ΙΘΑΚΗ
Σάββατο 24 – Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024, Νομός Κεφαλληνίας
1Η ΗΜΕΡΑ: ΙΘΑΚΗ / Αρχαία πόλη Αλαλκομενών – Βαθύ
08:00 Αναχώρηση από Βάρη (δείτε τα σημεία επιβίβασης)
12:00 Άφιξη στο Λιμάνι της Πάτρας
13:30 – 17:00 Ακτοπλοϊκή μετάβαση: Πάτρα – Πισαετός και άφιξη στην Ιθάκη
17:30 – 19:00 Πεζοπορία Αρχαία πόλη Αλαλκομενών
(μπρος – πίσω, 2.2 χλμ, + 210μ., – 210μ., 1.5 ώρες)
Είναι ο λόφος του Πίσω Αετού, στην κορυφή του οποίου έχει εντοπιστεί η αρχαία ακρόπολη της πόλης των Αλαλκομενών. Ο χώρος έχει ανασκαφεί πολλές φορές, ήδη από τον 19ο αιώνα τουλάχιστον. Τα απομεινάρια των τειχών της είναι εντυπωσιακά, κυρίως λόγω του μεγέθους των ογκολίθων που τα αποτελούν, με αποτέλεσμα τα τείχη των Αλαλκομενών στην Ιθάκη να είναι γνωστά και ως «Κυκλώπεια». Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί ερείπια κατοικιών, τάφοι και αρχαίοι ναοί. Οι ενδείξεις συγκλίνουν, πως οι αρχαίες Αλαλκομενές ήταν σημαντικός οικισμός εκτάσεως περίπου 400 στρεμμάτων. Οι έρευνες των αρχαιολόγων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πρόκειται για το άστυ της μετα-Οδυσσειακής εποχής. Από τον Πίσω Αετό, στη θέση που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ξεκινάει το ανηφορικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην κορυφή του λόφου (ύψους 380 μ.), στην ακρόπολη των Αλαλκομενών. Είναι αρκετά κουραστικό, αν και σύντομο, καθώς έχει μεγάλη κλίση. Από την κορυφή θ’ απολαύσουμε μια καταπληκτική θέα, καθώς δεσπόζει ολόκληρος ο όγκος της Β. Ιθάκης με το ιδιόμορφο σχήμα του, ο ορεινός όγκος του Νηίου, Δυτικά ο κορμός της Κεφαλονιάς και όλες οι Ανατολικές ακτές της. Τα αρχαία νομίσματα με τα κεφάλια του Οδυσσέα και της Αθηνάς που βρέθηκαν στις Αλαλκομενές αλλά και διάφορα άλλα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ.
19:00 – 19:30 Μετάβαση στις Φρίκες, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο
20:00 – 23:00 Μετάβαση στο Βαθύ για περιήγηση και γεύμα
Το Βαθύ της Ιθάκης είναι η μοναδική πόλη του νησιού, μια μικρή, γραφική κωμόπολη με πληθυσμό περίπου 1.800 μόνιμων κατοίκων. Ταυτίζεται από τους μελετητές του Ομήρου με το λιμάνι του Φόρκυνα, όπου επέστρεψε ο Οδυσσέας από τη χώρα των Φαιάκων. Το Βαθύ Ιθάκης κατοικήθηκε επί Ενετικής κυριαρχίας, ενώ το λιμάνι θεωρείται το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδος και η ομορφιά του προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Σκάφη αναψυχής κάθε είδους, μικρά και μεγάλα, πολυτελή ή και λιγότερο, ταχύπλοα, γιωτ, ιστιοπλοϊκά το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι κατά δεκάδες.Από το 1978 το Βαθύ Ιθάκης αποτελεί παραδοσιακό οικισμό. Τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, ενώ τα περισσότερα είναι πολύχρωμα, διώροφα, με κεραμειδωτές σκεπές και στενά μπαλκόνια, κατά την επτανησιακή παράδοση. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρωτεύουσας της Ιθάκης είναι το μικρό νησάκι Λαζαρέτο που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού και χρησιμοποιήθηκε παλιά για λοιμοκαθαρτήριο και φυλακές –σήμερα είναι κατάφυτο από πεύκα και έχει διατηρηθεί μόνο το εκκλησάκι του Σωτήρα.
