
ΛΗΜΝΟΣ
ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5/2024
Πέμπτη 13 – Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, Νομός Λήμνου
1η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ
19:00 Αναχώρηση από Βάρη για Λαύριο – μέσω Σύνταγμα και Μεσογείων
22:00 – 07:00 Ακτοπλοϊκό δρομολόγιο: Λαύριο – Λήμνος
“ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ” Οι «θαυματουργές» ιδιότητες της γης της Λήμνου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που πέρασαν στην ελληνική μυθολογία ως μέρος της ιστορίας ενός από τους θεούς του Ολύμπου, του Ηφαίστου. Η Λημνία Γη ήταν που θεράπευσε το θεό της φωτιάς από τα τραύματά του όταν ο Δίας τον πέταξε από τον Όλυμπο, ενώ δεν είναι τυχαίο πως οι Αχαιοί άφησαν το Φιλοκτήτη στη Λήμνο για να ιαθεί από το τσίμπημα του φιδιού κατά την τρωική εκστρατεία. Ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος που αναφέρεται στη Λημνία Γη, ενώ είναι βέβαιο πως ήταν ένα ευρέως διαδεδομένο «φαρμακευτικό σκεύασμα» μεταξύ των γιατρών της αρχαιότητας. Η Λημνία Γη εξορυσσόταν παρουσία ιερέα που ερχόταν από την Ηφαιστεία στην περιοχή που βρισκόταν το ηφαίστειο της Λήμνου. Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, χρησιμοποιούταν για την αιμοστατική της δράση, αλλά και κατά της δυσεντερίας, του έλκους στομάχου, τις φλεγμονές των οφθαλμών και του δηλητηρίου των φιδιών. Μάλιστα, οι αρχαίοι επεξεργάζονταν την Λημνία Γη έτσι ώστε τελικά να πάρει την μορφή μικρού κυκλικού δισκίου, κάτι σαν τα σημερινά χάπια. Λημνία Γη χρησιμοποιούσαν κατά των παθήσεων και οι Βυζαντινοί αλλά και οι Άραβες τα κατοπινά χρόνια, ενώ τελευταία γνωστή εξόρυξη έχουμε τον Αύγουστο του 1916. Κατά το Βυζάντιο, η «τελετή» εξόρυξης συνδέθηκε με τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου, γι’ αυτό και θα δείτε σήμερα στην περιοχή του αρχαίου Μόσχυλου στη Λήμνο και το ξωκλήσι του Σωτήρα. Σύμφωνα με τις επιστημονικές αναλύσεις, η Λημνία Γη αποτελούταν κυρίως από πυριτική άργιλο και αλουμίνα, ενώ περιέχει επίσης υψηλό ποσοστό οξειδίων του σιδήρου, από τα οποία και προκύπτει το καστανέρυθρο χρώμα. Σήμερα πλέον δεν κυκλοφορεί.”
2η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
07:30 Άφιξη στη Λήμνο
08:00 – 08:30 Μετάβαση στο σημείο έναρξης της πεζοπορίας
08:30 – 11:30 Πρωινή πεζοπορία: Εκκλησάκι Παναγίας της Κακαβιώτισσας – προς παραλία Εβγάτη
Ακολουθώντας το μονοπάτι θα βρεθούμε στην κορυφή του βουνού Κάκαβου, στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μία βραχώδης σπηλιά. Θα απολαύσουμε υπέροχη θέα προς τον κόλπο του Μούδρου.
Όποιος δεν επιθυμεί να πεζοπορήσει θα μεταβεί με το πούλμαν στην διπλανή παραλία του Εβγάτη
11:30 – 12:30 Μετάβαση στον Κοντιά και περιήγηση
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Λήμνου και βρίσκεται 11 χλμ. ανατολικά της Μύρινας. Πήρε το όνομά του από έναν Βυζαντινό γαιοκτήμονα της περιοχής που ονομαζόταν Κοντέας. Ο Κοντιάς έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα του παρελθόντος, με το πνεύμα της πολύχρονης ιστορίας του να αναδύεται έντονα στις παλιές γειτονιές και τα λιθόστρωτα δρομάκια του. Τα παλιά πέτρινα αρχοντικά των καραβοκύρηδων του 19ου και του 20ού αιώνα, ανακαινίστηκαν και σήμερα είτε φιλοξενούν τους απογόνους τους, είτε έχουν διαμορφωθεί σε τουριστικά καταλύματα για τους επισκέπτες. Στην ανατολική είσοδο του χωριού υπάρχουν καταπράσινα ψηλά πλατάνια, που φυτεύτηκαν το 1912 με την απελευθέρωση της Λήμνου από τους Τούρκους. Στη δυτική είσοδο σε καλωσορίζει ο πευκόφυτος λόφος με το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου και τους πανέμορφους γραφικούς ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του χωριού. Στο χωριό υπάρχει επίσης η Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, με μεγάλη συλλογή από πίνακες αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, ενώ διάσπαρτες στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες με παλαιότερη αυτή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, που υπολογίζεται πως χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και χτίστηκε το 1867. Λίγο έξω από τον Κοντιά, υπάρχει μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα του χειμάρρου Χαντριά. Η αβαθής αυτή λιμνοθάλασσα που αποξηραίνεται το καλοκαίρι, το χειμώνα αποτελεί αξιόλογο υδροβιότοπο, όπου ξεχειμάζουν φοινικόπτερα, ερωδιοί, χαλκόκοτες, πάπιες κλπ.
