Δεκέμβριος, 2019

Σαβ07Δεκ12:2112:21Μονοπάτι Των Ευχών και Συνάντηση Αρχαρίων: Λόφοι Της Αθήνας (Φιλοπάππου - Πνύκα - Αστεροσκοπείο - Άρειος Πάγος)Ανακαλύπτοντας Την ΠεζοπορίαΕίδος:Για Αρχάριους ΠεζοπόρουςΝομός:Αττικής

***

Ηλεκτρονική Δήλωση Συμμετοχής 

Πατώντας στον σύνδεσμο θα δείτε αν υπάρχει διαθεσιμότητα

 

Ταξιδεύοντας

 

Τι σημαίνει να είσαι ορεινός πεζοπόρος; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν; Είναι μια εύκολη ή δύσκολη δραστηριότητα; Και μπορεί να μας “χωρέσει” όλους; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθουμε τις απαντήσεις αυτές από μια πεζοπορική – ενημερωτική εξόρμηση, σε έναν περίπατο αναψυχής, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο μεγαλύτερο φυσικό Πάρκο της πρωτεύουσας, με ιδιαίτερο κάλλος και ξεχωριστή περιβαλλοντική αξία. Η διαδρομή είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα των αρχάριων πεζοπόρων ώστε να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να γνωρίσουν έναν κρυμμένο “πνεύμονα” στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας. Ενόψει Χριστουγέννων στο μονοπάτι μας αυτό οι νέοι Ταξιδευτές θα κάνουμε ευχές και θα τις “σκορπίσουμε” στην πόλη μας… θα τις κάνουμε στολίδια στα δέντρα, μικρά δωράκια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη…

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Στην συνάντησή μας αυτή θα γνωρίσουμε τα μυστικά της ορεινής πεζοπορίας και της ορειβασίας, τον εξοπλισμό που αυτά απαιτούν και θα μάθουμε τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει έναν σωστό πεζοπόρο και ορειβάτη.

 

09:00 Σημείο συνάντησης: Σταθμός Ακρόπολης του Μετρό

09:30 – 14:00 Πεζοπορία: Σταθμός Ακρόπολης – Λόφος του Φιλοπάππου, μνημείο του Φιλοπάππου – Θέατρο Δώρα Στράτου – Λόφος της Πνύκας – Αστεροσκοπείο – Λόφος του Αρείου Πάγου – Αναφιώτικα

14:00 Μετά το τέλος της διαδρομής μπορούμε να ξεκουραστούμε στην καφετέρια Γιασεμί στην Πλάκα απολαμβάνοντας δροσιστικό φυσικό χυμό λεμόνι και βύσσινο

 

Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).

Υπεύθυνος: Στέλλα Λάιτμερ

 

Ο λόφος Φιλοπάππου, γνωστός και ως λόφος των Μουσών, βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και συνδέεται με τους λόφους του Αστεροσκοπείου (λόφος Νυμφών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του δεσπόζει το ταφικό μνημείο Φιλοπάππου που έχτισαν οι Αθηναίοι το 114-116 μ.Χ. προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης των Αθηνών, εξόριστου ηγεμόνα της Κομμαγηνής, Ιούλιου Αντιόχου Φιλοπάππου. Το μνημείο είναι χτισμένο από πεντελικό μάρμαρο και αν και αρκετά κατεστραμμένο έχει πλούσιο διάκοσμο. Ο λόφος Φιλοπάππου την εποχή της Φραγκοκρατίας λεγόταν και λόφος Σέγγιο, πιθανώς από την ιταλική λέξη segno (= σινιάλο, σήμα), επειδή υπήρχε στον λόφο είδος σταθμού που αντάλλασσε σήματα και πληροφορίες με άλλα παρατηρητήρια κατά μήκος των ακτών και των νησιών του Σαρωνικού, που αφορούσαν την εμφάνιση εχθρικών στόλων ή πειρατικών πλοίων.