2Η ΗΜΕΡΑ: Κρουαζιέρα: Αφάλες – Πλατυνάμμος- Γιδάκι – Κιόνι
09:00 – 09:30 Μετάβαση στο Βαθύ
09:30 – 16:00 Κρουαζιέρα βόρειο και ανατολικό μέρος του νησιού στις παραλίες Αφάλες – Πλατυνάμμος – Γιδάκι (κόστος 40€ το άτομο)
Η Πλατιά Άμμος είναι η πιο εξωτική παραλία του νησιού. Πολλοί την θεωρούν την καλύτερη παραλία της Ιθάκης, χωρίς σύγκριση με την δεύτερη καλύτερη. Η Πλατιά Άμμος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην ανατολική εσωτερική πλευρά του κόλπου στις Αφάλες. Η παραλία είναι φαρδιά και αμμώδης, εκεί ανταποκρίνεται και το όνομα Πλατιά Άμμος. Η άμμος που διαθέτει είναι πολύ ψιλή και ολόλευκη, σαν πούδρα και τα νερά της τόσο γαλάζια και διαυγή, που το τοπίο θυμίζει εξωτικές Μαλδίβες και Σεϋχέλλες!
Στο βάθος του κόλπου στις Αφάλες, βρίσκεται μια σειρά από παραλίες, βοτσαλωτές, με βράχια και καταγάλανα, τυρκουάζ νερά. Το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά με απόκρημνους, γυμνούς γκρεμούς στην μια άκρη και κατάφυτους στην άλλη. Τα δέντρα φτάνουν ως τη θάλασσα: ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα, ψηλά πουρνάρια δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο και κάνουν τις Αφάλες μοναδικές.
Πολλοί θεωρούν το Γιδάκι την ωραιότερη παραλία της Ιθάκης, ενώ συχνά κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων παραλιών της Ελλάδας! Είναι τα καταγάλανα τυρκουάζ νερά και το φυσικό τοπίο με την φυσική, πλούσια βλάστηση που εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη… Το Γιδάκι είναι βοτσαλωτή παραλία, με μεγαλύτερα βότσαλα στη δυτική πλευρά της και ψιλότερα έως και άμμο προς τα ανατολικά. Ο κόλπος που σχηματίζει είναι ανοιχτός, ιδανικός για κολύμπι από τη μια άκρη ως την άλλη. Απέναντι φαίνεται το μικρό νησάκι της Ιθάκης, η Άτοκος.
16:00 – 16:30 Ξεκούραση στο ξενοδοχείο
17:00 Μετάβαση στον Σταυρό, στο Υπαίθριο μουσείο Οδυσσέα
Θα σταθούμε για λίγο να δούμε την μακέτα από το παλάτι που έχει στηθεί στην πλατεία του Σταυρού και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο που θα συναντήσουμε αργότερα στην πορεία μας – Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Αθανασίου ή Σχολή Ομήρου.
17:00 – 20:00 Πεζοπορία: Σταυρός – Ρουσάνο – Εξωγή – πυραμίδες – Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Αθανασίου ή Σχολή Ομήρου – Πλατρειθιάς
(κυκλική, 6.5 χλμ., +383μ., – 367μ., 3 ώρες)
Θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι με τα λιθοστρωτα σκαλοπάτια, θα περάσουμε το πέτρινο γεφυράκι και την ρεματιά, και περνώντας μέσα από κτήματα με ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια θα φτάσουμε στη περιοχή Ρουσάνος. Θα περάσουμε από τις τρεις Λαγκάδες όπου τη δεκαετία του 1930 η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή εντόπισε έναν μυκηναϊκό οικισμό του 1400-1300 π.Χ. και ανέσκαψε τρία σπίτια αυτής της περιόδου. Συνεχίζοντας θα έχουμε καταπληκτική θέα προς την Κεφαλονιά και την ανοιχτή θάλασσα. Θα δούμε παρατηρητήριο (φρυκτωρία) του 3ου αιώνα π.