12:30 – 14:30 Μετάβαση στο χωριό Πορτιανού, ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και ξεκούραση
Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, στο εργαστήριο αρτοποιημάτων Ποριάζη και καφές στην πολύ ωραία πλατεία του. Στο χωριό Πορτιανού, που το όνομά του σημαίνει «καινούριο λιμάνι» (new port) θα μας εντυπωσιάσουν τα παλιά αρχοντικά, το σπουδαίο Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό κτήριο του δημοτικού σχολείου, η κεντρική εκκλησία στο αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, του 1835. Θα δούμε την παλιά πολυθρόνα που συνήθιζε να κάθεται ο γνωστός Άγγλος στρατηγός Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά τις αρχές του 20ού αιώνα έχοντας εκεί το στρατηγείο του για την οργάνωση της εκστρατείας της Καλλίπολης και το αρχοντικό του Γ. Κωνσταντίνου όπου έμενε.
14:30 – 15:30 Μετάβαση στο χωριό Νέα Κούταλη και επίσκεψη στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας.
15:30 – 16:00 Μετάβαση στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση στα δωμάτια
16:00 – 18:00 Μετάβαση στις παραλίες Μικρό Φαναράκι, Φαναράκι για μπάνιο
Προαιρετική επίσκεψη στη σπηλιά της Φώκιας
18:00 – 21:00 Μετάβαση στο Μούδρο και γεύμα
Πρόκειται για μια μικρή, γραφική νησιωτική πολιτεία, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος του τουρισμού της Λήμνου, καθώς ο Μούδρος διαθέτει πλήρεις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες για τους επισκέπτες. Παραδοσιακές ψαροταβέρνες στο λιμάνι σερβίρουν τους πιο νόστιμους μεζέδες που έχετε δοκιμάσει, ενώ από εκεί θα απολαύσετε ένα από τα εντυπωσιακότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας. Στο Μούδρο εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, αλλά στην βόλτα σας στα γραφικά δρομάκια θα συναντήσετε και την πανέμορφη εκκλησία των Ταξιαρχών. Το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο είναι ένα ακόμα αξιοθέατο που συναντούν οι επισκέπτες ενώ περπατούν ανάμεσα στα καφέ και τα εμπορικά της πόλης.
18:00 – 19:00 Προαιρετική απογευματινή πεζοπορία στο νησάκι Κουκονήσι
Το Κουκονήσι είναι μια νησίδα στον κόλπο του Μούδρου. Μετά από έρευνες ανακαλύφθηκε ότι εκεί υπήρχε σημαντικός προϊστορικός οικισμός
21:00 Μετάβαση στο ξενοδοχείο
Ελεύθερο Πρόγραμμα
3η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ
09:00 – 10:30 Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας και περιήγηση με ξενάγηση
Η Ηφαιστία ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας από την εποχή του χαλκού μέχρι και τα πρώιμα χρόνια του Βυζαντίου. Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που κάνουν την Ηφαιστία να ξεχωρίζει είναι το αρχαϊκό ιερό της Μεγάλης Θεάς και το αρχαίο θέατρο της ελληνιστικής περιόδου.
