ΛΑΚΩΝΙΚΗ ή ΜΕΣΑ ΜΑΝΗ
Ακρωτήριο Ταίναρο – Αρεόπολη – Χερσόνησος Τηγάνι – Κάστρο Μαΐνης – Βάθεια – Αρχαία Αιγίλα – Κότρωνας
Παρασκευή 12 – Κυριακή 14 Απριλίου 2024, Νομός Λακωνίας
1η ημέρα: Παρασκευή
14:30 Αναχώρηση από Γλυφάδα
15:30 – 20:00 Μετάβαση από Αθήνα στο χωριό Οίτυλο Λακωνίας – Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο
20:00 – 22:00 Δείπνο σε τοπική ταβέρνα
2η ημέρα: Σάββατο
Α. ΟΜΑΔΑ
08:30 – 10:30 Μετάβαση στην Αρεόπολη – Περιήγηση
Η Αρεόπολη, Τσίμοβα μέχρι το 1836, πήρε το όνομά της από τον θεό του πολέμου Άρη ή, κατ’ άλλους, επειδή είναι εκτεθειμένη στους δυνατούς ανέμους. Θεωρείται η καρδιά της Λακωνικής Μάνης και εδώ άναψε στις 17 Μαρτίου του 1821 η φλόγα της Επανάστασης. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός ιδιαίτερου κάλλους με πανέμορφο ιστορικό κέντρο. Κάνοντας περατζάδα στα στενά παλιά καλντερίμια της βρισκόμαστε στις δύο διαδοχικές πλακόστρωτες πλατείες με τις εκκλησίες του Αγ. Αθανασίου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με το πολυώροφο καμπαναριό, βλέπουμε τα διατηρητέα αρχοντικά πυργόσπιτα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων που σημάδεψε την ιστορία της πόλης, του Πικουλάκη κ.ά., καθώς και αρκετές ακόμη σημαντικές εκκλησίες και πύργους του 18ου αιώνα που όλα μαζί κάνουν ατμοσφαιρικό αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό των 1.000 κατοίκων.
Α. ΟΜΑΔΑ
08:30 – 10:30 Μετάβαση στο σπήλαιο Διρού – Επίσκεψη (είσοδος 10 € τιμή γκρουπ)
Στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού, η φύση σμίλεψε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ένα θαύμα τέχνης και υπομονής, το σπήλαιο Βλυχάδα. Οι κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες του σπηλαίου, με τους μαγικούς σχηματισμούς και τα άλλο τόσο μαγικά ονόματα όπως “Λίμνη των Ωκεανίδων”, “Δάσος με τα Φοινικόδεντρα, “Διάδρομος των Θαυμάτων”, “Πέτρινος Κρίνος” και άλλα, όσο και οι αστραφτεροί κρύσταλλοι που στολίζουν κάθε γωνιά του, το έχουν χαρακτηρίσει ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο. Το όνομά του, “Βλυχάδα”, το οφείλει στα γλυφά νερά της τοποθεσίας, που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά. Από πολλούς πάντως αναφέρεται με την ονομασία “Γλυφάδα”, από την παράφραση της λέξης Βλυχάδα. Το σπήλαιο άρχισε να εξερευνάται συστηματικά από το 1949. Σήμερα, έχουν εξερευνηθεί πάνω από 14 χιλιόμετρα, ενώ συνεχίζονται και οι σπηλαιοκαταδύσεις. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά λιονταριού, πάνθηρα, ύαινας, κουναβιού, ελαφιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Επίσης, στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή.
Α & Β ΟΜΑΔΑ
10:30- 11:00 Μετάβαση στον οικισμό Αγία Κυριακή
Ολοκληρώνοντας τη βόλτα μας στην Αρεόπολη αναχωρούμε για την Αγία Κυριακή, έναν μικρό οικισμό χωρίς μόνιμους κατοίκους που βρίσκεται στην κοινότητα Κούνου.