Χ. Συνεχίζουμε προς το χωριό Εξωγή με καταπληκτική θέα στο όρμο των Αφάλων και στην κοιλάδα της βόρειας Ιθάκης. Φτάνοντας στην Εξωγή θα περιηγηθούμε το χωριό για να δούμε τα απομεινάρια του παλαιού χωριού μέσα στη χαράδρα που έκρυβε τον οικισμό από τη θάλασσα εξαιτίας του φόβου των πειρατών. Επίσης, θα παρατηρήσουμε τις πεζούλες που κάποτε καλλιεργούνταν η σταφίδα. Προχωρώντας ψηλότερα θα φτάσουμε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Κάτω από το πλάτωμα της εκκλησίας υπάρχουν οι Πυραμίδες της Εξωγής, οι οποίες χτίστηκαν την δεκαετία του 1930 από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο (John Papas). Ο συμπατριώτης μας αυτός ήταν ένας εκκεντρικός εκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε άκληρος αφήνοντας την περιουσία του σε 46 παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού σε όλο τον κόσμο, με διαχειριστή τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ερχόμενος κατά καιρούς στην Ιθάκη έκτισε τις δύο πυραμίδες, από τις οποίες η Νότια είναι ο τάφος των γονιών του, ενώ η άλλη αποτελεί Τεκτονικό σύμβολο. Στο Βόρειο μέρος υπάρχει ο τάφος του. Γύρω από τον τάφο αλλά και στον περίβολο υπάρχουν 33 κρυπτογραφημένες επιγραφές. Συνεχίζοντας της πορεία μας θα κατηφορίσουμε για το χωριό Πλατρειθιά περνώντας από την αρχαιολογική περιοχή του Αγ. Αθανασίου, όπου και το Οδυσσειακό ανάκτορο. Ακολουθώντας τη διαδρομή που υποδεικνύουν οι πινακίδες με την αναγραφή “Σχολή Ομήρου” θα βρεθούμε στην τοποθεσία, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και ευρήματα που μαρτυρούν ότι πρόκειται για τα ανάκτορα του μυθικού Οδυσσέα. Ο χώρος δεν είναι περιφραγμένος και η επίσκεψη είναι ελεύθερη. Χαμηλά στον λόφο βρίσκεται η Μελάνιθρος πηγή, που σύμφωνα με τον Όμηρο, εκεί κατέβαιναν οι υπηρέτριες της Πηνελόπης για να πάρουν νερό. Στον χώρο εντοπίζονται απομεινάρια από αρκετά κτίσματα της μυκηναϊκής εποχής, Καθώς και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε πάνω στο αρχαίο παλάτι και με κομμάτια από αυτό.
Η Εξωγή είναι το βορειότερο χωριό του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο 340 μ., στην Βορειοδυτική του χερσόνησο. Ιδρύθηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 16ου αιώνα και ήταν ο τρίτος οικισμός της Ιθάκης, σημαντικός όμως, κυρίως λόγω της ασφάλειας που πρόσφερε η θέση του από τους πειρατές, καθώς και της ιδιαίτερης θέας του προς τις γύρω τοποθεσίες και τη θάλασσα. Είναι πολύ όμορφο και γραφικό χωριό, που προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη, ξεχωριστή θέα και άμεση επαφή με τη φύση. Σήμερα αριθμεί περί τους 45 μόνιμους κατοίκους, ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα οι κάτοικοί του ανέρχονταν περίπου στους 1.400. Είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα καθώς παρήγαγε λινάρι, λάδι, κρασί και σταφίδα, προϊόντα τα οποία διακινούνταν από το επίνειο λιμάνι των Φρικών. Γύρω από το χωριό η γη ήταν διαμορφωμένη σε πεζούλες («Κρεμαστοί κήποι» της Εξωγής ή λαχίδες) έτσι δεν άφηναν το παραμικρό ίχνος γης ακαλλιέργητο.