10:30 – 13:00 Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο Καβείριο και στη σπηλιά του Φιλοκτήτη , περιήγηση με ξενάγηση
Το Καβείριο της Λήμνου, γνωστό ως Ιερό των Καβείρων θεωρείται ο αρχαιότερος και ένας από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους όπου τελούνταν τα απόκρυφα Καβείρια Μυστήρια κατά την ελληνική αρχαιότητα. Ο Φιλοκτήτης ήταν ο βασιλιάς των Θεσσαλών, που πήρε μέρος στην τρωική εκστρατεία. Κατά τη στάση του στόλου στη Λήμνο ένα δηλητηριώδες φίδι τον δάγκωσε και ο ήρωας υπέφερε από φριχτούς πόνους. Μη θέλοντας να καθυστερήσουν το ταξίδι τους, αλλά και μην μπορώντας να τον πάρουν μαζί τους, οι Αχαιοί εγκατέλειψαν τον πολεμιστή στο νησί, κι εκείνος βρήκε για δέκα χρόνια καταφύγιο στο μέρος που ως σήμερα ονομάζεται Σπηλιά του Φιλοκτήτη.
“Τα Καβείρια Μυστήρια ήταν θρησκευτικές τελετές που γινόταν προς τιμή των Καβείρων, απογόνων του Ηφαίστου. Θεωρούνται από τις πιο σπουδαίες απόκρυφες τελετές της αρχαίας θρησκείας και τελούνταν μια φορά το χρόνο. Η μύηση ήταν ελεύθερη για όλους, ελεύθερους και δούλους, ενώ γινόταν οποιαδήποτε στιγμή. Κατά την τελετή γίνονταν θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές και αφιερώματα, ενώ σπουδαιότερη θεωρείται η γιορτή της πορφυρίας, τελετή μίμησης της ανακάλυψης της φωτιάς, που σύμφωνα με το μύθο έγινε στην ίδια τη Λήμνο και που έμοιαζε πολύ με την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.”
Όποιος επιθυμεί μπορεί να απολαύσει ένα σύντομο μπάνιο στην Σπηλιά
13:00 – 13:30 Μετάβαση στην Πλάκα
Η Πλάκα είναι το χωριό στην άκρη της χερσονήσου στην βορειοανατολική Λήμνο και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο αυτό ακρωτήριο που συνθέτουν μοναδικές, πιθανότατα ηφαιστειογενείς σκούρες πλάκες, σε αποχρώσεις του γκρίζου, ακόμα και του μαύρου. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο οικισμός της Πλάκας συγκροτήθηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ σήμερα διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα πετρόχιστα σπίτια και τα λιθόχτιστα καλντερίμια. Η θέα από το σημείο αυτό προς την Ίμβρο, που απέχει μόλις 12 ναυτικά μίλια είναι ανεμπόδιστη, γεγονός που έκανε τους εκδιωγμένους Ίμβριους να ορίσουν την Πλάκα για το ετήσιο αντάμωμά τους. Από το 2003 και μετά η ετήσια συνάντησή τους γίνεται στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας, που θεμελιώθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
13:30 – 14:30 Περιήγηση στον φάρο, στο χωριό και στην περιοχή
Ο κεντρικός ναός στην Πλάκα, είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και χτίστηκε το 1896. Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας, που θεωρείται ρυθμού μπαρόκ και είναι παλαιότερο του ναού, καθώς χρονολογείται από τα τέλη 18ου αιώνα και πιστεύεται ότι προέρχεται από μοναστήρι της γειτονικής Λέσβου. Λίγο έξω από την Πλάκα βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 22 Αυγούστου. Κοντά στο εκκλησάκι στη θέση «Ρουσσούνια», απέναντι από την χερσόνησο του Άθω, βρίσκεται το Αγίασμα. Πρόκειται για πηγή γλυκού νερού, που ρέει άφθονο και θεωρείται θαυματουργό.
14:30 – 16:30 Μετάβαση και μπάνιο στην παραλία Ζεματάς ή στην παραλία Νευτίνας
Ζεματάς, Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λήμνου, καθώς συνδυάζει χαλαρή ατμόσφαιρα, φυσική ομορφιά, δραστηριότητες και – το καλύτερο από όλα – ψιλή, χρυσή άμμο. Έχει ρηχά, πρασινογάλαζα νερά και μερικά διάσπαρτα αρμυρίκια για φυσική σκιά. Υπάρχει ένα πλήρως οργανωμένο beach bar.
Νευτίνα, Η απέραντη αμμουδιά με την ολόλευκη άμμο, η σμαραγδένια θάλασσα, ένα ξωκλήσι με κατακόκκινη στέγη αλλά και ένα ρυάκι που κόβει την παραλία στη μέση δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό.
16:30 – 17:30 Επίσκεψη στον αναστηλωμένο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι
O Άγιος Γεώργιος Ρεπανιδίου στη Λήμνο είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία του 18ου αιώνα. Είναι ρυθμού τρίκλιτης μεταβυζαντινής βασιλικής με νεοκλασικές επιρροές. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι εντυπωσιακό, όπως και τα θωράκιά του, με παραστάσεις ανθοστήλων.