11:00 – 16:00 Πεζοπορία στη χερσόνησο Τηγάνι: Άγιος Γεώργιος – Αγία Κυριακή – Εκκλησία Οδηγήτρια – Ακρωτήριο Τηγάνι – Κάστρο Μαΐνης – Αγία Κυριακή – οικισμός Σταυρί
(Διάσχιση, 9,5 χλμ., Υ.Δ.: +/- 300μ., Ω.Π.: 4-5 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη πεζοπορική διαδρομή)
Η διαδρομή στη Χερσόνησο Τηγάνι, θα μας οδηγήσει στο ερειπωμένο Κάστρο της Μαΐνης. Στην επιστροφή μας θα αφήσουμε σε κάποιο σημείο το αρχικό μονοπάτι και θα πεζοπορήσουμε πάνω απ’ την απόκρημνη ακτή προς την εκκλησία Οδηγήτρια. Επιστρέφουμε πίσω στην Αγία Κυριακή από την ίδια διαδρομή.
Το Τηγάνι είναι ένας στενός πέτρινος βραχίονας ύψους 50 μέτρων απέναντι από το λιμάνι του Μέζαπου, που θυμίζει τη λαβή τηγανιού. Πάνω στη απόκρημνη χερσονησίδα βρίσκεται, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, το ερειπωμένο Βυζαντινό κάστρο της Μαϊνης. Το κάστρο χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα επί Ιουστινιανού τον 6ο μ. Χ. αιώνα και σήμερα, σώζονται μισογκρεμισμένα τμήματα τειχών, Κυκλώπεια τοιχοδομία, εκκλησίες, ερείπια σπιτιών και λαξευτές στέρνες. Άλλο αξιοθέατο της περιοχής είναι το ξωκλήσι της Παναγίας της Αγήτρα(ι)ας (Οδηγήτριας), χωμένο μέσα στα βράχια πάνω από την απόκρημνη ακτή. Είναι βυζαντινό εκκλησάκι του 13ου αιώνα με μαρμάρινα ανάγλυφα και σκαλιστά επιδαπέδια μοτίβα. Έχει το χαρακτηριστικό προσωνύμιο «Η Αγήτρια της Σκιάς», επειδή βρίσκεται στη σκιά των βράχων σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας.
16:00 – 18:00 Μετάβαση στον Γερολιμένα – Περιήγηση
Ο Γερολιμένας απλώνεται σε μια υπέροχη τοποθεσία της Μέσα Μάνης, στο επιβλητικό ακρωτήρι του Κάβο Γκρόσσο. Ένα παραθαλάσσιο φαράγγι με βοτσαλωτό κολπίσκο, που δεξιά κλείνεται από πανύψηλους γρανιτένιους βράχους και αριστερά είναι χτισμένα τα σπίτια του. Το πανέμορφο και γραφικό αυτό λιμανάκι του «σήμερα», στην αρχαιότητα αποτέλεσε το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της ευρύτερης περιοχής. Το όνομά του, μάλιστα, σημαίνει «Ιερός Λιμήν» κι αυτό μας δίνει μια εικόνα της αλλοτινής δύναμής του. Ήταν τόπος μεταφοράς προϊόντων και προσεγγιζόταν από φορτηγά πλοία που γέμιζαν κίνηση και ζωή τον τόπο, ακόμη βλέπουμε τη σκουριασμένη σκάλα και τους μοχλούς φορτοεκφόρτωσης. Περπατώντας στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού θα ανακαλύψουμε σκαλισμένες στην πέτρα επιγραφές καταστημάτων άλλων εποχών και θα θαυμάσουμε τα μανιάτικης αρχιτεκτονικής πυργόσπιτα, που δίνουν την εικόνα μιας πέτρινης πολιτείας πάνω στο νερό.
18:00 – 20:45 Μετάβαση στο Οίτυλο – Περιήγηση – Δείπνο
20:45 – 21:00 Μετάβαση στο Ξενοδοχείο
Ελεύθερο Πρόγραμμα
3η ημέρα: Κυριακή
08:30 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για τον γύρο της χερσονήσου της Μάνης
08:30 – 10:30 Μετάβαση στο εγκαταλελειμμένο χωριό Βάθεια – Περιήγηση στην καστροπολιτεία
Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Βάθειας με τα μοναδικά πυργόσπιτα, το οποίο και θα περιηγηθούμε.