21:00 – 23:00 Μετάβαση στο Κιόνι
Είναι, σύμφωνα με πολλούς, το ομορφότερο χωριό του νησιού. Το Κιόνι Ιθάκης διεκδικεί επάξια μια θέση ανάμεσα στους διασημότερους προορισμούς του Ιονίου. Χτισμένο αμφιθεατρικά, ξεκινά από ψηλά, από την Ράχη και κατηφορίζει αρμονικά προς τη θάλασσα φτάνοντας στο κλειστό, γραφικό λιμανάκι. Μικρά κεραμιδοσκέπαστα σπιτάκια, με όμορφα χρώματα, χτισμένα στην κατάφυτη πλαγιά με κυπαρίσσια και ελιές που φτάνουν ως τη θάλασσα συνθέτουν το πανέμορφο τοπίο… Στενά δρομάκια, πλακόστρωτα, σκαλοπάτια που ξεκινούν από ψηλά και οδηγούν στην ακτή, περνώντας ανάμεσα από περιποιημένα σπίτια και ασπρισμένες αυλές γεμάτες γλάστρες με λουλούδια. Αξίζει να περπατήσουμε τα δρομάκια του Κιονιού της Ιθάκης και να δείτε από κοντά τις ομορφιές του. Την παράσταση στην είσοδο του απάνεμου λιμανιού, που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι δεκάδες σκάφη, κλέβουν οι τρεις παραδοσιακοί ανεμόμυλοι.
3Η ΗΜΕΡΑ: ΝΟΤΙΑ ΙΘΑΚΗ – Σπηλιώτισσα – Σπήλαιο Ρίζες – παραλία Φιλιατρό – Μονή Καθαρών
Α ΟΜΑΔΑ : ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ
09:00 – 09:40 Μετάβαση στη Νότια Ιθάκη (Μαραθιάς)
10:00 – 11:30 Πεζοπορία στη εξωκλήσι των Βλαχερνών στις Σπηλιές (Σπηλαιώτισσα)
(Μπρος – Πίσω, 3.8 χλμ., +150μ., -156μ., 1.5 ώρες)
Θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ξεκινάει από το οροπέδιο του Μαραθιά. Θα δούμε τον πλούτο της χλωρίδας του νησιού – από αιωνόβιες ελιές μέχρι αλιφασκιές – μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Από εκεί θα θαυμάσουμε την απέραντη θέα του Ιονίου Πελάγους, από τις ακτές της Λευκάδας, ως τον Πατραϊκό κόλπο.
Στο νότιο μέρος της Ιθάκης πάνω από τον όρμο Αντρι, σε μια δύσβατη περιοχή βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα εξωκλήσι σαν τα άλλα, αλλά για μια σπηλιά που το άνοιγμά της έχει κλειστεί, δίνοντας την εντύπωση της πρόσοψης μιας εκκλησίας. Γι’ αυτό το λόγο η Παναγία αυτή ονομάστηκε Σπηλιώτισσα. Πριν από πολλά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν πιο κοντά στη φύση, απολαμβάνοντας τα αγαθά της. Έτσι λοιπόν κάποτε οι οικογένειες Ζάβαρου και Αλευρά από το Περαχώρι, δούλευαν στην περιοχή κόβοντας ξύλα και φτιάχνοντας κάρβουνα. λέγεται πως μια μέρα ένα μικρό φως που ερχόταν μέσα από μια σπηλιά τράβηξε την προσοχή τους. Πλησίασαν αμέσως και βρέθηκαν μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας. Με πίστη και ευλάβεια μεγάλη πήραν την εικόνα και τη μετέφεραν στο Περαχώρι. Την άλλη μέρα η εικόνα εξαφανίστηκε από το χωριό και βρέθηκε πάλι μες στη σπηλιά. (Αυτό έγινε τρεις φορές).Τότε κατάλαβαν ότι έπρεπε να μετατρέψουν τη σπηλιά εκείνη σε εκκλησάκι, όπως και έγινε.
11:30 – 12:00 Μετάβαση στο Περαχώρι
12:00 – 13:00 Πεζοπορία: Σπήλαιο Ρίζες (Μπρος – πίσω, 0.8μ., +97μ., -85μ., 1 ώρα)
Το μονοπάτι είναι ανηφορικό, αλλά έχει εύκολη κλίση και είναι αρκετά σύντομο. Μετά από ανάβαση περίπου 20 λεπτών θα φτάσουμε στο σπήλαιο. Στο εσωτερικό του θα μπούμε από ένα μικρό άνοιγμα του βράχου και το εντυπωσιακών διαστάσεων, για τα δεδομένα της Ιθάκης, σπήλαιο θα ανοιχτεί μπροστά μας! Στο πλάι της οροφής του σπηλαίου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα και από εκεί μπαίνει αρκετός αέρας και φως. Στο κάτω μέρος αυτού του ανοίγματος θα δούμε μια γέρικη συκιά. Το σπήλαιο έχει μεγάλη χωρητικότητα και για αυτό στο παρελθόν χρησίμευε για να σταβλίζονται ζώα. Ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για το ομηρικό Σπήλαιο του Ευμαίου, όπου έκλεινε τα ζώα του ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα.