17:30 – 18:00 Μετάβαση στο χωριό Προπούλι
18:00 – 20:00 Πεζοπορία στο Γεωλογικό πάρκο φαλακρού (χωματόδρομος)
Βράχια σε περίεργους χρυσοκίτρινους και κοκκινωπούς χρωματισμούς, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, καλύπτουν τη μικρή πλαγιά και χάνονται στο νερό. Λέγεται ότι πρόκειται για λάβα που ήρθε σε επαφή με το νερό και πάγωσε, σχηματίζοντας αυτά τα περίεργα καλούπια, όμως πιθανότερα πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα.
20:00 – 22:00 Μετάβαση στον Κότσινα, επίσκεψη στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, ελεύθερος χρόνος για γεύμα (Ψαροταβέρνα «Γιαννάκαρος», μια από τις φημισμένες του νησιού)
Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του Κότσινα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες της Λήμνου, καθώς στο εσωτερικό της διαθέτει μια υπόγεια σήραγγα που οδηγεί στο αγίασμα, στο βάθος του λόφου που είναι χτισμένη! Στο προαύλιο υπάρχει το γυναικείο άγαλμα της Μαρούλας, της ηρωίδας του χωριού που οδήγησε τους συγχωριανούς της να διώξουν τους Τούρκους το 1478, όπως λέει ο θρύλος.
22:00 Μετάβαση στο ξενοδοχείο
4η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ
09:00 – 10:00 Μετάβαση στο χωριό Κόρνος και σύντομη περιήγηση
Είναι ένα από τα ορεινά, παλιά, παραδοσιακά χωριά του νησιού. Είναι ο τόπος καταγωγής πολλών Λημνιών της Αιγύπτου, οι οποίοι έχτισαν στην πατρίδα τους νεοκλασικά αρχοντικά που έως σήμερα αποτελούν το στολίδι του χωριού. Η ονομασία του Κορνού πιθανότατα προέρχεται από την πέτρινη, κεντρική παλιά βρύση (κρουνός). Η κατασκευή που βλέπουν σήμερα οι επισκέπτες στον Κορνό είναι του 1902 και ανακαινίστηκε το 1993. Στην μικρή πλατεία του χωριού, τα παραδοσιακά καφενεία θα σας φιλοξενήσουν κατά την επίσκεψή σας, όπου δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε από κοντά και τις δυο παλιές εκκλησίες, του Αποστόλου Ανδρέα, του 1862 και της Κοίμησης της Θεοτόκου, του 1892.
10:00 – 11:00 Μετάβαση στο χωριό Κάσπακα και περιήγηση
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά του νησιού, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Αθανασίου, κοντά στο όρος Βίγλα, ενώ τα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια συνθέτουν ένα πανέμορφο, γραφικό τοπίο. Το όνομα του Κάσπακα οφείλεται στην οικογένεια Κάσπακα του Βυζαντίου, για την δραστηριότητα της οποίας υπάρχουν αναφορές ήδη από τον 9ο αιώνα. Γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα χρονολογείται η ανοικοδόμηση του ναού του Κάσπακα, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Ο Κάσπακας φημίζεται για τα εκλεκτά αμύγδαλα και τα σύκα του, που αξίζει κανείς να δοκιμάσει, ενώ κύρια ασχολία των κατοίκων είναι οι αγροτικές εργασίες και ο τουρισμός. Στον Κάσπακα έζησε και δίδαξε κατά το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα ο Λήμνιος λαογράφος Αγγελής Μιχέλης.
11:00 – 13:00 Πεζοπορία: Φαράγγι Κάσπακα – καταρράκτης Κατσιγγίτης ή Κρεμαστά Νερά – παραλία του Αγίου Ιωάννη
Σε ένα τόπο άνυδρο και ξηρό, όπως είναι η Λήμνος, κανείς δεν περιμένει να συναντήσει έναν καταρράκτη. Ο τόπος αυτός όμως μας εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, χαρίζοντάς μας ένα ολοζώντανο φυσικό αξιοθέατο, τους καταρράκτες του Κάσπακα, στο «Ρέμα του Κατσαΐτη» ή τα «Κρεμαστά Νερά» όπως ονομάζεται αλλιώς η περιοχή. Ορμητικά νερά πέφτουν από ύψος 20 μέτρων, σχηματίζοντας μικρές λίμνες στα βράχια, που φιλοξενούν χελωνάκια, καβουράκια και χέλια.
