Λαυρεωτική: Στον Αρχαίο Θορικό

Το  “ακατέργαστο διαμάντι” και οι “κρυμμένοι θησαυροί” της Λαυρεωτικής

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021,  Νομός Αττικής

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, οι Ταξιδευτές θα βρεθούμε στο Λαύριο, εκεί όπου η γη χάρισε απλόχερα τους θησαυρούς της στους αρχαίους αλλά και στους νεότερους Έλληνες. Θα περπατήσουμε στην περιοχή της Λαυρεωτικής, σ’ ένα τόπο με σημαντική ιστορία και σπουδαία αξιοθέατα, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πεζοπορώντας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αρκετά σημεία ενδιαφέροντος. Θα ξεκινήσουμε την διαδρομή μας από το Λιμανάκι των ψαράδων στη Γέφυρα του Θορικού, τον καλύτερα σωζόμενο οικισμό της Κλασσικής Αττικής που έλεγχε τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου από τα οποία γινόταν κατά την αρχαιότητα εξόρυξη μολύβδου και αργύρου. Συνεχίζοντας θα περάσουμε από το Ναό της Δήμητρας και της Κόρης της (Περσεφόνη), που αποτελεί έργο του 5ου π.Χ., εκεί όπως αναφέρεται στον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, βρέθηκε η θεά κατά το ταξίδι της από την Κρήτη στην Ελευσίνα. Δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό αφού είναι πνιγμένος στη βλάστηση και τις καλαμιές. Θα ανεβούμε στον Λόφο Βελατούρι, όπου στην κορυφή του σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης Θορικού, περνώντας από τα Αρχαία Πλυντήρια Μεταλλεύματος.  Από εκεί πάνω, θα έχουμε υπέροχη θέα προς την ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και την Μακρόνησο απέναντι μας να υψώνει τα βράχια της οριοθετώντας το Αιγαίο πέλαγος. Κοντά στο λόφο Βελατούρι, βρίσκονται και δυο Θολωτοί Μυκηναϊκοί τάφοι, που θα τους επισκεφθούμε. Ολοκληρώνοντας την πορεία μας θα επισκεφθούμε το Αρχαίο θέατρο Θορικού που χρονολογείται γύρω στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής και θεωρείται το αρχαιότερο, σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα. Θα γευματίσουμε σε ταβέρνα της περιοχής και στη συνέχεια, θα μεταβούμε με το πούλμαν στο ακρωτήριο Σούνιο. Εκεί θα επισκεφτούμε τον Αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα, η είσοδος είναι δωρεάν και θα απολαύσουμε το μοναδικό Ηλιοβασίλεμα…

000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
previous arrow
next arrow
000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017
previous arrow
next arrow

Συνοπτικό Πρόγραμμα

07:00  Αναχώρηση από την Γλυφάδα για Μαρίνα Θορικού (Διαδρομή από Γλυφάδα προς κέντρο και Λ. Μεσογείων)

09:30  Άφιξη στην Λιμανάκι Θορικού Αττικής

09:45 – 14:00 Πεζοπορία στην Λαυρεωτική: Λιμανάκι Θορικού (3μ.) – Ναός της Δήμητρας (7μ.) – Πύργος (15μ.) – Αρχαία πλυντήρια μεταλλεύματος (35μ.) – Αρχαίο Νεκροταφείο (60μ.) – Λόφος Βελατούρι, Ακρόπολη Θορικού (136μ.) – Θολωτοί Μυκηναϊκοί Τάφοι (100μ.) – Αρχαίο Θέατρο (30μ.)

