
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: ΛΑΣΙΘΙ
Μ. Τετάρτη 16 – Δευτέρα 21 Απριλίου 2025, Νομός Λασιθίου
Άγιος Νικόλαος – Ιεράπετρα – Σητεία – Οροπέδιο Λασιθίου – Δικταίο Άντρο – Κουφονήσι (Λευκή) – Σπιναλόγκα – Νησάκι Κολοκύθας – Φοινικόδασος του Βάι – Φαράγγι των Νεκρών
ΚΟΣΤΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ – ΔΩΜΑΤΙΟ ΘΕΑ ΚΗΠΟΣ / ΒΟΥΝΟ
ΔΙΚΛΙΝΟ CLUB
€510/άτομο
ΔΙΚΛΙΝΟ
€530/άτομο
ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ CLUB
€640/άτομο
ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ
€660/άτομο
ΑΚΡΙΒΗ ΕΚΔΟΧΗ – ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΛΑΙΝΗ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΔΙΚΛΙΝΟ CLUB
€550/άτομο
ΔΙΚΛΙΝΟ
€570/άτομο
ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ CLUB
€720/άτομο
ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ
€740/άτομο
ΧΡΗΣΗ ΔΩΡΟΥ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ: Οι πρώτες 5 Συμμετοχές – θα το δηλώσετε στην φόρμα
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η πληρωμή θα σας επιστραφεί
Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
€200/άτομο
Περιλαμβάνει
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ – ΤΕΤΡΑΚΙΛΝΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΜΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)
Μεταφορές με πούλμαν
Διανυκτερεύσεις με πρωινό
Έμπειροι συνοδοί
Ασφάλεια επαγγελματικής αστικής ευθύνης ταξιδιωτικού γραφείου
Όλοι οι νόμιμοι φόροι
Δεν Περιλαμβάνει
Γεύματα
Τον φόρο διανυκτέρευσης ανά δωμάτιο / ανά διανυκτέρευση = 10€ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ = 40€ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ
ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΛΕΥΚΗ = 65€ ΤΟ ΑΤΟΜΟ
Εισόδους σε χώρους ενδιαφέροντος
Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα
Επιλογές ακτοπλοϊκού δρομολογίου
Αναχώρηση: Οικονομική, αριθμημένη + 16€
Επιστροφή: Οικονομική θέση -23€, αριθμημένη θέση -7€, δίκλινη εσωτερική καμπίνα +34€, δίκλινη εξωτερική καμπίνα +47€
Στην αιτιολογία γράφετε επώνυμο, όνομα, προορισμός
EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR9701101530000015301164834
ALPHA BANK
(IBAN) GR2501401820182002340020154
IRIS στο 6980322801
REVOLUT – @marileth39
Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα
Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο
ΜΕ ΚΑΡΤΑ (χρεωστική ή πιστωτική) μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσετε την θέση σας, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την πολιτική ακύρωσης του γραφείου μας.
Τα χρήματα της προκαταβολής δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.
ΓΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ
Ακύρωση Συμμετοχής μέχρι και 5 ημέρες πριν
τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιήθουν από το ίδιο άτομο σε άλλη δράση για διάστημα 6 μηνών
Ακύρωση Συμμετοχής τελευταία στιγμή (4 ημέρες πριν)
τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμία άλλη δράση
Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.
ΓΙΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ
Μέχρι και 15 ημέρες πριν : Το ποσό της προκαταβολής κρατείται για επόμενη χρήση για διάστημα 6 μηνών
Μέχρι και 10 ημέρες : Χάνεται το ποσό της προκαταβολής
Τελευταίες 5 ημέρες: Χάνεται το 80% του κόστους
Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.