Β ΟΜΑΔΑ : ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ
Όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει το πεζοπορικό πρόγραμμα θα μπορεί να μεταβεί με το πούλμαν στο Βαθύ και να περιηγηθεί ελεύθερα μέχρι την επιστροφή της Ομάδας στις 13:00
Α & Β ΟΜΑΔΑ
13:00 – 16:30 Μετάβαση για μπάνιο στην παραλία Φιλιατρό
Το Φιλιατρό είναι η πιο πολυσύχναστη και κοσμική παραλία της Ιθάκης. Η παραλία είναι βοτσαλωτή και τα νερά στο Φιλιατρό είναι καταπληκτικά: διαυγή, τυρκουάζ και πεντακάθαρα όλες τις εποχές. Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, που καλύπτουν το μισό μήκος της. Στην περιοχή αυτή, τα βότσαλα της παραλίας είναι μεγάλα, ενώ όσο προχωράμε προς την άλλη άκρη της, μικραίνουν, μέχρι που γίνονται άμμος σε κάποιο μικρό τμήμα στο τέλος. Πίσω από την παραλία στο Φιλιατρό υπάρχει ένας μικρός ελαιώνας, τα δέντρα του οποίου δημιουργούν εξαιρετικά δροσερή κι ευχάριστη σκιά.
17:00 – 18:00 Μετάβαση στο ξενοδοχείο, στάση στη Μονή Καθαρών και επίσκεψη
Η Ιερά Μονή των Καθαρών, η Παναγία στα Καθαρά όπως λέγεται επίσης, είναι κτισμένη στη νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από την θάλασσα και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Βαθύ. Η Ιερά Μονή Καθαρών είναι χτισμένη απέναντι από τον κόλπο του λιμανιού της Ιθάκης, έτσι που το καμπαναριό της φαίνεται από όλο το νότιο νησί. Η ζωή της Ιεράς Μονής Καθαρών αρχίζει γύρω στα 1696. Σύμφωνα με την παράδοση, ονομάστηκε έτσι επειδή η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε απείραχτη μέσα σε καιόμενα «κάθαρα», ξερόχορτα, θάμνους, στο σημείο ακριβώς που χτίστηκε το μοναστήρι. Από τότε στέκει στο σημείο με τα χτίσματα της να διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
18:00 – 20:00 Ξεκούραση στο ξενοδοχείο
20:00 – 23:00 Μετάβαση στο Βαθύ για περιήγηση και γεύμα
4Η ΗΜΕΡΑ: Ανωγή – Κιόνι
09:00 – 09:15 Μετάβαση στην Ανωγή
Η Ανωγή είναι το πιο ορεινό χωριό της Ιθάκης, χτισμένη σε υψόμετρο 550 μέτρων, στο ψηλότερο βουνό του νησιού, το Νίρητο. Η ιστορία της Ανωγής ξεκινά στο Βυζάντιο, όταν για κάποια περίοδο ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Κυρίως λόγω της ασφαλούς της θέσης, αφού οι πειρατικές επιδρομές που ταλάνιζαν τους παραλιακούς οικισμούς της Ιθάκης για την ορεινή Ανωγή δεν αποτελούσαν πρόβλημα.
09:30 – 10:00 Περιήγηση στο χωριό Ανωγή
Στην είσοδο του χωριού, θα δούμε τους τεράστιους πέτρινους ογκόλιθους που φαίνονται δίπλα στο δρόμο – τα «Μενίρ» της Ανωγής. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία του χωριό, η Κοίμηση της Θεοτόκου του 12ου αιώνα με αγιογραφίες από Βυζαντινούς καλλιτέχνες και το επιβλητικό βενετσιάνικο καμπαναριό. Θα θαυμάσουμε τα κτήρια των περασμένων αιώνων και διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική: είναι πετρόχτιστα, ψηλά, με στενά πορτοπαράθυρα και μικρά μπαλκόνια – Παξινάτα (Παλιά Ανωγή).