(Κυκλική 5 χλμ.,  Υ.Δ.: +/-150μ.,  Ω.Π.: 3-4 ώρες,  Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή / κατάλληλη για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση)

Η Λαυρεωτική είναι ένας τόπος με σημαντική ιστορία και σπουδαία αξιοθέατα, πολλά από τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πεζοπορώντας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αρκετά σημεία ενδιαφέροντος. Θα ξεκινήσουμε την διαδρομή μας από το Λιμανάκι των ψαράδων στη Γέφυρα του Θορικού, τον καλύτερα σωζόμενο οικισμό της Κλασσικής Αττικής που έλεγχε τα γειτονικά μεταλλεία του Λαυρίου από τα οποία γινόταν κατά την αρχαιότητα εξόρυξη μολύβδου και αργύρου. Συνεχίζοντας θα περάσουμε από το Ναό της Δήμητρας και της Κόρης της (Περσεφόνη), που αποτελεί έργο του 5ου π.Χ., εκεί όπως αναφέρεται στον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, βρέθηκε η θεά κατά το ταξίδι της από την Κρήτη στην Ελευσίνα. Δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό αφού είναι πνιγμένος στη βλάστηση και τις καλαμιές. Θα ανεβούμε στον Λόφο Βελατούρι, όπου στην κορυφή του σώζονται τα ερείπια της ακρόπολης Θορικού, περνώντας από τα Αρχαία Πλυντήρια Μεταλλεύματος.  Από εκεί πάνω, θα έχουμε υπέροχη θέα προς την ακτογραμμή με τους μικρούς κολπίσκους και την Μακρόνησο απέναντι μας να υψώνει τα βράχια της οριοθετώντας το Αιγαίο πέλαγος. Κοντά στο λόφο Βελατούρι, βρίσκονται και δυο Θολωτοί Μυκηναϊκοί τάφοι, που θα τους επισκεφθούμε. Ολοκληρώνοντας την πορεία μας θα επισκεφθούμε το Αρχαίο θέατρο Θορικού που χρονολογείται γύρω στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής και θεωρείται το αρχαιότερο, σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα.

14:00 – 16:00 Μετάβαση – Γεύμα σε τοπική ταβέρνα

16:00 – 17:20 Μετάβαση – Επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

(Η είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο είναι Δωρεάν – Προαιρετική η επίσκεψη) 

17:20 – 19:00 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα

Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).

20 €

Περιλαμβάνει

Τις μετακινήσεις με το πούλμαν, Αρχηγό, Συνοδό, Φιλοδωρήματα

Δεν Περιλαμβάνει

Φαγητό, εισόδους σε χώρους ενδιαφέροντος, Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Για την εγγραφή σας στην εξόρμηση είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα. Ανοίγοντας την φόρμα θα ενημερωθείτε αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

  • Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.
  1. Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει. 

Πληρωμή: Άμεση Εξόφληση

Η θέση κατοχυρώνεται μετά την εξόφληση του συνολικού κόστους. 

Πως Πληρώνω

e-banking

Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο.

Στην αιτιολογία επώνυμο, όνομα, προορισμός

κατάθεση

Τράπεζες Eurobank, Πειραιώς ή Εθνική

Στην αιτιολογία επώνυμο, όνομα, προορισμός

με κάρτα

Πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank.

Παρακαλούμε να αποφεύγετε αυτόν τον τρόπο πληρωμής καθώς κρατιέται προμήθεια από τις τράπεζες.

Στο Πούλμαν

Πληρωμή στο πούλμαν γίνεται αποκλειστικά για τις δηλώσεις της τελευταίας στιγμής, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης ηλεκτρονικά και κατόπιν συνεννόησης. 

Αρ. Λογ. Τραπέζης: Eurobank

(IBAN) GR7502604440000910200273784

Αρ. Λογ. 0026.0444.91.0200273784

(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)

Αρ. Λογ. Τραπέζης: Πειραιώς

(IBAN) GR9401710360006036128005788

Αρ. Λογ. 6036-128005-788

(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)

Αρ. Λογ. Τραπέζης: ΕΘΝΙΚΗ

(IBAN)GR0601106670000066700316582

(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)

Ακύρωση

Εφόσον είστε απολύτως σίγουροι για την ακύρωση σας, καλό είναι να μας ενημερώνετε έγκαιρα, ώστε κάποιο άλλο άτομο από την λίστα αναμονής να μπορεί να συμμετέχει.

Πολιτική Ακύρωσης

Μέχρι Και 7 Ημέρες Πριν

Όταν η ακύρωση είναι έγκαιρη, μέχρι και 7 ημέρες πριν την εξόρμηση, το ποσό των χρημάτων δεν χάνεται.