01- INTERSPORT Βάρης / Αφετηρία (-10 από ώρα αναχώρησης)
02- ΒΟΥΛΑ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ (+5΄ από ώρα αναχώρησης)
03-Γλυφάδα -Public (+5΄ από ώρα αναχώρησης)
04-Αλίμου (επί της Ποσειδώνος) (+15΄ από ώρα αναχώρησης)
05-Αμφιθέας (επί της Ποσειδώνος) (+15΄ από ώρα αναχώρησης)
06-Αχιλλέως (Prapas) (επί της Ποσειδώνος) (+15΄ από ώρα αναχώρησης)
07-Φλοίσβος (επί της Ποσειδώνος) (+20΄ από ώρα αναχώρησης)
08-Φόρος (επί της Ποσειδώνος) (+20΄ από ώρα αναχώρησης)
09-Κωτσόβολος (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)
10-ΣΚΡΑ (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)
11-Κύκλοι (επί της Συγγρού) (+25′ από ώρα αναχώρησης)
12-Άγιος Σώστης (επί της Συγγρού) (+25′ από ώρα αναχώρησης)
13-ΦΙΞ (επί της Συγγρού) (+25′ από ώρα αναχώρησης)
14- Σύνταγμα (έξοδος μετρό εθνικός κήπος) (+30′ από ώρα αναχώρησης)
15- Ομόνοια (Hondos Center) (+40′ από ώρα αναχώρησης)
Προς Πελοπόννησο
16-Media Markt (+50′ από ώρα αναχώρησης)
17-Παλατάκι (περίπτερο πριν τον Βασιλόπουλο) (+60′ από ώρα αναχώρησης)
18-Ελευσίνα (Praktiker) (+70′ από ώρα αναχώρησης)
Προς Λαμία
16-Λένορμαν (παναγίτσα) (+50′ από ώρα αναχώρησης)
17-Ρενό (+60′ από ώρα αναχώρησης)ρα αναχώρησης)
18-Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Ολυμπιακό χωριό – smart) (+70′ από ώρα αναχώρησης)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η ημέρα: Μεγάλη Τετάρτη
06:30 Αναχώρηση από Βάρη (μέχρι Σύνταγμα) και κατόπιν λιμάνι Πειραιά
08:00 Συνάντηση στο Λιμάνι του Πειραιά στην πύλη αναχώρησης
09:30 – 18:45 Ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο (9 ώρες) – MINOAN LINES
19:30 – 20:30 Μετάβαση στην ακτή Ελούντας
20:30 – 22:30 Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο – Δείπνο σε τοπική ταβέρνα
2η ημέρα: Μεγάλη Πέμπτη
08:30 – 10:00 Μετάβαση στον Μακρύ Γιαλό , Θα γίνει σύντομη στάση στο φαράγγι του Χα
Το φαράγγι Χα βρίσκεται κοντά στο Κάτω χωριό στο βουνό Θρυπτή βόρεια της Ιεράπετρας. Με άνοιγμα βάσης από 2 έως 8 μέτρα και ύψος περίπου 700 μέτρα, αποτελεί ένα εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο, ενώ η βαθιά τομή του στο βουνό είναι ορατή από απόσταση. Θεωρείται ένα από τα αγριότερα φαράγγια της Ελλάδας, ένα σπάνιο μορφολογικό φαινόμενο της φύσης, που μόνο ένας ενδογενής παράγοντας, όπως ο τεκτονισμός, θα μπορούσε να δημιουργήσει. Η ονομασία του προέρχεται πιθανόν από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα, άνοιγμα. Είναι στενό, πολύ κάθετο και προχωράει σε μήκος 1800 μέτρων περίπου, όμως η πρόσβαση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στο εσωτερικό του υπάρχουν γύρω στους 24 καταρράκτες ύψους 10 έως 35 μέτρων. Η είσοδος είναι πολύ στενή, περίπου τρία μέτρα, ενώ προς τα πάνω το άνοιγμα φαρδαίνει. Το πλάτος του σε πολλά σημεία είναι μόνο τριάντα εκατοστά και σε άλλα δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Δεξιά και αριστερά ορθώνονται οι τεράστιοι τοίχοι του σε ύψος από 200 ως και 400 μέτρα. Το μήκος του είναι περίπου ένα χιλιόμετρο. Πριν από την είσοδο, υπάρχει μια μικρή λίμνη, που σχηματίζεται από ένα μικρό καταρράκτη, που κι αυτός δημιουργείται από μια άλλη λίμνη ψηλότερα, όχι ορατή από τη βάση του φαραγγιού. Μπορεί κανείς να τη θαυμάσει, αν σκαρφαλώσει προσεκτικά στα βράχια, αριστερά από το άνοιγμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πετρώματα με τους παράλληλους έντονους χρωματισμούς τους. Στο εσωτερικό υπάρχουν αρκετές τέτοιες λίμνες, που σχηματίζουν καταρράκτες, κατά τη χειμερινή περίοδο. Πλησιάζοντας τη χαράδρα ο επισκέπτης κυριεύεται από δέος. Οι γκρίζοι βράχοι, κομμένοι σε τετράγωνα ή ορθογώνια σχήματα, υψώνονται μεγαλόπρεπα σκιάζοντας τη μικρή πεδιάδα που απλώνεται μπροστά τους. Η περιοχή μέσα και γύρω από το φαράγγι είναι σημαντικός βιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι μικρές λίμνες αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους για πολλά μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για μόνιμα πουλιά και θηλαστικά.