10:00 – 12:30 Πεζοπορία: Ανωγή – Κιόνι
(Διάσχιση, 5.4 χλμ., -524μ., 2.5 ώρες)
Μία από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές της Ιθάκης. Συνδέει την ορεινή Ανωγή με το παραθαλάσσιο Κιόνι. Αφού περάσουμε το χωριό θα διασχίσουμε το οροπέδιο της Ανωγής και θα δούμε τους παλιούς πέτρινους ανεμόμυλους που άλλοτε άλεθαν το σιτάρι που καλλιεργούνταν στο οροπέδιο. Στη μέση περίπου της διαδρομής θα συναντήσουμε μια πέτρινη στέρνα. Δίπλα στη στέρνα υπάρχει ένα μικρό εικονοστάσι, που δηλώνει την ύπαρξη ενός μικρού ερειπωμένου ξωκλησιού λίγα μέτρα πιο πέρα από τη στέρνα. Αργότερα, ο δρόμος γίνεται σχεδόν οριζόντιος και περνά ανάμεσα από λιοστάσια και αμπέλια. Κοντά στο Κιόνι, ένας χωματόδρομος κόβει τον παλιό δρόμο μερικές φορές. Η διαδρομή μάς οδηγεί στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου, στις παρυφές του οικισμού, και από εκεί κατεβαίνουμε στο γραφικό λιμανάκι του Κιονιού.
13:00 – 17:00 Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και μπάνιο στις παραλίες στο Κιόνι
Οι παραλίες στο Κιόνι βρίσκονται ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του μικρού, γραφικού χωριού της βόρειας Ιθάκης. Το μικρό λιμανάκι επεκτείνεται προς τα νότια και το τσιμεντένιο δρομάκι που οδηγεί προς την άκρη του χωριού, οδηγεί και στις παραλίες στο Κιόνι. Πέτρινα, πλακόστρωτα σκαλοπάτια κατεβάζουν τους επισκέπτες ως τη θάλασσα. Είναι όλες βοτσαλωτές και τα νερά στις παραλίες στο Κιόνι είναι τυρκουάζ. Από πάνω ακριβώς, τα σπίτια του χωριού, πολύχρωμα και όμορφα χτισμένα προσδίδουν στο τοπίο μαγεία και κάνουν τον κολυμβητή να τα χαζεύει… Καθώς όλες οι μικρές παραλίες στο Κιόνι είναι άμεσα προσβάσιμες από το χωριό με τα πόδια, τις προτιμούν για τις καθημερινές βουτιές τους οικογένειες με μικρά παιδιά, που κατεβαίνουν στη θάλασσα δυο και τρεις φορές την ημέρα! Η πρώτη παραλία στο Κιόνι είναι πολύ μικρή, τόσο που όταν ανεβαίνει λίγο η θάλασσα, τα βότσαλα της ακτής εξαφανίζονται! Οι κάτοικοι του χωριού όμως την έχουν πολύ περιποιημένη και ειδικά για αυτό το λόγο, έχουν φτιάξει πέτρινο πεζουλάκι που υποδέχεται τους επισκέπτες. Καθώς βρίσκεται και σε μια κατά κάποιο τρόπο εσοχή του βράχου, διαθέτει σκιά άφθονη για όλους. Η τελευταία στη σειρά είναι και η μεγαλύτερη παραλία στο Κιόνι και είναι πνιγμένη στην πυκνή βλάστηση με δέντρα ως τη θάλασσα. Δίπλα βρίσκεται κι ένα μικρό αγκυροβόλιο με μερικές ψαρόβαρκες.
