ΕΛΙΚΩΝΑΣ: Ζερίκι- Μεγάλη Λούτσα / Καψάλα – Κυριάκι

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, Νομός Βοιωτίας

Οι Ταξιδευτές θα βρεθούμε στο γεμάτο από μύθους βουνό των Μουσών, τον Ελικώνα. Ορθώνεται επιβλητικά ανάμεσα στις ακτές του Κορινθιακό κόλπου και στις εύφορες πεδιάδες της Βοιωτίας και ανέγγιχτος από τις μάζες των ανθρώπων, μας προσκαλεί να τον εξερευνήσουμε και να τον γνωρίσουμε. Με 16 κορυφές πάνω από τα χίλια μέτρα, χαμένες ανάμεσα σε πλούσια δάση ελάτης και δρυός, δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό. Εμείς θα πεζοπορήσουμε σ’ ένα πανέμορφο τοπίο, ανάμεσα σε έλατα και μαυρόπευκα… Ξεκινώντας από το χωριό Ζερίκι και αφού περάσουμε από την κατασκήνωση στα 1.000μ. υψόμετρο θα σκαρφαλώσουμε στην ψηλότερη από τις κορυφές της Μεγάλης Λούτσας ή αλλιώς Καψάλα … και καθώς θα κατηφορίζουμε προς τα δυτικά πάνω στη  ράχη της Δαρμένης, θα απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς το Κορινθιακό κόλπο. Θα ολοκληρώσουμε την πορεία μας στην όμορφη πλατεία του Κυριακίου, όπου και θα γευματίσουμε απολαμβάνοντας τοπικές λιχουδιές…

000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
previous arrow
next arrow
000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
previous arrow
next arrow

Σημεία Επιβίβασης

01- INTERSPORT Βάρης / Αφετηρία (-10 από ώρα αναχώρησης)

02- ΒΟΥΛΑ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ (+5΄ από ώρα αναχώρησης)

03-Γλυφάδα -Public (+5΄ από ώρα αναχώρησης)

04-Αλίμου (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

05-Αμφιθέας (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

06-Αχιλλέως (Prapas) (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

07-Φλοίσβος (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

08-Φόρος (επί της Ποσειδώνος) (+15΄ από ώρα αναχώρησης)

09-Κωτσόβολος (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)

10-ΣΚΡΑ (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)

11-Κύκλοι (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)

12-Άγιος Σώστης (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)

13-ΦΙΞ (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)

14- Σύνταγμα (έξοδος μετρό εθνικός κήπος) (+25′ από ώρα αναχώρησης)

15- Ομόνοια (Hondos Center) (+35′ από ώρα αναχώρησης)

Προς Πελοπόννησο

16-Media Markt (+45′ από ώρα αναχώρησης)

17-Παλατάκι (περίπτερο πριν τον Βασιλόπουλο) (+50′ από ώρα αναχώρησης)

18-Ελευσίνα (Praktiker) (+60′ από ώρα αναχώρησης)

Προς Λαμία

16-Λένορμαν (παναγίτσα) (+45′ από ώρα αναχώρησης)

17-Ρενό (+50′ από ώρα αναχώρησης)ρα αναχώρησης)

18-Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Ολυμπιακό χωριό – smart) (+65′ από ώρα αναχώρησης)

Δείτε τα σημεία στον χάρτη

06:30  Αναχώρηση από τη Βάρη 

10:00  Άφιξη στο χωριό Ελικώνα ή Ζερίκι 

Το Ζερίκι ή αλλιώς Ελικώνας όπως είναι γνωστότερο σήμερα το χωριό, είναι χτισμένο στα 850 μέτρα, πάνω σε ένα φυσικό κοίλωμα του βουνού, στο οποίο το χειμώνα συσσωρεύεται νερό και δημιουργείται μια μικρή λίμνη. Το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο με το ελατοδάσος που σκεπάζει το χωριό και τη μικρή λίμνη στα πόδια του, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό βουνίσιο σκηνικό, που γοητεύει τον επισκέπτη με τη πρώτη ματιά. Το χωριό είναι γεμάτο πλακόστρωτα σοκάκια και όμορφα παραδοσιακά σπίτια, που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, μιας και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί. Το Ζερίκι δημιουργήθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από Αρβανίτες εποίκους.