10:00 – 17:00 Μονοήμερη Κρουαζιέρα στο νησί Κουφονήσι (Λεύκη) (κόστος 65€ το άτομο)
Το Κουφονήσι ή Λεύκη, είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα πέντε νησιών και βραχονησίδων με ξεχωριστή ιστορία και περιβάλλον. Το αρχαίο όνομα “Λεύκη” αποδίδεται στην λευκή ανταύγεια των ασβεστόλιθων και της μάργας στο φώς του ήλιου, ενώ το πιο σύγχρονο όνομα, Κουφονήσι, στα πάμπολλα κοιλώματα και τις σπηλιές που ασταμάτητα λαξεύουν η θάλασσα και η βροχή στα μαλακά της πετρώματα. Η ιστορία των νησιών συνδέεται άρρηκτα με την αλιεία και την εξαγωγή της πορφύρας από το ομώνυμο θαλασσινό κοχύλι. Το Κουφονήσι απετέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο από τους Μινωϊκούς μέχρι και τους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους και έρεισμα όλων των μεγάλων πόλεων της περιοχής. Όλο το νησί είναι διάσπαρτο από ερείπια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι ένα θαυμάσια διατηρημένο λίθινο θέατρο που βρέθηκε με τη σκηνή και το υποσκήνιο του, καθώς και κομμάτια από τα επιχρίσματα των τοίχων. 200μ από το θέατρο ανακαλύφθηκαν και σπίτια που φανερώνουν την ύπαρξη κάποιου οικισμού. Στο νότιο άκρο του νησιού Λεύκη βρέθηκαν τμήματα αρχαίου ναού και κομμάτια μαρμάρου που φανερώνουν την ύπαρξη κάποιου κολοσσιαίου αγάλματος που αγνάντευε το Λιβυκό. Στη δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν σπηλιές και κοιλώματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τα βυζαντινά χρόνια σαν ξωκλήσια όπου σώζονται επιγραφές με χαράγματα αγίων. Το σημαντικότερο όμως οικοδόμημα του συνοικισμού – μετά το θέατρο – είναι το επιβλητικό κτίριο των Δημόσιων Λουτρών το οποίο ήταν σε χρήση από τον 10ο έως τον 4ο μ.Χ. Αιώνα. Εντυπωσιακή είναι η σειρά μεγάλων θολωτών δεξαμενών που με χτιστούς αγωγούς έφερναν το νερό από πηγές στα βόρεια του ναού, στην πολιτεία.