17:00 – 18:30 Απογευματινή πεζοπορία στους μύλους: Παραλία Φιλιατρό – Μύλοι – Κιόνι
(Μπρος – Πίσω, 2.4 χλμ., +76μ., -71μ., 1.5 ώρες)
18:30 – 20:30 Μετάβαση στο ξενοδοχείο και ξεκούραση
20:30 – 23:00 Μετάβαση στο Βαθύ, απογευματινή βόλτα και γεύμα
Επιστροφή στο ξενοδοχείο
5Η ΗΜΕΡΑ: Σπήλαιο Νυμφών – παραλία Γιδάκι
09:00 – 09:30 Μετάβαση στο Περαχώρι
09:30 – 11:00 Πεζοπορία: Περαχώρι – Σπήλαιο Νυμφών
(Διάσχιση, 3.6 χλμ., + 72μ., -311μ., 1.5 ώρες)
Από το Περαχώρι θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι για την Παλαιόχωρα, σήμερα ερειπωμένη, που ήταν ο ένας από τους τρεις πρώτους οικισμούς της Ιθάκης και μαρτυρείται μαζί με την Αγωγή και την Εξωγή από το 1548 (περίοδος της Ενετικής Κυριαρχίας της Ιθάκης). Η Παλαιόχωρα ήταν η παλιά πρωτεύουσα («χώρα») της Ιθάκης, πριν αυτή μεταφερθεί στο παραθαλάσσιο Βαθύ. Συνεχίζοντας θα φτάσουμε στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με το πέτρινο καμπαναριό και τις θαυμάσιες αγιογραφίες. Βρισκόμαστε στην πρώτη ράχη της Παλαιόχωρας και η θέα προς το Περαχώρι, το Βαθύ, τους γύρω όρμους, και ψηλά προς το Πεταλιάτικο βουνό είναι υπέροχη! Συνεχίζοντας το δρομάκι ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια, με θα δούμε μπροστά μας τη θέα του κόλπου των Δεξών. Βρισκόμαστε στην δεύτερη ράχη της Παλαιόχωρας, στο κέντρο της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού. Πάνω ψηλά βλέπουμε ερειπωμένα σπίτια, προς το Βαθύ ένα πολύ παλιό πέτρινο αλώνι, και πίσω του ένα ερειπωμένο μεγάλο διώροφο κτίσμα, ίσως το διοικητήριο. Συνεχίζοντας, ελαφρώς κατηφορικά, εγκαταλείπουμε την Παλαιόχωρα. Μετά από λίγο, θα βαδίσουμε στην κορυφογραμμή του βουνού προς τα εκκλησάκια του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Νικολάου, και θα καταλήξουμε στο «Σπήλαιο των Νυμφών» (Μαρμαροσπηλιά). Δεν θα επισκεφθούμε το σπήλαιο καθώς οι πληροφορίες λένε πως είναι επικίνδυνο.
11:00 – 13:00 Περιήγηση στο Βαθύ, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος και στο
Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης
13:00 – 17:00 Μπάνιο σε κοντινή παραλία
17:00 – 19:00 Μετάβαση στο ξενοδοχείο μας
19:00 – 23:00 Μετάβαση για στα Κιόνια για γεύμα
Επιστροφή στο ξενοδοχείο
6Η ΗΜΕΡΑ: ΔΕΡΒΕΝΙ – ΑΘΗΝΑ
08:00 – 08:30 Μετάβαση στο λιμάνι Πίσω Αετός
08:45 – 12:40 Ακτοπλοϊκή μετάβαση: Πισαετός – Πάτρα
13:00 – 14:00 Μετάβαση στο Δερβένι
14:00 – 18:00 Μπάνιο και γεύμα
18:00 – 20:00 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ 22/7/2024
ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΚΛΙΝΟ 650€
ΚΟΣΤΟΣ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ 970€
ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΙΚΛΙΝΟ 570€
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 250€
Μαζί με την δήλωση συμμετοχής
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η προκαταβολή θα σας επιστραφεί
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει.
ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
HOTEL NOSTOS
Η τιμή είναι κατ’ άτομο και
Στην αιτιολογία γράφετε επώνυμο, όνομα, προορισμός
EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR9701101530000015301164834
ALPHA BANK
(IBAN) GR2501401820182002340020154
Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα
Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο
ΜΕ ΚΑΡΤΑ (χρεωστική ή πιστωτική) μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσετε την θέση σας, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την πολιτική ακύρωσης του γραφείου μας.
Τα χρήματα της προκαταβολής δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.
Μέχρι και 15 ημέρες πριν : Το ποσό της προκαταβολής κρατείται για επόμενη χρήση
Μέχρι και 10 ημέρες : Χάνεται το ποσό της προκαταβολής
Τελευταίες 5 ημέρες: Χάνεται το 80% του κόστους
Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.