Τα χρήματα δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.

Τις Τελευταίες 6 Ημέρες

Όταν η ακύρωση γίνεται την τελευταία στιγμή, την τελευταία εβδομάδα της εξόρμησης, τότε το ποσό των χρημάτων χάνεται.

Τα χρήματα δεν επιστρέφονται, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενη εξόρμηση.

Για οποιοδήποτε λόγο κι αν χρειαστεί να ακυρώσετε και όσο σοβαρός κι αν είναι ο λόγος (αρρώστια, κάτι έκτακτο, κακές καιρικές συνθήκες, κλπ.) δεν μπορεί να γίνει επιστροφή ή κράτηση χρημάτων και ισχύει η πολιτική ακύρωσης.

Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει. 

 Αν έχετε συμπληρώσει την φόρμα και θέλετε να ακυρώσετε την συμμετοχή σας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα ακύρωσης συμμετοχής.

Ανάληψη Ατομικής Ευθύνης
  • Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί.
Βασικός Εξοπλισμός
  • Ορειβατικά μποτάκια, Μπατόν (μπαστουνάκια), Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Σφυρίχτρα, Ατομικό Φαρμακείο, Γυαλιά ηλίου & καπέλο, Αντηλιακή κρέμα, Αντιανεμικό – αδιάβροχο, Φλις, Νερό (1 λίτρο), Ελαφρύ φαγητό, Ισχυρή κολλητική ταινία, Σακίδιο πλάτης, Δεύτερη αλλαξιά ρούχα (παντελόνι, μπλούζα, φούτερ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια) – σε περίπτωση που βραχούμε να έχουμε στέγνα ρούχα στο πούλμαν
Ελαφρύ Φαγητό
  • Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς
Προσωπικό Φαρμακείο
  • Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid
Προβλήματα Υγείας
  • Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). : Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.
Ομαδικότητα

Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο.

The event is finished.

Λάζαρος Κουλπούζης

Συντονιστής Ομάδας

Λάζαρος Κουλπούζης

Θεωρώ τον εαυτό μου, εξερευνητή της ζωής, που θέλει να μάθει, να βιώσει, να γευτεί, να ανακαλύψει, να δει τη φύση στις διάφορες εκφάνσεις της, όλες τις εποχές και να μοιραστεί με άλλους ταξιδευτές εμπειρίες ζωής. Η ενασχόληση μου με τη πεζοπορία ξεκίνησε πριν 10 χρόνια περίπου, όπου θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνω να βρω πληροφορίες και να εξερευνώ τα κοντινά μέρη της Αττικής. Εντυπωσιάστηκα με τις ανακαλύψεις Και η φλόγα αυτή μέσα μου, όλο και φούντωνε. Έκτοτε έχω περπατήσει σε αρκετά βουνά, τα τελευταία χρόνια παίρνω μέρος, σε πολυήμερες ορειβατικές εξορμήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπου συμμετέχω στο συντονισμό των δράσεων. Θέλοντας να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις, έχω παρακολουθήσει σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού, σεμινάρια αρχηγών αναβάσεων, τη σχολή Συνοδών Βουνού, επί 2 έτη, όπου είχα την ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντες μου και να εκπαιδευτώ στη πεζοπορία-ορειβασία, την αναρρίχηση, το canyoning, τις τεχνικές συνοδείας, τη διάσωση, και τις πρώτες Βοήθειες, στις οποίες έχω λάβει πιστοποίηση. Είμαι χαρούμενος που αποτελώ μέλος της ομάδας των ταξιδευτών και ευελπιστώ να ζήσουμε μοναδικές στιγμές..

Covid 19
Covid 19Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας

*Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα
*Πληρότητα θέσεων του πούλμαν στο 85%
*Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν
*Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο
*Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία
***Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς όλοι οι επιβαίνοντες στο πούλμαν θα πρέπει είτε να:
1)Είναι εμβολιασμένοι
2)Να κάνουν rapid test 48 ωρών

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται έχουν συλλεχθεί από το facebook.