11:00 – 16:00 Πεζοπορία – Κολύμπι στο Κουφονήσι:
(Κυκλική 5,1 χλμ., Υ.Δ.: + / -90μ., Ω.Π.: 2-3 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)
Το μονοπάτι που ξεκινά από το λιμάνι και μας οδηγεί στην άλλη άκρη του νησιού, ανάμεσα σε μικρά χωράφια και άγονες εκτάσεις με ξερολιθιές, θα μας δώσει την ευκαιρία για μια εύκολη και γρήγορη περιδιάβαση στο νησί και μια εξερεύνηση των περίπου 3.800 στρεμμάτων έκτασης του, σε δύο έως τρεις ώρες και στη συνέχεια θα έχουμε το χρόνο να δροσιστούμε σε μια από τις παρθένες παραλίες του, με γαλαζοπράσινα νερά. Ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 για αυτό το λόγο αλλά και για την αρχαιολογική του σημασία δεν επιτρέπεται η συλλογή πετρωμάτων, απολιθωμάτων και αρχαίων ευρημάτων, η συλλογή φυτών, το ελεύθερο κάμπινγκ, η φωτιά ενώ επίσης οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των οριοθετημένων μονοπατιών του αιγιαλού. Στο κέντρο του νησιού υπάρχει μια ιδιότυπη έρημος, ένα μέρος που διαφέρει αρκετά από το υπόλοιπο νησί. Εκεί βρίσκεται και μια από τις τέσσερις, όλες και όλες, αιωνόβιες ελιές του νησιού. Το τοπίο εδώ προσομοιάζει αρκετά με αυτό της Αφρικής. Ψηλοί αμμόλοφοι με τούφες-τούφες θάμνους και αρμυρίκια δημιουργούν ένα τοπίο άγριας ομορφιάς. Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσεγγίσουμε το σημείο, είναι από το μονοπάτι που πηγαίνει από τον Άγιο Νικόλαο προς το φάρο.
17:00 – 18:00 Μετάβαση – Επίσκεψη στην Μονή Καψά
Ιδρύθηκε το 15ο αιώνα σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, και μοιάζει σκαλισμένη πάνω στο λόφο δίπλα στο φαράγγι Περβολάκια, σε ένα επιβλητικό τοπίο ατενίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος και το Κουφονήσι απέναντι.
18:00 – 22:00 Μετάβαση στην Ιεράπετρα – Περιήγηση στην πόλη – Δείπνο
Μπορούμε να επισκεφθούμε το ενετικό φρούριο Καλές (από την τουρκική λέξη “κουλές” που σημαίνει πύργος) και σύμφωνα με την παράδοση η ανέγερση του, άρχισε από τον Γενοβέζο πειρατή Πεσκατόρε το 1.212μ.Χ. Σήμερα σώζεται μαζί με τις τούρκικες μετατροπές του, κοσμώντας το λιμάνι της πόλης. Το Τζαμί στην παλιά πόλη που φιλοξενεί την Φιλαρμονική του Δήμου, και το σπίτι του Ναπολέοντα, ο οποίος, το 1798, στην διαδρομή του προς την Αίγυπτο κατά των Μαμελούκων, φιλοξενήθηκε από μια οικογένεια στην παλιά πόλη. Το παλιό Κρητικό σπίτι διατηρεί ακόμα την ανάμνηση της ιστορικής αυτής επίσκεψης.
Προαιρετικά συμμετέχουμε στον εσπερινό της Μεγάλης Πέμπτης όπου αναγιγνώσκονται δώδεκα αποσπάσματα από τα τέσσερα Ευαγγέλια της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Το περιεχόμενο τους είναι τα Πάθη του Ιησού Χριστού που υμνούνται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και περιγράφουν την πορεία του Θεανθρώπου από τον Γολγοθά και τη Σταύρωση προς το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως.
22:00 – 22:30 Μετάβαση στο ξενοδοχείο – Ελεύθερο πρόγραμμα
3η ημέρα: Μεγάλη Παρασκευή
08:30 – 09:30 Μετάβαση στο Οροπέδιο Λασιθίου
Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι το μεγαλύτερο της Κρήτης και από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου με μόνιμη κατοίκηση στο υψόμετρο πάνω από 800 μ. Με κλίμα εύκρατο και υγιεινό ανοίγεται στις δυτικές κλιτύες του Όρους Δίκτη , και αποτελεί μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας γεωργικά προϊόντα. Παλαιότερα η περιοχή αρδεύεται από πηγάδια με τη βοήθεια γραφικών ανεμόμυλων, στους οποίους το οροπέδιο οφείλει τη φήμη του. Από τους 10.000 περίπου που υπήρχαν έως πριν από μερικές δεκαετίες, λίγοι έχουν απομείνει για να θυμίζουν την τέχνη των ντόπιων αυτοδίδακτων τεχνιτών. Έντεκα χιλιόμετρα σε μήκος και έξι περίπου σε πλάτος, το ελλειψοειδές οροπέδιο δημιουργεί την αίσθηση της αγκαλιάς ενώ ο εύφορος κάμπος του διατρέχεται από οριζόντιες και κάθετες γραμμές-δρόμους, που δημιουργούν όμορφα, τακτοποιημένα τετράγωνα, που δεν είναι άλλα από τα χωράφια όπου καλλιεργούνται κηπευτικά. Οι δρόμοι προέκυψαν από τις βενετσιάνικες «λίνιες», δηλαδή τα αποστραγγιστικά κανάλια που δημιούργησαν οι τότε κυρίαρχοι του νησιού.