13:00 – 17:30 Μετάβαση και μπάνιο στην παραλία Πλατύ ή παραλία Θάνους
Παραλία Πλατύ: Μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες οργανωμένες παραλίες της Λήμνου. Προστατευμένη σε σχεδόν κλειστό, απέραντο, στρογγυλό κόλπο, είναι μία πανέμορφη παραλία με ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά. Είναι πλήρως οργανωμένη, με ξενοδοχεία, ταβέρνες, παιδότοπο, beachbar, καφέ, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Παραλία Θάνους: Άλλη μία απέραντη παραλία της Λήμνου με πεντακάθαρα νερά και υπέροχη αμμουδιά. Πολυσύχναστη και δημοφιλής, συγκεντρώνει κόσμο από κάθε μεριά του νησιού. Είναι μία πλήρως οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και beach bar. Για τους πολύ δραστήριους και αθλητικούς επισκέπτες, η παραλία διαθέτει και υποδομές για θαλάσσια σπορ και εξαιρετικές εγκαταστάσεις για beach volley. Η παραλία του Θάνους, αν και πολυσύχναστη, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να καλύψει τα διαφορετικά γούστα όλων των επισκεπτών, ακόμα και αυτών που επιθυμούν να κάνουν γυμνισμό.
17:30 – 19:30 Μετάβαση στην Μύρινα και περιήγηση
Η πρωτεύουσα της Λήμνου, η Μύρινα είναι μια από τις ομορφότερες νησιωτικές πολιτείες και από τις πιο ιστορικές, καθώς διατηρείται αναλλοίωτη με το πέρασμα των αιώνων. Η βόλτα στα γραφικά δρομάκια της, δίπλα στο λιμάνι και τη θάλασσα ή στα στενά του Κάστρου δεν συγκρίνεται με τίποτα, ενώ ο επισκέπτης χαζεύοντας το περιβάλλον, μεταφέρεται στη Μύρινα άλλων εποχών. Σύμφωνα με τις μελέτες των αρχαιολόγων, η πόλη της Μύρινας κατοικήθηκε πριν από την εποχή του χαλκού, ενώ οφείλει το σημερινό όνομά της στη μυθική Μύρινα, κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα, που αργότερα έγινε σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, Θόαντα. Έως τα κατοπινά της Τουρκοκρατίας χρόνια, η Μύρινα ονομαζόταν Κάστρο, λόγω του επιβλητικού κάστρου που την περιβάλλει, ένα όνομα που διατηρείται από τους ντόπιους και στις μέρες μας.
Η ίδια η γεωγραφία της Μύρινας, «χωρίζει» τη μικρή πολιτεία σε δύο γειτονιές: Ο ένας όρμος ονομάζεται Ρωμαίικος Γιαλός, και ο άλλος Τούρκικος ή απλώς Λιμάνι. Ο Τούρκικος Γιαλός της Μύρινας βρέχεται από τη θάλασσα της Νέας Μαδύτου και πλαισιώνεται από το εμπορικό και το βενετσιάνικο λιμάνι. «Κέρδισε» το όνομά του επί Τουρκοκρατίας, όταν το Κάστρο ήταν η πρωτεύουσα της Λήμνου και γύρω του κατοικούσαν όλοι οι Τούρκοι άρχοντες.
Αντίθετα οι Έλληνες της Μύρινας, εγκαταστάθηκαν στην άλλη πλευρά του Κάστρου, που πήρε και το όνομα Ρωμαίικος Γιαλός. Σήμερα η γειτονιά αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή στη Μύρινα: Τα παλιά αρχοντικά που κατασκεύασαν κατά κύριο λόγο οι εύποροι Λημνιοί της Αιγύπτου δεν έχουν χάσει τίποτα από την παλιά τους αίγλη. Στην περιοχή οι επισκέπτες θα βρουν την Αγία Τριάδα, μητρόπολη της Λήμνου, το Αρχαιολογικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπως επίσης πολλά καφέ και εστιατόρια.
