ΡΑΜΝΟΥΝΤΑΣ & ΦΑΡΑΓΓΙ ΟΙΝΟΗΣ & ΠΥΘΙΟ & ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΟΣ

Σάββατο 13 Απριλίου 2024, Νομός Αττικής

Είναι σαν να τους βλέπεις μπροστά σου, να πηγαινοέρχονται με τις αρματωσιές και το βαρύ βήμα τους ατενίζοντας με προσοχή τη θάλασσα του Ευβοϊκού που απλώνεται στα πόδια τους… Κι ας έχουν περάσει από τότε πάνω από 2.500 χρόνια! Τόσο ζωντανός είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το φρούριο του Ραμνούντα, βιγλάτορα των Αθηναίων στα ανατολικά, που θα επισκεφθούμε οι Ταξιδευτές! Η γειτονιά όμως, έχει κι άλλα σημαντικά να επιδείξει… κι έτσι, συνεχίζουμε τον πολιτιστικό μας περίπατο με ξενάγηση στο Μεσαιωνικό πύργο της Οινόης, το ιερό του Απόλλωνα Πυθίου αλλά και το Σπήλαιο του Πανός κοντά στην λίμνη του Μαραθώνα! 

  • Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα έχει μικρό περπάτημα – αυτή θα είναι η εύκολη πεζοπορική μας διαδρομή! 
000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
MARATHONAS
019
020
021
022
023
024
previous arrow
next arrow
000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
MARATHONAS
019
020
021
022
023
024
previous arrow
next arrow

Σημεία Επιβίβασης

01- INTERSPORT Βάρης / Αφετηρία (-10 από ώρα αναχώρησης)

02- ΒΟΥΛΑ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ (+5΄ από ώρα αναχώρησης)

03-Γλυφάδα -Public (+5΄ από ώρα αναχώρησης)

04-Αλίμου (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

05-Αμφιθέας (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

06-Αχιλλέως (Prapas) (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

07-Φλοίσβος (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)

08-Φόρος (επί της Ποσειδώνος) (+15΄ από ώρα αναχώρησης)

09-Κωτσόβολος (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)

10-ΣΚΡΑ (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)

11-Κύκλοι (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)

12-Άγιος Σώστης (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)

13-ΦΙΞ (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)

14- Σύνταγμα (έξοδος μετρό εθνικός κήπος) (+25′ από ώρα αναχώρησης)

15- Ομόνοια (Hondos Center) (+35′ από ώρα αναχώρησης)

Προς Πελοπόννησο

16-Media Markt (+45′ από ώρα αναχώρησης)

17-Παλατάκι (περίπτερο πριν τον Βασιλόπουλο) (+50′ από ώρα αναχώρησης)

18-Ελευσίνα (Praktiker) (+60′ από ώρα αναχώρησης)

Προς Λαμία

16-Λένορμαν (παναγίτσα) (+45′ από ώρα αναχώρησης)

17-Ρενό (+50′ από ώρα αναχώρησης)ρα αναχώρησης)

18-Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Ολυμπιακό χωριό – smart) (+65′ από ώρα αναχώρησης)

Δείτε τα σημεία στον χάρτη

09:00 Αναχώρηση από Βάρη 

10:30 – 12:30 Άφιξη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντος

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Μαραθώνα και του Γραμματικού σε ένα απομονωμένο παραθαλάσσιο τοπίο αναλλοίωτο από την αρχαιότητα. Περιλαμβάνει τον αρχαίο οικισμό  και το φρούριο του Ραμνούντα. Η αρχαία πόλη του Ραμνούντα κυριαρχούσε πάνω σε δύο λιμάνια στρατηγικής σημασίας για την αρχαία Αθήνα, που σήμερα αντιστοιχούν στους κολπίσκους μπροστά από τα χωριά Σέσι και Αγία Μαρίνα. Το φρούριο καταλάμβανε έναν λόφο ύψους 30 μέτρων και επιτηρούσε τον διάπλου του Ευβοϊκού για ασφαλή ναυσιπλοΐα και μεταφορά της τροφοδοσίας των σιτηρών προς την Αθήνα. Σήμερα σώζεται το περιτείχισμα του φρουρίου μήκους 270 μέτρων με την κεντρική πύλη του και πολλές άλλες μικρότερες. Μέσα στα τείχη σώζονται το γυμνάσιο, το θέατρο, ιερά, αρχαία εργαστήρια, η ακρόπολη του Ραμνούντα και αρκετοί ταφικοί περίβολοι (μεγάλα ταφικά μνημεία), όπως αυτός του Μενεστίδου. Από τα ιερά ξεχωρίζει ο λατρευτικός χώρος της θεάς Νέμεσης, που ήταν ο σημαντικότερος της θεάς στην αρχαία Ελλάδα, και ο ναός του Αμφιάραου. Γύρω από τον λατρευτικό χώρο της Νέμεσης σώζονται και ίχνη κατοικιών. Το φρούριο του Ραμνούντα μετά την επικράτηση των Μακεδόνων στη νότια Ελλάδα αποδυναμώθηκε και αργότερα την ίδια τύχη είχε και ο οικισμός, που δεν ξανακατοικήθηκε. Χάρη στην ερήμωσή τους αυτή παρέμειναν ως τις μέρες μας ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος δήμος της Αττικής.