09:30 – 11:30 Πεζοπορία από το χωριό Αβρακόντε στο Οροπέδιο Λιμνάκαρου: χωριό Αβρακόντε (850μ.) – Οροπέδιο Λιμνάκαρο (1.130μ.) – Εκκλησάκι Αγίου Πνεύματος (1.130μ.)
(Διάσχιση 3,1 χλμ., Υ.Δ.: + 350μ., -70μ. Ω.Π.: 2 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)
Από το χωριό Αβρακόντε ανεβαίνουμε στο πανέμορφο μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου με τα πολύχρωμα λουλούδια, τις καρυδιές και τις βελανιδιές κάτω από τις απότομες κορυφές της Δίκτης. Θα ακολουθήσουμε δρόμους και μονοπάτι ανηφορικά ως το βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος. Στα 1.120 μέτρα, κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή της Δίκτης…θα στολίσουμε τον Επιτάφιο και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα εγκώμια, για να βιώσουμε μια διαφορετική περιφορά του Επιταφίου.
11:30 – 13:00 Συμμετοχή στην ακολουθία για την ιερή ακολουθία στολισμού και περιφοράς του Επιταφίου στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, οπότε και ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο.
13:00 – 14:30 Πεζοπορία από το Οροπέδιο Λιμνάκαρου στο χωριό Αβρακόντε: Εκκλησάκι Αγίου Πνεύματος (1.130μ.) Οροπέδιο Λιμνάκαρο (1.130μ.) – χωριό Αβρακόντε (850μ.)
(Διάσχιση 3,1 χλμ., Υ.Δ.: +70μ. – 350μ., Ω.Π.: 1,5 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)
Από το μικρό οροπέδιο του Λιμνάκαρου κατεβαίνουμε στο πανέμορφο χωριό Αβρακόντε, ακολουθώντας μονοπάτια και δρόμους.
14:30 – 17:00 Μετάβαση – Επίσκεψη στο Σπήλαιο του Ψυχρού – ΕΙΣΟΔΟΣ 6€
Περνώντας από τους γραφικούς οικισμούς του Αγίου Χαραλάμπους και της Πλάτης θα κατευθυνθούμε προς το Ψυχρό, που αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο γιατί είναι ένα από τα ψηλότερα σημεία του οροπεδίου, αλλά και γιατί από εδώ θα ανέβουμε το ανηφορικό καλντερίμι, για να απολαύσουμε την κάθοδο στην υγρή ομορφιά των σταλακτιτών και σταλαγμιτών του Δικταίου Άντρου που ήταν ένας πολύ σημαντικός λατρευτικός χώρος της μινωικής Κρήτης (18ος – 7ος αιώνας π.Χ.), σε υψόμετρο 1020μ, το Δικταίο Άντρο είναι ο χώρος όπου, σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, γεννήθηκε και στη συνέχεια ανατράφηκε από την αίγα Αμάλθεια ο Δίας, με τους Κουρήτες να τον φρουρούν, αλλά και να καλύπτουν το κλάμα του με τους ήχους των όπλων τους.
17:00 – 19:00 Μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο – Ξεκούραση στο ξενοδοχείο
19:00 – 22:00 Μετάβαση στο χωριό Κριτσά για δείπνο και παρακολούθηση της περιφοράς του Επιταφίου, που είναι κατανυκτική και µοναδική!
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, το οποίο έχει δώσει έµπνευση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών, τόσο ελληνικών όσο και διεθνών παραγωγών. Ο οικισµός ξεχωρίζει για το παραδοσιακό του στοιχείο, βρίσκεται χτισµένος αµφιθεατρικά, σε υψόµετρο που φτάνει τα 365 µέτρα, στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος. Η Αποκαθήλωση, η ανόθευτη οµορφιά του οικισµού στην καρδιά της άνοιξης, µετατρέπουν την επίσκεψη σε µια ξεχωριστή εμπειρία.
