Οι βαθμοί δυσκολίας είναι ενδεικτικοί. Ο χαρακτηρισμός του βαθμού δυσκολίας μιας διαδρομής είναι αρκετά περίπλοκος καθ΄ ότι εξαρτάται από τις ικανότητες του πεζοπόρου και την υποκειμενική κρίση αυτού που τη χαρακτήρισε. Για τους νέους πεζοπόρους ενδέχεται ο βαθμός δυσκολίας να είναι μεγαλύτερος λόγω καιρικών συνθηκών (βροχή, ζέστη, κ.λπ.), συνθηκών εδάφους (λάσπη, σάρες, βραχώδη περάσματα κλπ.) και λόγω υποκειμενικών δυσκολιών (φυσική κατάσταση, προσωπική αίσθηση κινδύνου). Επομένως, είναι σημαντικό το άτομο να είναι προετοιμασμένο θετικά για προσωπικές υπερβάσεις.

Έχουμε παρατηρήσει ότι στους αρχάριους πεζοπόρους οι πρώτες φορές είναι δύσκολες και απαιτητικές. Χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει το σώμα και το μυαλό να προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση που μας φέρνει η επαφή με τη φύση, με το απρόοπτο, με την επικινδυνότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε τις πρώτες φορές, την κόπωση στην ανηφόρα, την ψυχολογική κατάσταση του να μένουμε τελευταίοι ή του να καθυστερούμε την ομάδα, της αμφιβολίας του αν θα μπορέσουμε τελικά να τα καταφέρουμε ή όχι.

Αυτά τα συναισθήματα δημιουργούν εσωτερική ανησυχία που εμποδίζει την καλή αίσθηση γι αυτό που κάνουμε και περιορίζει την πραγματική μας ικανότητα να αντεπεξέλθουμε. Έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα ανησυχίας και φόβου, ανασφάλειες, σκέψεις δυσαρέσκειας, γκρίνια, που μας απορροφούν από το να απολαμβάνουμε το περπάτημα στη φύση και να παίρνουμε τα ευεργετήματα που προκύπτουν από αυτό. Έτσι, θα χρειαστεί να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας προκειμένου να αποκτήσουμε εμπειρία στο βουνό, να συνηθίσουμε τον ρυθμό της ομάδας και να βρούμε τη ροή μας μέσα σε αυτή.

Η παρακάτω βαθμολόγηση είναι η πλέον πρόσφατη και αποτελεί ένα εργαλείο των ορειβατικών συλλόγων προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός κώδικας χαρακτηρισμού της δυσκολίας μιας διαδρομής και ο οποίος γράφεται δίπλα σε κάθε διαδρομή. Ο βαθμός δυσκολίας λαμβάνει υπ’ όψιν την περίοδο που θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή (καλοκαίρι- χειμώνας).

Βαθμοί Δυσκολίας
Βαθμός Δυσκολίας Ώρες Πορείας Υψομετρική Διαφορά Πάγος Εξοπλισμός Συμμετοχή
1 Εως 6 <600 Όχι Ορειβατικά Μποτάκια / Μπατόν Αρχάριοι Πεζοπόροι
2 Εως 8 <1200 Όχι Ορειβατικά Μποτάκια / Μπατόν Αρχάριοι με πολύ καλή φυσική κατάσταση
3 Πάνω από 8 >1200 Όχι Ορειβατικά Μποτάκια / Μπατόν Ορειβάτες
4 Εως 8 <1000 Ναι Ορειβατικά Μποτάκια / Μπατόν / Πιολέ / Κραμπόν Ορειβάτες με σχολή χειμερινού βουνού
5 Πάνω από 8 >1000 Ναι Ορειβατικά Μποτάκια / Μπατόν / Πιολέ / Κραμπόν Ορειβάτες με σχολή χειμερινού βουνού

Το σύμβολο + προστίθεται στο βαθμό δυσκολίας (π.χ 2+, 3+ κλπ.) όταν υπάρχουν αναρριχητικά περάσματα, εκτεθειμένες κόψεις, λούκια, ή κλίσεις χιονιού/πάγου από 40ο και πάνω. Η συμμετοχή σε τέτοιες διαδρομές απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και εξοικείωση με το ορεινό πεδίο. Για τις χειμερινές αναβάσεις απαιτούνται επίσης γνώσεις στοιχειώδους ασφάλισης συντρόφου με τεχνικά μέσα.

