
Δερβενάκια – Άγιος Βασίλειος








































📅 Κυριακή 29 Μαρτίου 2026, Νομό Κορινθίας
Στα χνάρια του Νικηταρά
Οι ταξιδευτές θα πεζοπορήσουμε σε ένα ιστορικό μονοπάτι μοναδικής σημασίας, στο πέρασμα των Δερβενάκια, εκεί όπου γράφτηκε μία από τις πιο καθοριστικές σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Στο ίδιο αυτό τοπίο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί του, με πρωταγωνιστή τον Νικηταρά, εκμεταλλεύτηκαν το φυσικό ανάγλυφο και συνέτριψαν τα στρατεύματα του Δράμαλη το 1822, χαρίζοντας στον Αγώνα μία από τις σημαντικότερες νίκες του.
Η πορεία ακολουθεί παλιά μονοπάτια και περάσματα μέσα σε ένα αυθεντικό αγροτικό τοπίο, με ελαιώνες, χαμηλή βλάστηση και ανοιχτές θέες προς την πεδιάδα της Νεμέας. Θα κινηθούμε στα ίδια φυσικά περάσματα που καθόρισαν την έκβαση της μάχης, θα περάσουμε από τη Ζωοδόχο Πηγή και, για όσους το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα ανάβασης στο Κάστρο του Αγίου Βασιλείου, ένα σημείο στρατηγικής σημασίας και πανοραμικής θέας.
Η διαδρομή ολοκληρώνεται στο χωριό Άγιος Βασίλειος, έναν ήσυχο οικισμό με έντονο αγροτικό χαρακτήρα, όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν αρμονικά. Πρόκειται για μια πεζοπορία που συνδυάζει ιστορία, φύση και βιωματική εμπειρία, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον τόπο όχι μόνο ως τοπίο, αλλά και ως ζωντανή μνήμη.
Τιμή ανά άτομο
Κόστος 35€ , Μέλος Club 30€,
να συνοδεύει την δήλωση συμμετοχής
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης από το γραφείο η πληρωμή θα σας επιστραφεί
Αν είστε οικογένεια επικοινωνήστε μαζί μας για προσφορά
🚌 07:00 Αναχώρηση από Βάρη (δείτε τα σημεία επιβίβασης)
🚌 10:00 Άφιξη στα Δερβενάκια – άγαλμα Κολοκοτρώνη,
Στα Δερβενάκια εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο του 1822 η περίφημη Μάχη των Δερβενακίων, μία από τις καθοριστικότερες συγκρούσεις της Ελληνικής Επανάστασης. Εδώ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αξιοποιώντας το στενό και δύσβατο πέρασμα, κατάφερε να περικυκλώσει και να συντρίψει τα στρατεύματα του Δράμαλη, αποτρέποντας την κάθοδο τους στην Πελοπόννησο. Η μάχη αυτή θεωρείται στρατηγικό αριστούργημα και σημείο καμπής για την πορεία του Αγώνα.
Σήμερα, τα Δερβενάκια αποτελούν έναν ήσυχο, αγροτικό οικισμό της Κορινθίας, με έντονο ιστορικό αποτύπωμα και λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Το τοπίο παραμένει ανοιχτό και αυθεντικό, με ελαιώνες, χαμηλή βλάστηση και φυσικά περάσματα που βοηθούν τον επισκέπτη να «διαβάσει» το πεδίο της μάχης και να κατανοήσει γιατί η περιοχή έπαιξε τόσο καθοριστικό ρόλο το 1822.
Κοντά στο ιστορικό πέρασμα βρίσκεται το εκκλησάκι και μνημείο του Αγίου Σώστη, τόπος αναφοράς και μνήμης για τα γεγονότα της μάχης. Το σημείο αυτό συνδέεται με την παράδοση και τη λαϊκή ευσέβεια των αγωνιστών, λειτουργώντας σήμερα ως στάση περισυλλογής και ιστορικής αναφοράς μέσα στο πεδίο των Δερβενακίων.
🥾10:00 – 14:00 Πεζοπορία: Δερβενάκια – Ζωοδόχος Πηγή – Άγιος Βασίλειος
👉 Τύπος: Διάσχιση
👉 Απόσταση: περίπου 8.2 χλμ
👉 Διάρκεια πεζοπορίας: 3 ώρες
👉 Υψομετρική διαφορά: περίπου +80μ. / –80μ.
