Τι είναι “ο Ταξιδευτής”

Αγαπάει το ταξίδι και την περιπέτεια, του αρέσει να ανακαλύπτει μέρη άγνωστα στον πολύ κόσμο αλλά και να επισκέπτεται προορισμούς ήδη γνωστούς με έναν διαφορετικό τρόπο, περισσότερο βιωματικό. Θέλει να αισθάνεται τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης, να ανακατεύεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, να γνωρίζει τις συνήθειές τους, να συμμετέχει στις γιορτές και στα έθιμά τους, να γεύεται τα τοπικά προϊόντα τους… Ο Ταξιδευτής ονειρεύεται να συμμετέχει σε μια ομάδα που χωράει πολλούς, να μοιράζεται τις χαρές και τις δυσκολίες, την έντονη συγκίνηση της ανακάλυψης, να γίνεται … Ταξιδευτές !!!

Οι «Ταξιδευτές» λοιπόν δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν στις επιθυμίες αυτών των ανθρώπων προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την φύση, περπατώντας σε γραφικά μονοπάτια, παραδοσιακά καλντερίμια, μοναδικής ομορφιάς φαράγγια, αρχαία μονοπάτια, φθάνοντας ακόμη και … σε απόκρημνες κορυφές. Προσπαθούν να αναδείξουν τις λιγότερο ή καθόλου ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας, οι οποίες παρουσιάζουν αναλλοίωτα τα φυσικά στοιχεία τους και αυθεντικότερη πολιτιστική ταυτότητα, να γνωρίσουν τα φυτά και ζώα, να συναντήσουν ομάδες ανθρώπων που προσπαθούν να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν νέες μεθόδους διαβίωσης και εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας της γης.

Οι «Ταξιδευτές» θέλουν να προσεγγίσουν με σεβασμό την αρχαιολογική και πολιτιστική παράδοση της χώρας, επισκεπτόμενοι τους αντίστοιχους χώρους ενδιαφέροντος και στηρίζοντας τις προσπάθειες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων για την διατήρηση και διάδοση τοπικών εθίμων και παραδόσεων. Θέλουν να μυηθούν στους συμβολισμούς της μυθολογίας, ακολουθώντας τα ίχνη θεών και ηρώων, αγγίζοντας έτσι πτυχές ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας.

Οι «Ταξιδευτές» λαχταρούν να αισθανθούν τον εαυτό τους σε εναλλακτικές εμπειρίες άθλησης στον ποταμό, στη θάλασσα, στον πάγο, στον βράχο και στο σπήλαιο, στο έδαφος και στον αέρα και ιδιαιτέρως να μεταδώσουν την ίδια αυτή επιθυμία στους νέους και στα παιδιά.

Οι «Ταξιδευτές» πιστεύουν ότι θα τα επιτύχουν όλα αυτά χτίζοντας μια ομάδα που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια του κάθε ταξιδευτή ενώ παράλληλα θα έχει σαν αξία τον σεβασμό και την αποδοχή της ιδιαιτερότητας του άλλου. Για το λόγο αυτό ο ρόλος του οδηγού, αρχηγού βουνού στις πορείες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος οδηγός βουνού, γνωρίζει το βουνό και τους κινδύνους του, έχει την ευθύνη και την επίβλεψη όλης της ομάδας, ορίζει τους κανόνες διεξαγωγής της πεζοπορίας. Μπορεί να τροποποιεί το πρόγραμμα ανάλογα με τις αντικειμενικές συνθήκες ή να αποκλείει την συμμετοχή σε μέλη που δεν τηρούν τους κανόνες και δεν φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Κάθε μέλος της ομάδας υπακούει στον αρχηγό ο οποίος καθορίζει την ροή της πορείας, συμμετέχει κατά τις δυνατότητες του και είναι κατάλληλα προετοιμασμένο. Σέβεται και κατανοεί τις δυσκολίες των άλλων μελών της ομάδας  συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία πνεύματος ομαδικότητας.