Η Βάθεια βρίσκεται στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, κτισμένη σαν ακρόπολη στην κορυφή ενός λόφου. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα με τους δύο, τρεις και τέσσερις ορόφους, οι εκκλησίες, τα λιοτρίβια κάπου 150 κτίσματα, τα σοκάκια και οι ρούγες που στριμώχνονται όλα στο μικρό πλάτωμα της κορυφής με θέα απ’ τη μία τη θάλασσα κι απ’ την άλλη τα ξερά, άγρια βουνά, την καθιστούν έναν από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας. Η Βάθεια άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 18ο αιώνα και τον 19ο αιώνα βρέθηκε «στις δόξες της» με 300 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το κυνήγι και…βεβαίως την πειρατεία! Στις αρχές του 20ού αιώνα όμως, λόγω αστυφιλίας, άρχισε να ρημάζει. Την ομορφιά του οικισμού αντιλήφθηκε τη δεκαετία του ’80 ο ΕΟΤ που αναστύλωσε τα παλιά πυργόσπιτα, μετατρέποντας τη Βάθεια σε φημισμένο ταξιδιωτικό προορισμό. Δυστυχώς όμως, οι συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν ανανεώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα η περιοχή να εγκαταλειφθεί.
10:30 – 11:00 Μετάβαση στον οικισμό Κοκκινόγεια στο Ακρωτήριο Ταίναρο
11:00 – 13:00 Πεζοπορία: Κοκκινόγεια – Αρχαιολογικός χώρος Ταίναρο – Φάρος Ταίναρο – Κοκκινόγεια
(Μπρος πίσω, 4 χλμ., Υ.Δ.: +/- 130μ., Ω.Π.: 2-3 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη πεζοπορική διαδρομή)
Τα Κοκκινόγεια είναι το νοτιότερο χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από ’κει, μέσω ενός βατού μονοπατιού, επισκεπτόμαστε αρχικά τον αρχαίο οικισμό των Ταιναρίων.
Αρχαίος Οικισμός Ταιναρίων – Ιερό Ταινάριου Ποσειδώνα – Άστρο Αριάς
Πρόκειται για οικήματα λαξευμένα στους βράχους και χτισμένα σε επίπεδα, που ακολουθούν τη φυσική κλίση του λόφου. Στην πλειονότητά τους έχουν δύο ορόφους, εσωτερική σκάλα ενώ εξωτερικά επικοινωνούν με μεγάλα σκαλοπάτια. Υπάρχουν και αναρίθμητες στέρνες καθώς η περιοχή ήταν από τότε άνυδρη. Απομεινάρια της πόλης υπάρχουν και μέσα στον βυθό για όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις. Σε ένα από τα κτίρια βρέθηκε στο δάπεδο ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό της ελληνιστικής περιόδου (1ος αι. μ.Χ.). Αποτελείται από πήλινες ψηφίδες και απεικονίζει 2 κύκλους. Ο πρώτος περιβάλλεται από κυματόσπειρα, ενώ ο δεύτερος, ομόκεντρος, αποτελεί τον πυρήνα του ψηφιδωτού. Η σύνθεση αποκαλείται «Άστρο της Αριάς». Ο οικισμός των Ταιναρίων περιελάμβανε και το περίφημο Ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα, το οποίο τοποθετείται στον χώρο όπου στέκει σήμερα ερειπωμένο το μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Ασωμάτου, φτιαγμένο από αρχαία υλικά.
Συνεχίζοντας από τον αρχαιολογικό χώρο και έχοντας πια μπει για τα καλά στην περιοχή του Ακρωτηρίου, ακολουθούμε δεξιά το ανηφορικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην κορυφογραμμή και από κει κατηφορίζουμε μέχρι την άκρη του ακρωτηρίου όπου στέκει σαν κουρνιασμένος πελαργός ο περίφημος Φάρος του Ταινάρου, ένα ορθογώνιο λιθόκτιστο κτίριο με πύργο ύψους 16 μέτρων. Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους στα 1882 και λειτούργησε το 1887. Το 2008 ανακαινίστηκε πλήρως από το “Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη”.