Ο λόφος της Πνύκας βρίσκεται δυτικά της Ακρόπολης, μεταξύ του Φιλοπάππου και του λόφου Νυμφών. Εκεί, συγκαλούνταν από τον 6ο έως και τον 4ο αιώνα π.Χ. η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων. Από το βήμα της Πνύκας αγόρευσαν σπουδαίοι ρήτορες, πολιτικοί και στρατηγοί, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Περικλής, ο Δημοσθένης ή ο Αισχίνης, και στη σύγχρονη εποχή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ο χώρος ήταν, επίσης, αφιερωμένος στον Δία και υπήρχαν λατρευτικοί βωμοί. Τα σημαντικότερα μνημεία της Πνύκας είναι οι δύο μεγάλες στοές πάνω από το βήμα, που προορίζονταν να προστατεύουν τους ανθρώπους από τις καιρικές συνθήκες, τα μεγάλα λαξεύματα μεταξύ των δύο στοών, το ιερό του Διός Υψίστου μέσα σε μια μεγάλη ορθογώνια κόγχη, το δάπεδο παλαιού ιερού, κλίμακες και ένας αριθμός κογχών λαξευμένες στον βράχο. Στην Πνύκα βρίσκονται και τα θεμέλια του Ηλιοσκόπιου του Μέτωνα, ενός πύργου που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι αστρονόμοι για την παρατήρηση του Ήλιου, της Σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων. Με αυτές τις παρατηρήσεις ο Μέτων ανακάλυψε την περιοδικότητα των 19 ετών με την οποία επαναλαμβάνονται οι φάσεις της Σελήνης στο ίδιο σημείο του Ουρανού. Οι παρατηρήσεις του χρησιμοποιήθηκαν και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα και αστεροσκοπείο, θεμελιώθηκε στις 28 Ιουνίου του 1842. Εμπνευστής του ήταν ο Μακεδόνας αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Βούρης. Ο Γεώργιος Βούρης έπεισε τον Γεώργιο Σίνα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του αστεροσκοπείου Αθηνών. Την ημέρα, μάλιστα, των εγκαινίων συνέπεσε και έκλειψη ηλίου που περιέγραψε ο Δανός ιστορικός και γεωγράφος A. L. Koppen. Το αρχικό κτίριο του πρώτου αυτού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος ήταν προσανατολισμένο στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και χτίστηκε με βάση τα σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν στο Λόφο των Νυμφών, έναν από τους επτά λόφους που δεσπόζουν στην πόλη των Αθηνών. Ήταν δωρεά του Βορειοηπειρώτη τραπεζίτη βαρώνου Γεωργίου Σίνα και η κατασκευή του περατώθηκε το 1846 με συνολικό κόστος 500.000 δραχμών.

Ο Άρειος Πάγος είναι ένα βραχώδες έξαρμα ύψους 115 μέτρων στα βορειοδυτικά της Ακρόπολης, όπου κατά την αρχαιότητα εκδικάζονταν υποθέσεις φόνων, εμπρησμών και ιεροσυλιών. Εκτός από δικαστικό χαρακτήρα, ο Άρειος Πάγος είχε και θρησκευτικό χαρακτήρα με αρκετά ιερά πάνω στον βράχο, σπουδαιότερο των οποίων ήταν των Ευμενίδων. Στη βόρεια πλαγιά του λόφου εντοπίστηκε νεκροταφείο με θολωτούς και λαξευμένους τάφους της μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και ερείπια οικισμού του 6ου αιώνα π.Χ. που πιστεύεται πως αποτελούσε μέρος του αριστοκρατικού δήμου της Μελίτης. Περίπου το 51 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κήρυξε από τον Άρειο Πάγο τον Χριστιανισμό στους Αθηναίους, προσηλυτίζοντας τον επιφανή Διονύσιο Αρεοπαγίτη (σημερινό προστάτη Άγιο της Αθήνας) και μία γυναίκα, τη Δάμαρι. Προς τιμήν του Διονυσίου Αρεοπαγίτη χτίστηκε τον 16ο αιώνα στη κορυφή του λόφου ναός, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό πιθανόν το 1601.

Τα Αναφιώτικα είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Πληροφορίες

 

Κόστος
10€
Πληρωμή Επί Τόπου

Η έκπτωση ισχύει με ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Να μας ενημερώνετε για ακύρωση.

Περιλαμβάνει

Συνοδό, Φιλοδωρήματα

Δεν Περιλαμβάνει

Εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, Φαγητό, Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Ανάληψη Ατομικής Ευθύνης

Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί.

Ελαφρύ Φαγητό

Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς

Προσωπικό Φαρμακείο

Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid
Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.

Ομαδικότητα

Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο.

 

X