22:00 – 22:30 Μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο
4η ημέρα: Μεγάλο Σάββατο
09:00 – 11:00 Μετάβαση στο χωριό Άνω Ζάκρο
Ακολουθώντας τον δρόμο από την ενδοχώρα και περνώντας από τα γραφικά χωριά Μακρύγιαλος, Ετιά, Νέα Πραισός, και Αδραβάστοι. Η περιοχή της Ζάκρου είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές στην ανατολική ακτή της Κρήτης και χωρίζεται σε Πάνω Ζάκρο, το τμήμα που βρίσκεται ψηλότερα στο λόφο, και Κάτω Ζάκρο, το τμήμα που είναι κοντά στη θάλασσα.
11:00 – 13:00 Πεζοπορία στο «φαράγγι των Νεκρών» : Άνω Ζάκρος (190μ.) – Φαράγγι των Νεκρών (120μ.) – Κάτω Ζάκρος (0μ.)
(Διάσχιση 5,3 χλμ., Υ.Δ.: +70μ. – 250μ., Ω.Π.: 1,5-2 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)
Θα περπατήσουμε στο φαράγγι που διασχίζει τόσο το πάνω όσο και το κάτω τμήμα της αρχαίας πόλης, γνωστό ως το «Φαράγγι των νεκρών», από τους πολυάριθμους τάφους που βρέθηκαν στις σπηλιές των κάθετων τοιχωμάτων του. Η πορεία μας θα καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο, ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι με την υπέροχη παραλία με αρμυρίκια και ψιλό βότσαλο, με πεντακάθαρα γαλανά νερά.
13:00 – 14:00 Μπάνιο και ξεκούραση στην Κάτω Ζάκρο
Εδώ μπορούμε επισκεφθούμε το ανάκτορο και τα ερείπια της αρχαίας Μινωικής πόλης της Ζάκρου που αποτελούν σήμερα ένα από τους «θησαυρούς» του Μινωικού Πολιτισμού που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τον περασμένο αιώνα στην Κρήτη. Θεωρείται ότι υπήρξε ένα από τα τέσσερα κύρια διοικητικά κέντρα των Μινωιτών, ενώ το προστατευμένο λιμάνι της και η στρατηγική της θέση την κατέστησαν σημαντικό εμπορικό κέντρο, για το εμπόριο προς τα ανατολικά. Εκτός από το ανάκτορο, έχουν αποκαλυφθεί δώδεκα σπίτια, αγγεία, αργιλικές πλάκες με επιγραφές σε Γραμμική Α, καθώς και αρχαίος λαβύρινθος όμοιος με αυτούς της Κνωσού και της Φαιστού.
14:00 – 15:30 Μετάβαση – Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Ιτάνου
Επόμενος προορισμός μας θα είναι η Ίτανος, ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, τα ερείπια της οποίας απλώνονται σε όλο το πλάτος του λαιμού του Ακρωτηρίου Σίδερο, στο πιο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, γνωστή σήμερα με το όνομα Ερημούπολη ή Ερμούπολη. Η Ίτανος άνθισε κυρίως κατά τους ιστορικούς και ελληνο ρωμαϊκούς χρόνους, είχε όμως ιδρυθεί σε προελληνική εποχή. Η ονομασία της φαίνεται πως είναι μινωική, αν και ο Στέφανος Βυζάντιος διασώζει την παράδοση που τη θέλει να προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της, τον Φοίνικα Ίτανο, ιδρυτή φοινικής αποικίας για το εμπόριο της πορφύρας και τη βιοτεχνία του γυαλιού. Την πρώτη ιστορική μαρτυρία για την πόλη, μας δίνει ο Ηρόδοτος, που διηγείται ότι το 630 π.Χ., οι Θηραίοι χρησιμοποίησαν τον Ιτάνιο ψαρά Κωρύβιο για να τους οδηγήσει στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου των Δελφών, ίδρυσαν την Κυρήνη. Υπήρξε σπουδαίος σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου και είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Εγγύς και Μέση Ανατολή, στην οποία έκανε εξαγωγή πορφύρας, σπόγγων, γυαλιού και αλιευμάτων. Εδώ μπορούμε να περπατήσουμε στον χώρο σταματώντας στα διάφορα ερείπια όπως το μεγάλο φυλάκιο «πύργος» στη δυτική ακρόπολη, από μελανούς ογκόλιθους, την μεγάλη παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη, την ελληνιστική συνοικία, τους δυο παλαιοχριστιανικούς ναούς στους πρόποδες του λόφου και το νεκροταφείο έξω από την πόλη.