Το Ακρωτήριο Ταίναρο, γνωστό και ως Κάβο Ματαπάς, αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Το όνομά του, λέγεται πως οφείλεται στον μυθολογικό ήρωα και γιο του Δία Ταίναρο. Το ακρωτήριο στην αρχαιότητα λεγόταν και “Ποσείδιον”, σημαντικός τόπος λατρείας του Ποσειδώνα. Στην αρχή ο χώρος του ακρωτηρίου ήταν αφιερωμένος στον Ήλιο, του οποίου τα αναρίθμητα πρόβατα με τα δασύτριχα μαλλιά έβοσκαν ελεύθερα. Η λατρεία του Ηλίου, όμως, ταυτίστηκε κάποια στιγμή με του Απόλλωνα. Και λέει η παράδοση ότι, ο Απόλλων, θέλοντας να αποκτήσει τους Δελφούς παραχώρησε στον Ποσειδώνα, σε αντάλλαγμα, το Ταίναρο. Σ΄αυτά τα μέρη, ο Ποσειδώνας, δεν ήταν ο εξουσιαστής της θάλασσας, αλλά ο χθόνιος θεός του Κάτω Κόσμου. Στην απόκρημνη δυτική άκρη του Ακρωτηρίου βρίσκονται οι Πύλες του Άδη, μια μικρή απομονωμένη σπηλιά όπου αναφέρεται από τον Παυσανία και τον Πλούταρχο πως υπήρχε νεκρομαντείο του Ποσειδώνα. Από την άκρη του κόσμου έρχονταν οι ταξιδιώτες για να δουν το ονομαστό Ψυχοπομπείο του Ταινάρου, απ’ όπου οι ψυχές ξεκινούσαν το μακρύ ταξίδι για τον Κάτω Κόσμο.
Η περιοχή του Ταινάρου ήταν από το απώτερο παρελθόν σπουδαία ναυτική δύναμη. Στα Αργοναυτικά, οι Ταινάριοι, ορίζονται ως καταπληκτικοί κωπηλάτες. Επίσης, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός από λιμάνια για μια τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή.
13:00 – 17:30 Μετάβαση στον Κότρωνα μέσω Λάγιας, Έξω Νυμφίου – Γεύμα σε τοπική ταβέρνα
Ο Κότρωνας είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Μάνης χτισμένο στο μυχό ενός γραφικού όρμου, ενώ από πάνω του υψώνεται ο Σαγγιάς, συνέχεια του Ταΰγετου προς νότο. Ο Κότρωνας, διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το οφείλει στη μορφολογία του εδάφους του. Από το λιμάνι του Κότρωνα αντικρίζουμε τη μικρή χερσόνησο του Σκοπά, όπου περπατώντας μόλις 300μ. φτάνουμε εύκολα στη μικρή λωρίδα γης που ενώνει το «νησί» με την ξηρά. Πάνω στη χερσονησίδα συναντάμε τον μικρο ναό του Αγίου Νικολάου, στον περίγυρο του οποίου βρίσκονται διάσπαρτα μαρμάρινα απομεινάρια του αρχαίου ναού της Ισσωρίας Αρτέμιδας, ενώ στη δυτική πλευρά της, με τα απόκρημνα βράχια, βλέπουμε σπαράγματα της ακρόπολης της αρχαίας Τευθρώνης. Η αρχαία Τευθρώνη πήρε το όνομά της από τον οικιστή της, τον Αθηναίο Τεύθραντα, και άνθισε τόσο στον Κότρωνα όσο και στην απέναντι χερσόνησο. Ερείπια της αρχαίας πόλης βλέπουμε ακόμη διάσπαρτα ή ενσωματωμένα στα σπίτια και τις εκκλησιές. Αλλά όχι μόνο!!! Ονομαστό λιμάνι στην εποχή της, η αρχαία Τευθρώνη βυθίστηκε στο νερό με το μεγάλο σεισμό του 375 μ.Χ. Ερείπια και ευρήματα της πόλης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες. Δυστυχώς μεγάλο τμήμα του βυθού έχει λεηλατηθεί.
17:30 – 22:30 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
ΚΟΣΤΟΣ σε ΔΙΚΛΙΝΟ 200€
ΚΟΣΤΟΣ σε ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ 270€
Περιορισμένος αριθμός
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 100€
Μαζί με την δήλωση συμμετοχής
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η προκαταβολή θα σας επιστραφεί
ΕΞΟΦΛΗΣΗ: 10 ημέρες πριν
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει.
Στην αιτιολογία γράφετε επώνυμο, όνομα, προορισμός
EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR9701101530000015301164834
ALPHA BANK
(IBAN) GR2501401820182002340020154
Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα
Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο
ΜΕ ΚΑΡΤΑ (χρεωστική ή πιστωτική) μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσετε την θέση σας, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την πολιτική ακύρωσης του γραφείου μας.
Τα χρήματα της προκαταβολής δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.
Μέχρι και 15 ημέρες πριν : Το ποσό της προκαταβολής κρατείται για επόμενη χρήση
Μέχρι και 10 ημέρες : Χάνεται το ποσό της προκαταβολής
Τελευταίες 5 ημέρες: Χάνεται το 80% του κόστους
Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.