12:30 – 14:30 Μετάβαση και ξενάγηση στον Μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, στο ιερό του Απόλλωνα Πυθίου και στο Σπήλαιο Πανός.

Στην περιοχή της Οινόης έχουν εντοπισθεί το ιερό του Απόλλωνος Πυθίου και τα ερείπια ενός Μεσαιωνικού Πύργου. Στο ιερό του Απόλλωνα Πυθίου προσφέρονταν θυσίες πριν ξεκινήσει η επίσημη αποστολή των Αθηναίων για τους Δελφούς. Πολύ κοντά εκεί βρίσκεται και ο Μεσαιωνικός Πύργος της Οινόης, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. από τον Όθωνα Δελαρός (DeLaroche), ιδρυτή του ελληνικού κλάδου των DeLaroche (οίκου ευγενών της Βουργουνδίας), που ήλθε στη χώρα μας για να υποτάξει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και έγινε ανώτατος άρχοντας του Δουκάτου της Αττικοβοιωτίας και αναγορεύτηκε “Μέγας Κύρης των Αθηνών”.

Στη Β.Α. πλευρά του λόφου της Ακρόπολης της Οινόης ήταν γνωστό από παλιά ένα σπήλαιο με δύο εισόδους, το οποίο ταυτιζόταν από τους παλαιότερους με το σπήλαιο το αναφερόμενο από τον Παυσανία. Η ανατολική θεωρείται και η κύρια είσοδος. Βρέθηκε τείχος και αναθεματική ενεπίγραφη στήλη στον Πάνα και στις Νύμφες, που περιέχει ιερό νόμο του άρχοντα Θεόφημου (61-60 π.χ.) με απαγορευτικούς κανόνες γι΄ αυτούς που εισέρχονταν στην σπηλιά. Μέσα στο σπήλαιο σχηματίζονται μεγάλες αίθουσες, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες Το σπήλαιο βρέθηκε «άθικτο», στην αριστερή πλευρά της κύριας εισόδου βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί σε νεολιθικούς τάφους, όστρακα παλαιότερης νεολιθικής εποχής (5000-4000 π.χ.), μία σειρά από νεολιθικά αγγεία καθώς επίσης και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια αφιερωμένα προφανώς στις Μαραθωνίδες Νύμφες. Είναι πολύ πιθανό ότι το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε κατά τα τέλη της προϊστορικής περιόδου και εγκαταστάθηκε σ΄ αυτό η λατρεία του Πανός, από την αρχή του 5ου αιώνα π.χ. και συγκεκριμένα το 490 π.χ. στη Μάχη του Μαραθώνα, για να βοηθήσει τους Έλληνες στη μάχη κατά των Περσών. 

15:00 – 17:00 Γεύμα σε τοπική ταβέρνα

18:30 Αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα 

Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).

ΚΟΣΤΟΣ 15€


Μαζί με την δήλωση συμμετοχής

Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η προκαταβολή θα σας επιστραφεί

Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει. 

Η τιμή είναι κατ’ άτομο και

Περιλαμβάνει

Τις μετακινήσεις με το πούλμαν όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
Αρχηγό, συνοδό

Δεν Περιλαμβάνει

Γεύματα
Εισόδους σε χώρους ενδιαφέροντος
Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Στην αιτιολογία γράφετε επώνυμο, όνομα, προορισμός

EUROBANK
(IBAN) GR3702604440000960100310000
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR9701101530000015301164834
ALPHA BANK
(IBAN) GR2501401820182002340020154

Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα

Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο

ΜΕ ΚΑΡΤΑ (χρεωστική ή πιστωτική) μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.

Η κάρτα κρατάει προμήθεια οπότε το ποσό πληρωμής είναι: 17€

ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
(πατήστε τον σύνδεσμο)

Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσετε την θέση σας, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε την πολιτική ακύρωσης του γραφείου μας.

Ακύρωση Συμμετοχής μέχρι και 5 ημέρες πριν
τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιήθουν από το ίδιο άτομο σε άλλη δράση για διάστημα 6 μηνών

Ακύρωση Συμμετοχής τελευταία στιγμή (4 ημέρες πριν)
τα χρήματαχάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμία άλλη δράση

Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει. 


Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί.

Ορειβατικά μποτάκια, Μπατόν (μπαστουνάκια), Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Σφυρίχτρα, Ατομικό Φαρμακείο, Γυαλιά ηλίου & καπέλο, Αντηλιακή κρέμα, Αντιανεμικό – αδιάβροχο, Φλις, Νερό (1 λίτρο), Ελαφρύ φαγητό, Ισχυρή κολλητική ταινία, Σακίδιο πλάτης, Δεύτερη αλλαξιά ρούχα (παντελόνι, μπλούζα, φούτερ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια) – σε περίπτωση που βραχούμε να έχουμε στέγνα ρούχα στο πούλμαν

Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς

Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). : Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.

Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο.

The event is finished.

Labels

ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟ,
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
Αλεξάνδρα Κολιού

Συντονιστής Ομάδας

Αλεξάνδρα Κολιού

Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ Υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ

Άλλοι συντονιστές

Σταύρος Ιατρού
Σταύρος Ιατρού

Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. Και Μηχανικός Περιβάλλοντος

Ενδιαφέροντα άρθρα για τους προορισμούς μας

Nothing found.