19:30 -20:30 Απογευματινή πεζοπορία – δύση του ήλιου στο Κάστρο της Μύρινας
Το Κάστρο της Μύρινας είναι το σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας της Λήμνου. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα της Ελλάδας. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, θα δείτε το τριπλό τείχος με τους 14 πύργους συνολικά, που φτάνουν σε ύψος τα 8 μέτρα και σε πάχος το ενάμιση. Στέκει ακόμα η μεγάλη, κεντρική πύλη στα ανατολικά και μια μικρότερη στα βόρεια, προς την απόκρημνη πλευρά. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν ανάμεσα στα θυμάρια και τις ελιές της φύσης της Λήμνου μεταφέρουν τους επισκέπτες σε εποχές που το Κάστρο της Μύρινας αντηχούσε από ξίφη και σπαθιά που διασταυρώνονταν και κανόνια που επιστρατεύονταν κατά του πολιορκητή. Μια ματιά προς την πανέμορφη πόλη με το γραφικό λιμάνι θα σας κόψει την ανάσα – η θέα είναι μαγική. Ανεβαίνοντας στο Κάστρο της Μύρινας σήμερα, οι επισκέπτες εκτός από τα ερείπια του παλιού οχυρού, μπορούν να δουν και τους σημερινούς «κατοίκους» του. Πρόκειται για πλατόνια, τα ελάφια της Ρόδου, δύο από τα οποία μεταφέρθηκαν εκεί τη δεκαετία του 1970 και πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται πως μέσα στο Κάστρο της Μύρινας ζουν περίπου 70 ελάφια!
20:30 – 22:30 Γεύμα στη Μύρινα
23:00 Επιστροφή στο ξενοδοχείο
5η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ
09:00 – 10:00 Μετάβαση στο χωριό Ρωμανού και περιήγηση
Γάργαρο νερό που αναβλύζει από το βράχο και παλιά, πανέμορφα αρχοντικά καλωσορίζουν τους επισκέπτες στο χωριό Ρωμανού της Λήμνου, που θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα χωριά του νησιού. Το ίδιο το χωριό είναι ένα αξιοθέατο της Λήμνου, αφού οι κάτοικοι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους φρόντισαν να διατηρήσουν την παλιά του αίγλη και να το αναπτύξουν στην σύγχρονη εποχή με σεβασμό στην ιστορία τους. Τα πετρόχτιστα σπίτια είναι βέβαια το εντυπωσιακότερο στοιχείο στου Ρωμανού. Παλιά αρχοντικά, κατασκευασμένα με προσοχή στη λεπτομέρεια της τοπικής αρχιτεκτονικής της Λήμνου, εμπνέουν στον επισκέπτη θαυμασμό για τις δημιουργίες του παρελθόντος. Τα στενόμακρα παράθυρα και οι ξύλινες πόρτες, οι περιποιημένες μάντρες και τα χρώματα στη διακόσμηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Θα ακούσετε ίσως τους ντόπιους να αναφέρονται στα αρχοντικά αυτά ως «αιγυπτιώτικα», καθώς χτίστηκαν κατά κύριο λόγο από τους εύπορους Λημνιούς μετανάστες στην Αίγυπτο τον 19ο αιώνα. Στις βόλτες σας στο χωριό θα δείτε ακόμα τα εντυπωσιακά κτήρια των σχολείων, την Παπαϊωάννειο Σχολή (1906) και το, μεταγενέστερο, πέτρινο σχολείο με τον περιποιημένο κήπο (1936), την πανέμορφη πλατεία στο κέντρο, το σκαλιστό πέτρινο ηρώο και τις εντυπωσιακές εκκλησίες του Ρωμανού: Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στην μια άκρη και διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο λιθόγλυπτο τέμπλο, ενώ στην άλλη άκρη θα δείτε τον Ναό της Γενέσεως του Χριστού, ένα πραγματικό στολίδι της εκκλησιαστικής τέχνης του 1830, με παράξενες, πρωτότυπες αγιογραφίες. Τα λαξευμένα στο έδαφος πιθάρια στο Ρωμανού, χτισμένα πραγματικά μέσα στο έδαφος, είναι επίσης μοναδικά. Χρησίμευαν για την αποθήκευση και την ωρίμανση κρασιού, λαδιού και σιτηρών και διατηρούνται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι στα υψώματα γύρω από του Ρωμανού ολοκληρώνουν το γραφικό τοπίο… Λίγο έξω από το χωριό υπάρχουν τα ερείπια του βυζαντινού οικισμού της Κώμης, με την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Φωτίδας, που αξίζει να δείτε από κοντά.