Ο εξοπλισμός και ο ρουχισμός που χρειάζεται ένας πεζοπόρος – ορειβάτης διαφοροποιείται ανάλογα

  • την εποχή (χειμώνα ή καλοκαίρι)
  • τις ώρες της διαδρομής (αν η διαδρομή είναι π.χ 2 ώρες ή 10 ώρες ή αν είναι ακόμη είναι πολυήμερη)
  • το υψόμετρο που θα κινηθεί η διαδρομή (πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι κάθε 1000μ. υψομετρική διαφορά η θερμοκρασία μειώνεται 7 βαθμούς).
  • το είδος του εδάφους που κινείται η διαδρομή
Καλοκαίρι Χειμώνας Περιγραφή
Ρουχισμός
Κ Παπούτσια απλά τρέκινγκ (trekking)
Κ Χ Παπούτσια ημιάκαμπτα
Χ Άρβυλα
Κ Χ Κάλτσες
Κ Χ Παντελόνι
Χ Παντελόνι θερμοεσώρουχο
Κ Χ Φανέλα – Θερμοεσώρουχο
Κ Φλις ελαφρύ
Χ Φλις βαρύ
Κ Χ Αντιανεμικό
Χ Μπουφάν ή τζάκετ βαρύ
Κ Καπέλο
Κ Χ Γιαλιά
Χ Καγκούλ
Χ Γάντια
Χ Μαντήλι σωλήνα
Χ Σκούφος
Χ Μπαλακλάβα
Εξοπλισμός
Κ Χ Σακίδιο (μέγεθος ανάλογα την πορεία)
Χ Γκέτες
Κ Χ Μπατόν
Χ Πιολέ
Χ Κραμπόν
Χ Ρακέτες
Κ Παγούρι
Κ Χ Φακός
Κ Χ Χαρτί τουαλέτας
Κ Χ Βουρτσάκι καθαρισμού
Κ Χ Σουγιάς – Μαχαιροπήρουνο
Κ Χ Φαρμακείο
Κ Χ Ραπτικά
Κ Χ Εξοπλισμός ασφαλείας
Κ Χ Φαγητό (ανάλογα την πορεία)
Διανυκτέρευση σε πολυήμερες πορείες (επιπλέον )
Κ Χ Αντίσκηνο (ανάλογο για κάθε εποχή)
Κ Χ Υπόστρωμα
Κ Χ Υπνόσακος (ανάλογος για κάθε εποχή)
Κ Χ Καμινέτο – Μαγειρικά σκεύη – Αναπτήρας και Σπίρτα θυέλλης

*Ανάλογα με τη συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Ρουχισμός 

Κατά τη διάρκεια μιας πορείας το ντύσιμο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ, ενώ αντίθετα ο πεζοπόρος πρέπει να ντύνεται καλά κατά τη διάρκεια των στάσεων. Τα πιο ζεστά ρούχα (μπουφάν-φλις) χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις στάσεις και σπάνια κατά τη διάρκεια της πορείας, εκτός από λίγες για την Ελλάδα περιπτώσεις, όπου το κρύο είναι τσουχτερό αλλά και τότε αρκεί ένα τζάκετ πάνω από ένα θερμοεσώρουχο ή ένα πουκάμισο.

Ορειβατικά παπούτσια (διαφορετικά ανάλογα την εποχή)

Υπάρχουν τρία είδη

  • Απλά τρέκινγκ  – παπούτσια με εύκαμπτη σόλα που δεν είναι αδιάβροχα. Εξωτερικά μοιάζουν με καλά αθλητικά παπούτσια. Κατάλληλα για το καλοκαίρι και για πορείες μέχρι 5-6 ώρες
  • Ημιάκαμπτα – παπούτσια που η σόλα τους είναι ημιάκαμπτα αντέχουν σε μικρή βροχή, είναι ανατομικά και καλύπτουν τους αστραγάλους. Κατάλληλα για τις τρεις εποχές του χρόνου εκτός του χειμώνα, και για πολύωρες πορείες.
  • Άκαμπτα – Τα λεγόμενα άρβυλα. Βαριά παπούτσια με άκαμπτη σόλα. Κατάλληλα για τον χειμώνα και ειδικά για πορεία στο χιόνι και πολύωρες διαδρομές. Ζεστά και ανατομικά και αδιάβροχα προστατεύουν άψογα το πόδι. Δεν προσφέρονται για περπάτημα σε χωματόδρομους.

Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ληφθεί από το

pezoporia_logo_sullogoi