakas

Το σύμβολο + προστίθεται στο βαθμό δυσκολίας (π.χ 2+, 3+ κλπ.) όταν υπάρχουν αναρριχητικά περάσματα, εκτεθειμένες κόψεις, λούκια, ή κλίσεις χιονιού/πάγου από 40ο και πάνω. Η συμμετοχή σε τέτοιες διαδρομές απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και εξοικείωση με το ορεινό πεδίο. Για τις χειμερινές αναβάσεις απαιτούνται επίσης γνώσεις στοιχειώδους ασφάλισης συντρόφου με τεχνικά μέσα.

Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ληφθεί από το

pezoporia_logo_sullogoi