Η ελληνική «Πρωτεύουσα του Νερού», λίγο έξω από την Άρτα

Χάρη στους διπλούς καταρράκτες Σούδα που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους της χώρας μας, το καταπράσινο χωριό της Άρτας προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες

Μπορεί να μην είναι και ο πιο διαφημισμένος προορισμός, ωστόσο ανάμεσα στους φυσιολάτρες τα Θεοδώριανα της Άρτας έχουν εξαιρετική φήμη για το επιβλητικό τους τοπίο, το οποίο τους έχει δώσει τον άτυπο τίτλο της ελληνικής «Πρωτεύουσας του Νερού».

Τα Θεοδώριανα απέχουν 83 χιλιόμετρα από την Άρτα και 105 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα. Είναι χτισμένα σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 960 μέτρων –πολύ κοντά στα σύνορα της Ηπείρου με τη Θεσσαλία– και είναι ένα καταπράσινο χωριό με 209 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), περιστοιχισμένο από έλατα, κέδρους, πλατάνια και καρυδιές.

Το όνομά τους φαίνεται να απηχεί την αρχαία πόλη Θεοδωρία του βασιλείου της Αθαμανίας, η οποία καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Η ακριβής της τοποθεσία αγνοείται, δεν αποκλείεται όμως να βρισκόταν στην περιοχή των σημερινού χωριού, άποψη με την οποία τασσόταν και ο Άγγλος τοπογράφος και περιηγητής William Martin Leake ήδη από το 1810. Γεγονός είναι ότι τα Θεοδώριανα υπήρχαν το 1695, καθώς έχουν εντοπιστεί σε φορολογικό κατάλογο των Βενετών. Στην Τουρκοκρατία είχαν δικό τους σχολείο (1793), ενώ απέφυγαν τη μόνιμη οθωμανική κατοχή, γενόμενα κατά καιρούς καταφύγιο για τον Κατσαντώνη ή για μέλη της οικογένειας Μπότσαρη.

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδώριανα: Φύση & Ιστορία

Ταξιδέψτε μαζί μας