15:30 – 17:00 Μετάβαση – Μικρή πεζοπορία στο φοινικόδασος του Βάι
17:00 – 18:00 Μετάβαση – Επίσκεψη στη Μονή Τοπλού
Είναι το μοναδικό μοναστήρι που σώζεται από τα πολλά μικρά και μεγάλα που βρίσκονταν κάποτε στην περιοχή της Σητείας και καταστράφηκαν από πολέμους και πειρατικές επιδρομές, ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα μοναστήρια στην Κρήτη. Το όνομα της Τοπλού, προέρχεται από εκείνη την περίοδο επειδή διέθετε κανόνι (τοπ = μπάλα, βόλι), ενώ ονομάζεται και Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής, επειδή βρίσκεται στο ακρωτήριο Σίδερο. Η Μονή Τοπλού εντυπωσιάζει από μακριά καθώς στέκει επιβλητική σαν ένα μικρό φρούριο που περιτριγυρίζεται από έναν ψηλό τοίχο ύψους 10 μέτρων περίπου, μέσα σε ένα τραχύ, σχεδόν έρημο τοπίο. Συνδυάζει αισθητικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία τόσο από τη Βυζαντινή όσο και από την Αναγεννησιακή τέχνη και αρχιτεκτονική. Σώζονται εικόνες από τον 15ο αιώνα, που μαζί με άλλες νεότερες, έχουν μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης της σχολής ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε και την Κρητική Τέχνη. Εκτίθενται επίσης αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης όπως ευαγγέλια, αργυρο-επίχρυσοι σταυροί, πατριαρχικά σιγίλια, σουλτανικά φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα.
18:00 – 21:30 Μετάβαση – Περιήγηση στην πόλη Σητεία – Δείπνο
21:30 – 22:30 Μετάβαση στον Άγιο Νικόλαο
22:30 – 23:30 Σύντομη ξεκούραση
23:30 – 24:30 Παρακολούθηση της Αναστάσιμης λειτουργίας στον Άγιο Νικόλαο και το Κάψιμο του Ιούδα στη λίμνη Βουλισμένη
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα συμμετέχουμε ίσως στον πιο εντυπωσιακό εορτασμό σε όλη την Ελλάδα. Ο θάνατος νικάται, η ζωή, η άνοιξη, η ελπίδα και όλοι οι συµβολισµοί της παίρνουν σάρκα και οστά γύρω από τη λίµνη. Εδώ, συναντιούνται οι πιστοί όλων των ενοριών της πόλης. Σε µια σχεδία στο κέντρο της λίµνης πραγµατοποιείται το θεαµατικό κάψιµο του Ιούδα. Από ένα ψηλό σηµείο πάνω στα βράχια πέφτει η φλόγα και ο Ιούδας παίρνει φωτιά εν µέσω οµοβροντιών και πυροτεχνηµάτων. Ο προαιώνιος καθαρτικός συµβολισµός της φωτιάς παίρνει σάρκα και οστά µπροστά στα µάτια εκατοντάδων πιστών.