Υπάρχει η δυνατότητα οποιος επιθυμεί να ανέβει και μέχρι το καστρο! (+250, -250)
👉 Η διαδρομή ξεκινά από τα Δερβενάκια, ακολουθεί ιστορικά μονοπάτια της μάχης του 1822, περνά από τη Ζωοδόχο Πηγή, συνεχίζει με ανάβαση στο Κάστρο Αγίου Βασιλείου και καταλήγει στο χωριό Άγιος Βασίλειος.
👉 Περιλαμβάνει ανηφορικά τμήματα, πετρώδες έδαφος και ανοιχτά σημεία θέας, με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον και πανοραμικά περάσματα προς την πεδιάδα της Νεμέας.
Η διαδρομή καταλήγει στον Άγιο Βασίλειο, ένα παραδοσιακό χωριό της Νεμέας, χτισμένο σε υψόμετρο, με πανοραμική θέα προς την εύφορη πεδιάδα. Ο οικισμός διατηρεί αγροτικό χαρακτήρα και ήρεμο ρυθμό ζωής, με τους κατοίκους να ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς, στοιχεία που συνδέουν άμεσα το χωριό με τη γη και την ιστορία της περιοχής.
Πάνω από τον Άγιο Βασίλειο δεσπόζει το Κάστρο του Αγίου Βασιλείου, χτισμένο σε στρατηγική θέση, με σκοπό τον έλεγχο των περασμάτων και της ευρύτερης περιοχής. Το κάστρο είχε αμυντικό ρόλο ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια και σήμερα, παρά την ερειπιώδη του μορφή, προσφέρει εντυπωσιακή θέα και ισχυρή αίσθηση ιστορικής συνέχειας. Η ανάβαση σε αυτό ολοκληρώνει ιδανικά τη διαδρομή, συνδέοντας το φυσικό τοπίο με την ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη εμπειρία του επισκέπτη.
🍽️ 14:00 – 16:00 Γεύμα και ξεκούραση στον Άγιο Βασίλειο
16:00 – 19:00 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
Περιλαμβάνει
✅ Μεταφορές με πούλμαν
✅ Έμπειροι συνοδοί
✅ Ασφάλιση & οργάνωση
✅ Όλοι οι νόμιμοι φόροι
Δεν Περιλαμβάνει
❌ Γεύματα/δείπνο
❌ Έξτρα δραστηριότητες
❌ Προσωπικά έξοδα
❌ Εισόδους σε χώρους ενδιαφέροντος
❌ Εξοπλισμός (προαιρετικός)
❌ Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα
Στην αιτιολογία γράφετε: επώνυμο, όνομα, προορισμός
💳 Τραπεζική κατάθεση / Όνομα δικαιούχου: Κόλλια Μαριλένα
EUROBANK
GR3702604440000960100310000
💸 Iris στο 132508782
💸 ΜΕ ΚΑΡΤΑ
χρεωστική ή πιστωτική μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank. Η κάρτα κρατάει προμήθεια οπότε το ποσό πληρωμής είναι: +2%€
ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ (πατήστε τον σύνδεσμο)
Χρονικό Όριο Τα χρήματα της προκαταβολής δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.
ΓΙΑ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ
>5 ημέρες πριν τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιήθουν από το ίδιο άτομο σε άλλη δράση για διάστημα 6 μηνών
<4 ημέρες πριν τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμία άλλη δράση
Δεν χάνετε τα χρήματά σας αν βρείτε κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.
ΓΙΑ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ
>15 ημέρες πριν Το ποσό της προκαταβολής κρατείται για επόμενη χρήση για διάστημα 6 μηνών
>10 ημέρες πριν Χάνεται το ποσό της προκαταβολής και δεν μπορεί να χρησιμοποιήθει κάπου άλλου
<5 ημέρες πριν Χάνεται το 80% του κόστους
Δεν χάνετε τα χρήματά σας αν βρείτε κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει.