10:00 – 17:00 Ορειβασία στον Ελικώνα: Ζερίκι (810μ.) – Κατασκηνώσεις(1.000μ.) – Λούτσα Μάδε (1.490μ.) – Μεγάλη Λούτσα (1.547μ.) – Δαρμένη (1.177μ.) – Βρύση Αβούζα (990μ.) – Κυριάκι (765μ.)

(Διάσχιση 11 χλμ.,   Υ.Δ.: +800μ. -850μ.,   Ω.Π.: 7 ώρες,   Β.Δ.: 2 Εύκολη ορειβατική διαδρομή)

Ξεκινάμε τη πεζοπορία μας, από το χωριό Ζερίκι στα 810 μ. υψόμετρο και ακολουθούμε το Εθνικό Μονοπάτι Α 22, έως την κατασκήνωση του Δήμου Λιβαδειάς, στα 1.000 μέτρα. Συνεχίζουμε την ανάβαση, από το μονοπάτι Ο 20,  (αρχικά με έντονη κλίση) και αφού τραβερσάρουμε την ελατοσκέπαστη πλαγιά,  φτάνουμε στη θέση Λούτσα Μάδε, ένα εκπληκτικό τοπίο με ψηλές κορφές άνω των 1.500 μέτρων και βαθιά κοιλώματα. Μία μικρή ανάβαση έως την κορυφή Μεγάλη Λούτσα, μας φέρνει στο τριγωνομετρικό κολωνάκι που βρίσκεται στα 1.547μ. υψόμετρο και μας προσφέρει εκπληκτική θέα προς την Βόρεια Πελοπόννησο, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα. Συνεχίζουμε τη πορεία μας κατηφορικά στο μονοπάτι Νο 4 που κινείται πάνω στη ράχη της Δαρμένης, απολαμβάνοντας το βουνό στο φως του δειλινού, που από εδώ αποκτά μια μυθική υπόσταση. Καταλήγουμε σε ένα μικρό πλάτωμα στα 1.117 μέτρα υψόμετρο και αφού ακολουθήσουμε το κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί σε δασικό δρόμο που τον ακολουθούμε και αφού περάσουμε από τη βρύση Αβούζα, καταλήγουμε στον παραδοσιακό οικισμό του Κυριακίου. 

17:00 – 19:30 Περιήγηση στο χωριό – Γεύμα σε τοπική ταβέρνα του Κυριακίου

Το χωριό είναι χτισμένο στη θέση, όπου βρισκόταν η αρχαία φωκική πόλη Φλυγόνιον, (υπολείμματα της οποίας διασώζονται σήμερα,  στη θέση Παλαιόκαστρο), που καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ τον Μακεδόνα, το 348 π.Χ. Στη διάρκεια της Κατοχής το Κυριάκι όπως και πολλά χωριά του Ελικώνα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και κάηκε μία φορά από τους Ιταλούς και δύο φορές από τους Γερμανούς, το 1943 και το 1944. Οσοι κάτοικοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν  οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η κεντρική πλατεία, με την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου και τον γέρο πλάτανο και η πλατεία με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προσφέρονται για χαλάρωση και ξεκούραση, ενώ λίγο πιο πάνω, βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Παναγίας με το θεατράκι και την παιδική χαρά και πίσω της η πέτρινη Μεγάλη Βρύση, η οποία τα περασμένα χρόνια τροφοδοτούσε τους κατοίκους με νερό. Στη βόρεια άκρη του Κυριακίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Ιωάννη του Προδρόμου με τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο και την υπέροχη θέα προς το Παλιόκαστρο.19:30 – 22:00 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα.

Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).

ΚΟΣΤΟΣ 25€


Μαζί με την δήλωση συμμετοχής

Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η προκαταβολή θα σας επιστραφεί

Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει. 

Η τιμή είναι κατ’ άτομο και

Περιλαμβάνει

Τις μετακινήσεις με το πούλμαν όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
Αρχηγό, συνοδό

Δεν Περιλαμβάνει

Γεύματα
Εισόδους σε χώρους ενδιαφέροντος
Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Στην αιτιολογία γράφετε επώνυμο, όνομα, προορισμός

EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR9701101530000015301164834
ALPHA BANK
(IBAN) GR2501401820182002340020154

Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα

Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο

ΜΕ ΚΑΡΤΑ (χρεωστική ή πιστωτική) μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.

Η κάρτα κρατάει προμήθεια οπότε το ποσό πληρωμής είναι: 27€

ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
(πατήστε τον σύνδεσμο)

Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσετε την θέση σας, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την πολιτική ακύρωσης του γραφείου μας.

Ακύρωση Συμμετοχής μέχρι και 5 ημέρες πριν
τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιήθουν από το ίδιο άτομο σε άλλη δράση για διάστημα 6 μηνών

Ακύρωση Συμμετοχής τελευταία στιγμή (4 ημέρες πριν)
τα χρήματαχάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμία άλλη δράση

Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει. 


Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί.

Ορειβατικά μποτάκια, Μπατόν (μπαστουνάκια), Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Σφυρίχτρα, Ατομικό Φαρμακείο, Γυαλιά ηλίου & καπέλο, Αντηλιακή κρέμα, Αντιανεμικό – αδιάβροχο, Φλις, Νερό (1 λίτρο), Ελαφρύ φαγητό, Ισχυρή κολλητική ταινία, Σακίδιο πλάτης, Δεύτερη αλλαξιά ρούχα (παντελόνι, μπλούζα, φούτερ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια) – σε περίπτωση που βραχούμε να έχουμε στέγνα ρούχα στο πούλμαν

Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς

Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). : Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.

Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο.

Labels

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ
Γιώργος Αβραμίδης

Συντονιστής Ομάδας

Γιώργος Αβραμίδης
Website
https://greektravellers.gr/?page_id=15037

Η ορειβασία είναι η ποίηση της ζωής και κάθε ανάβαση σ’ ένα βουνό είναι ένα ποίημα που σου γυρεύει να το ακούσεις. Πάμε να το ακούσουμε παρέα με τους Ταξιδευτές.

Ενδιαφέροντα άρθρα για τους προορισμούς μας

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ

Η ελληνική «Πρωτεύουσα του Νερού» Χάρη στους διπλούς καταρράκτες Σούδα που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους της χώρας μας, το καταπράσινο χωριό της Άρτας προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες. Μπορεί να μην είναι και ο πιο διαφημισμένος προορισμός, ωστόσο ανάμεσα στους φυσιολάτρες τα Θεοδώριανα της Άρτας έχουν εξαιρετική φήμη για το επιβλητικό τους τοπίο, το οποίο τους έχει δώσει…

Λίμνες Ζερέλια

Oι άγνωστες λίμνες της Ελλάδας και ο μοναδικός τρόπος δημιουργίας τους Οι λίμνες Ζερέλια βρίσκονται στη Μαγνησία, πολύ κοντά στον Αλμυρό και στους πρόποδες της Όθρυος και σε υψόμετρο μόλις 130 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό που χαρακτηρίζει τις δύο μικρές και ολοστρόγγυλες -με γεωμετρική ακρίβεια- λίμνες είναι η μετεωριτική τους προέλευση, αφού πρόκειται για λίμνες μάαρ, οι μοναδικές…