5η ημέρα: Κυριακή του Πάσχα
09:00 – 09:30 Μετάβαση στο χωριό Πλάκα
09:30 – 12:00 Μετάβαση στο νησί της Σπιναλόγκα – Περιήγηση στο χώρο – Επιστροφή στη Πλάκα
Είναι ίσως από τα πιο γραφικά μέρη της Κρήτης, ουσιαστικά μια ήσυχη γειτονιά με εκπληκτικές παραλίες και ταβέρνες, πολύ φιλικούς ανθρώπους και ένα άρωμα από περασμένες δεκαετίες διάχυτο στην ατμόσφαιρα. Τα παλιά κτήρια στον πλακόστρωτο δρόμο, πάνω από τη θάλασσα αλλά και στον κεντρικό που αποτελούν ουσιαστικά… ολόκληρη την Πλάκα, και μαρτυρούν το παρελθόν της περιοχής, τότε που τα καραβάκια έφευγαν από το μικρό μόλο για να μεταφέρουν στο νησί της Σπιναλόγκας και στο λεπροκομείο ασθενείς και προμήθειες.
Από την Πλάκα, θα πάρουμε το καραβάκι για την Σπιναλόγκα, το μικρό νησί που κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας. Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν το νησί των λεπρών, αφού εδώ απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς, ονομάστηκε στα λατινικά “spina lunga” (προφορά: σπίνα λόνγκα), που σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. Οι οχυρώσεις περιλαμβάνουν διπλές σειρές από ψηλά τείχη και φοβερούς πύργους. Σήμερα διατηρούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, σε ικανοποιητική κατάσταση και θεωρούνται από τα σημαντικότερα θαλάσσια οχυρά της Μεσογείου.
Μετά την περιήγηση μας στο νησάκι της Σπιναλόγκας, θα επιστρέψουμε στο λιμάνι της Πλάκας.
12:00 – 12:15 Μετάβαση στον παραθαλάσσιο οικισμό Σχίσμα Ελούντας
12:30 – 16:30 Πεζοπορία στη χερσόνησο Σπιναλόγκας – κολύμπι στην παραλία Κολοκύθα: Παλαιοχριστιανικό κανάλι Ελούντας (0μ.) – Παραλία Βαθύ (0μ.) – Άγιος Φωκάς (10μ.) – παραλία Κολοκύθας (0μ.) – Παλαιοχριστιανικό κανάλι Ελούντας (0μ.)
(Κυκλική 8,3 χλμ., Υ.Δ.: +/-170μ., Ω.Π.: 3-4 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)
Θα περπατήσουμε στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας που σημαίνει “Μακρύ αγκάθι” και οι ντόπιοι την αποκαλούν και “Κολοκύθα” για να τη διακρίνουν από το φρούριο της Σπιναλόγκας. Εδώ βρίσκεται το αρχαίο λατομείο πωρόλιθου των Ενετών, από το οποίο έβγαλαν τα μεγάλα πελέκια, για να χτίσουν το κάστρο της Σπιναλόγκας.
Το 961 ο Βυζαντινός στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς με την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ιστορικά θαλάσσια επιχείρηση – απόβασης στρατού μέχρι την D Day, επιτέθηκε στην Κρήτη με περίπου 300 πλοία, 50.000 στρατιώτες και χιλιάδες άλογα. Προσέγγισε την Κρήτη από τον κόλπο του Αλμυρού και έκανε απόβαση στην παραλία της Κολοκύθας. Μετά από έντονες μάχες έξι μηνών, απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες. Θα γνωρίζουμε αυτό τον ιστορικό τόπο ακολουθώντας το κύριο μονοπάτι του γαϊδουριού που ήταν ο κύριος δρόμος αυτού του νησιού. Ένα μονοπάτι ανάμεσα σε δύο τείχη που αρχικά ονομαζόταν “Ακτή Ολούντος”. Το μεγαλύτερο μέρος της βόλτας είναι πολύ εύκολο σε ένα καλά πατημένο μονοπάτι. Θα κολυμπήσουμε στην πανέμορφη παραλία της Κολοκύθας, με τη λευκή άμμο, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα λίγα αρμυρίκια.
16:30 – 18:30 Πασχαλιάτικο γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής
18:30 – 19:30 Μετάβαση στο Ηράκλειο (70 χλμ.)
21:00 – 06:00 Ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς (9 ώρες) – MINOAN LINES
6η ημέρα: Δευτέρα του Πάσχα
06:00 Άφιξη στο Λιμάνι του Πειραιά
06:30 – 07:30 Μετάβαση στη Βάρη (μέσω Συντάγματος)
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).