01- INTERSPORT Βάρης / Αφετηρία (-10 από ώρα αναχώρησης)
02- ΒΟΥΛΑ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ (+5΄ από ώρα αναχώρησης)
03-Γλυφάδα -Public (+5΄ από ώρα αναχώρησης)
04-Αλίμου (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)
05-Αμφιθέας (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)
06-Αχιλλέως (Prapas) (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)
07-Φλοίσβος (επί της Ποσειδώνος) (+10΄ από ώρα αναχώρησης)
08-Φόρος (επί της Ποσειδώνος) (+15΄ από ώρα αναχώρησης)
09-Κωτσόβολος (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)
10-ΣΚΡΑ (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)
11-Κύκλοι (επί της Συγγρού) (+15′ από ώρα αναχώρησης)
12-Άγιος Σώστης (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)
13-ΦΙΞ (επί της Συγγρού) (+20′ από ώρα αναχώρησης)
14- Σύνταγμα (έξοδος μετρό εθνικός κήπος) (+25′ από ώρα αναχώρησης)
15- Ομόνοια (Hondos Center) (+35′ από ώρα αναχώρησης)
Προς Κόρινθο (Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Νησιά Ιονίου)
16-Media Markt (+45′ από ώρα αναχώρησης)
17-Παλατάκι (περίπτερο πριν τον Βασιλόπουλο) (+50′ από ώρα αναχώρησης)
18-Ελευσίνα (Praktiker) (+60′ από ώρα αναχώρησης)
Προς Λαμία (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη)
16-Λένορμαν (παναγίτσα) (+45′ από ώρα αναχώρησης)
17-Ρενό (+50′ από ώρα αναχώρησης)
18-Γέφυρα Καλυφτάκη (έξοδος Ολυμπιακό χωριό – smart) (+65′ από ώρα αναχώρησης)
Προτεινόμενος Εξοπλισμός
🥾 Παπούτσια & Εξοπλισμός Πεζοπορίας:
Ορειβατικά μποτάκια, Μπατόν (μπαστουνάκια), Σακίδιο πλάτης
🍫 Ενέργεια & Σνακ
Νερό (1 λίτρο), Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια, Αμύγδαλα, Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα, Σταφίδες, Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (για χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς
☀️ Προστασία από τον Ήλιο:
Γυαλιά ηλίου, Καπέλο, Αντηλιακή κρέμα
🌧️ Ρούχα & Καιρός:
Αντιανεμικό – αδιάβροχο, Φλις, Δεύτερη αλλαξιά ρούχα (παντελόνι, μπλούζα, φούτερ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια)
🛡️ Ασφάλεια & Υγεία:
Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Σφυρίχτρα, Ισχυρή κολλητική ταινία
🩹 Ατομικό Φαρμακείο
Επίδεσμος ελαστικός για περίδεση, Hansaplast, Compeed (για φουσκάλες στα πόδια), Betafusin (αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stick (αντιαλλεργικό για τσιμπήματα), Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι (για αλλεργία), Vertico, Vomex caps ή αντίστοιχο (για ζάλη), Δραμαμίνη ή αντίστοιχο (για ναυτία σε ταξίδια με πούλμαν, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο), Imodium (για διάρροια), Depon, Panadol ή Lonarid (για πόνο και πυρετό)
Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας ενημερώνουν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν
κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών 🩹.
Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει ότι:
✅ Είστε υγιείς
⚠️ Έχετε πλήρη επίγνωση της επικινδυνότητας
🎒 Διαθέτετε την κατάλληλη εμπειρία και εξοπλισμό ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες
Με βάση τα παραπάνω, αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιονδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας.
Είναι απαραίτητο να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για οποιοδήποτε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα υγείας, όπως:
🩸 Αλλεργία
⚡ Επιληψία
❤️ Καρδιολογικό πρόβλημα
🧑🤝🧑 Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του.
Δημιουργούμε κλίμα συνεργασίας με τους συνοδοιπόρους
Διατηρούμε καλή διάθεση 😊
Αναλαμβάνουμε αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τον συνοδοιπόρο ❤️
The event is finished.
Labels
- ✅ Θέσεις
Συντονιστής Ομάδας
-
Δροσούλα Κωνσταντινοπούλου
-
Phone
+306937911675 -
Website
https://greektravellers.gr/?page_id=21053 Γνωρίστε την Δροσούλα ακολουθώντας τον σύνδεσμο
ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ MEMBERS CLUB
TweetSharePinShare0 SharesΟι Ταξιδευτές… Από το 2025 ξεκινάμε την δημιουργία ενός CLUB των ΤΑΞΙΔΕΥΤΩΝ, για όλους τους συνοδοιπόρους που συμμετέχουν συστηματικά στις δράσεις μας. Όλοι οι συμμετέχοντες που τον τελευταίο χρόνο (2024), έχουν λάβει μέρος σε 6 και πλέον δράσεις γίνονται αυτόματα μέλη του Club και θα λάβουν άμεσα ειδοποίηση καθώς και την προσωποποιημένη κάρτα τους. …
Διαβάστε Περισσότερα