10:00 – 10:30 Μετάβαση στο χωριό Ρουσσοπούλι και σύντομη περιήγηση
Το Ρουσσοπούλι είναι μικρό χωριό της Λήμνου. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου Κορακά, ενώ η γύρω πεδιάδα με τα σπαρμένα και φυτεμένα από αιώνες χωράφια ολοκληρώνουν το τοπίο. Στο βάθος διακρίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Λήμνου, η Χορταρόλιμνη. Σύμφωνα με την παράδοση και τις λιγοστές ιστορικές πηγές, το Ρουσσοπούλι πήρε το όνομά του από το Βυζαντινό γαιοκτήμονα Ρωσσόπουλο, που κατείχε τις περισσότερες εκτάσεις στην περιοχή. Τα παλιά, πέτρινα σπίτια είναι κερδίζουν τους επισκέπτες στο Ρουσσοπούλι, που ξεχωρίζει για το παλιό σχολείο του και την επιβλητική εκκλησία του, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα δέντρα που στολίζουν το χωριό δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό, ειδικά για την άδενδρη γενικά Λήμνο: κυπαρίσσια, μουριές και ψηλά πλατάνια σας προκαλούν να απολαύσετε τη δροσιά στη σκιά τους. Λίγο έξω από το Ρουσσοπούλι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί που περιγράφονται ως «χρωματιστά βράχια» εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
10:30 – 12:00 Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης και ξενάγηση
Ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, όχι μόνο για τη Λήμνο, αλλά και για όλο το χώρο του Αιγαίου, είναι η Πολιόχνη, μια από τις δύο κύριες πόλεις του Αιγαίου μαζί με την Τροία. Ο «θησαυρός της Πολιόχνης», που σήμερα εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, μια πλούσια συλλογή περίτεχνων κοσμημάτων, θεωρείται πως έχει κατασκευαστεί από το ίδιο εργαστήριο με τον «θησαυρό του Πριάμου» που ανακάλυψε ο Σλήμαν στην Τροία. Η Πολιόχνη ονομάζεται αλλιώς και Επτάπολις, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως επτά διαδοχικές φάσεις στην εξέλιξή της, κάθε μια από τις οποίες παρουσιάζει μεγαλύτερη πρόοδο από την προηγούμενη.
12:00 – 14:00 Μετάβαση στο χωριό Κοντοπούλι, περιήγηση και ξεκούραση
Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Λήμνου. Δυο πελώριοι φοίνικές στην είσοδό του χωριού, η παλιά λιθόχτιστη βρύση, του 1927, με τα περίτεχνα σχέδια βρίσκεται κοντά στην πλατεία στο Κοντοπούλι, όπου συγκεντρώνονται και τα εστιατόρια και τα ταβερνάκια του χωριού, όπως επίσης και τα καταστήματα που διαθέτει. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε και το κτήριο της Δημητριάδειου Σχολής, που χρονολογείται του 1925. Τα παραδοσιακά χτισμένα πέτρινα σπίτια, οι περιποιημένες αυλές και τα μποστάνια, θα σας εκπλήξουν με τη λεπτομέρεια της αρχιτεκτονικής τους, ενώ η εντυπωσιακή κεντρική εκκλησία στο Κοντοπούλι είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Το οικοδόμημα ξεκίνησε να χτίζεται το 1892 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Όπως είναι φανερό, κατά την ανοικοδόμηση χρησιμοποιήθηκε πλούσιο αρχαίο υλικό από τη γειτονική Ηφαιστία. Ενδιαφέρων επίσης είναι και ο ναός της Αγίας Αναστασίας, με το υπόγειο αγίασμα. Στο Κοντοπούλι πέρασε χρόνια εξορίας ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, την παρουσία του οποίου θα αναγνωρίσετε στη βόλτα σας στο χωριό. Μάλιστα, κατά την παραμονή του στο χωριό έγραψε δύο από τα «Ημερολόγια Εξορίας» του και το «Καπνισμένο Τσουκάλι». Νωρίτερα, κατά την γερμανική Κατοχή, το Κοντοπούλι υπέστη συνεχείς καταστροφές από τους Ναζί, που λεηλάτησαν τη δημόσια αλλά και ιδιωτικές περιουσίες.
14:00 – 15:00 Μετάβαση στο χωριό Κατάλακκο και σύντομη περιήγηση
Το Κατάλακκο της Λήμνου είναι χωριό χτισμένο στο βάθος μιας ρεματιάς, μέσα στην καταπράσινη φύση, γεγονός σπάνιο για τη Λήμνο, που δίνει όμως στο χωριό την ξεχωριστή του ομορφιά. Το όνομα του χωριού αναφέρεται πότε ως ουδέτερο «το Κατάλακκο» και πότε ως αρσενικό «ο Κατάλακκος». Στενά δρομάκια και ωραία σπίτια, δίπατα, με στενά πορτοπαράθυρα και περιποιημένες αυλές, διατηρούν την ομορφιά του Κατάλακκου. Το παλιό παντοπωλείο του χωριού έχει ανακαινιστεί και περιμένει τους επισκέπτες για ένα ρακί και μεζέ. Κεντρική εκκλησία στο Κατάλακκο είναι ο Άγιος Μόδεστος, που χτίστηκε το 1856. Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε τα πολύχρωμα ξυλόγλυπτα θωράκια, από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Άγιος Μόδεστος θεωρείται προστάτης των ζώων και στο πανηγύρι του, στις 18 Δεκεμβρίου, ειδικά παλαιότερα, οι κεχαγιάδες (=βοσκοί) των γύρω περιοχών έφταναν αποβραδίς και διανυκτέρευαν στην εκκλησία.
15:00 – 17:30 Μετάβαση στην παραλία Γομάτι και ελεύθερος χρόνος για μπάνιο και ελαφρύ γεύμα
Μια τεράστια χρυσαφένια παραλία με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα, διαυγή νερά. Το εντυπωσιακό της τοπίο συμπληρώνεται από τα περίεργα πετρώματα και το μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στη βόρεια πλευρά της. Το ταβερνάκι, στη μία άκρη της παραλίας, ετοιμάζει καθημερινά εκπληκτικό φαγητό, ενώ το beach bar, στην άλλη άκρη της παραλίας, θα σας προμηθεύσει με νεράκι, καφέ και φαγώσιμα. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες.
17:30 – 20:30 Απογευματινή πεζοπορία στις Αμμοθίνες ή Παχιές Αμμουδιές
Η γοητεία της ερήμου στο βόρειο Αιγαίο, ένα εντυπωσιακό τοπίο, μοναδικό για την Ελλάδα. Τα γυρίσματα της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με τη Ρένα Βλαχοπούλου, συγκεκριμένα οι σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές περιπλανιούνται στην έρημο, έχουν γίνει στις Αμμοθίνες της Λήμνου!
20:30 – Μετάβαση και γεύμα στο ξενοδοχείο
6η ημέρα: ΤΡΙΤΗ
09:00 Αναχώρηση από το ξενοδοχείο
09:30 – 10:30 Επίσκεψη στο οινοποιείο Χατζηγεωργίου
Το κρασί αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της γαστρονομικής κληρονομιάς της Λήμνου, καθώς η οινοποιητική παράδοση του νησιού ξεκινάει από την αρχαιότητα. Το νησί αποτελούσε κομβικό εμπορικό κέντρο του Αιγαίου και εξήγαγε σιτηρά και κρασί σε όλη την ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον μύθο, ο γιός του Διονύσου Θόας, ήταν αυτούς που δίδαξε στους νησιώτες την τέχνη της οινοποίησης. Στον αμπελώνα του νησιού κυριαρχούσε η τοπική ερυθρά ποικιλία Λημνιό. Ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Αχαιοί προμηθεύονταν το κρασί τους από τη Λήμνο, κατά τη διάρκεια του τρωικού πολέμου και ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές εξυμνεί τα γλυκά κρασιά της Λήμνου.
10:30 – 11:00 Μετάβαση στη Μύρινα, σύντομη στάση στην βιοτεχνία γλυκών «Αχιλλαδέλη» που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο.
11:00 – 12:30 Ελεύθερος χρόνος για βόλτα
13:15 – 22:30 Ακτοπλοϊκό δρομολόγιο: Λήμνος – Λαύριο
22:30 Άφιξη στο Λαύριο
23:00 – 00:00 Μετάβαση στην Βάρη μέσω Λ. Μεσογείων & Σύνταγμα
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΤΙΜΗ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 17/5/2024
ΚΟΣΤΟΣ σε ΔΙΚΛΙΝΟ 520€ 500€
ΚΟΣΤΟΣ σε ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ 650€ 630€
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 200€
Μαζί με την δήλωση συμμετοχής
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η προκαταβολή θα σας επιστραφεί
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει.
Στην αιτιολογία γράφετε επώνυμο, όνομα, προορισμός
EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR9701101530000015301164834
ALPHA BANK
(IBAN) GR2501401820182002340020154
Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα
Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο
ΜΕ ΚΑΡΤΑ (χρεωστική ή πιστωτική) μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσετε την θέση σας, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την πολιτική ακύρωσης του γραφείου μας.
Τα χρήματα της προκαταβολής δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.
Μέχρι και 15 ημέρες πριν : Το ποσό της προκαταβολής κρατείται για επόμενη χρήση
Μέχρι και 10 ημέρες : Χάνεται το ποσό της προκαταβολής
Τελευταίες 5 ημέρες: Χάνεται το 80% του κόστους
Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.