Πεντελικό όρος: Πάρκο αγαλμάτων – Αλούλα – Πηγή Σωληνάρι

Στο Μονοπάτι Των Αρχαίων Λατόμων

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, Νομός Αττικής

Σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου, οι Ταξιδευτές θα βρεθούμε στο Πεντελικό όρος, την γειτονική μας Πεντέλη. Το βουνό ονομαζόταν αρχικά Βριλησσός και έχει μείνει στην ιστορία από το ξακουστό στον κόσμο Πεντελικό μάρμαρο με το οποίο οι Αθηναίοι της εποχής του Περικλή, οικοδόμησαν την Ακρόπολη. Αν και είναι ένα από τα πιο “τραυματισμένα” βουνά στην χώρα μας, τόσο από τις σχεδόν ετήσιες μεγάλες πυρκαγιές όσο και από την αυθαίρετη δόμηση, φιλοξενεί ακόμα έναν μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων. Υψώνεται σαν μια πυραμίδα στα βορειοανατολικά της Αττικής και μαζί με τα όρη Πάρνηθα, Υμηττό και Αιγάλεω αγκαλιάζει το λεκανοπέδιο των Αθηνών. Φτάνοντας στο σημείο συνάντησης με τα δικά μας Ι.Χ., θα πεζοπορήσουμε και θα απολαύσουμε μια κυκλική διαδρομή, με θέαση από κάποια σημεία, στη Βόρεια Αττική και στο κόλπο του Μαραθώνα. Θα περάσουμε από το Ανοιχτό Μουσείο Λατομικής Τέχνης “Αλούλα”, ένα απίστευτα εντυπωσιακό μέρος. Ένα παλιό λατομείο που είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 1940 και το 1994  αποφασίστηκε να μετατραπεί σε μουσείο της λατομικής τέχνης και σε χώρο αναψυχής.  Για την υλοποίησή του εργάστηκαν αρχιτέκτονες, η γλύπτρια τοπίου Νέλα Γκόλαντα και ένα συνεργείο Παριανών λατόμων. Οι διάσπαρτοι μαρμάρινοι όγκοι που έχουν σμιλευτεί κατάλληλα, οι κατρακύλες που κατέβαζαν τα μάρμαρα, οι καζάρμες των λατόμων, αλλά και οι πηγές από όπου έπαιρναν νερό, κάνουν το αισθητικό αποτέλεσμα τόσο ευφυές και αναπάντεχο ώστε αξιολογήθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα του είδους στην Ευρώπη του ’90 και βραβεύτηκε. Συνεχίζοντας θα συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά και θα αγναντεύσουμε την πόλη μας από ψηλά… ίσως τότε να μας φανεί διαφορετική… και πιο ελεύθερη απαλλαγμένη από τα καθημερινά μας βάρη!

000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
previous arrow
next arrow
000
001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
previous arrow
next arrow

Συνοπτικό Πρόγραμμα

ΑΦΙΞΗ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΙΧ

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: https://goo.gl/maps/zqfzUW67j3fC62jc8

ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: 10:00

10:00 – 13:00 Πεζοπορία στο Πεντελικό όρος: Πάρκο Αγαλμάτων (470μ.) – Υπαίθριο ανοιχτό μουσείο μαρμάρου Παραδοσιακής Λατομικής τέχνης (670μ.) – Άγιος Λουκάς (670μ.) – Πηγή Σωληνάρι (680μ.)

(Κυκλική 8 χλμ.,  Υ.Δ.: +/-270μ.,  Ω.Π.: 4-5 ώρες,  Β.Δ.: 1 Εύκολη διαδρομή)

Έναρξη της διαδρομής μας είναι το πάρκο με τα αγάλματα στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Διονύσου. Η κατασκευή των αγαλμάτων – που έμεινε γνωστή ως Συμπόσιο της Γλυπτικής – έγινε το καλοκαίρι του 2004, στο πλαίσιο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, και με κεντρικό θέμα την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συνολικά 15 κορυφαίοι σύγχρονοι γλύπτες λάξευαν επί ένα μήνα μάρμαρα, δωρεά από τα Λατομεία, για να τιμήσουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αθήνας και το ολυμπιακό ιδεώδες. Σήμερα 13 από τα αγάλματα παραμένουν στο Δάσος, απέναντι από τον παλιό Σταθμό του τρένου, διαμορφώνοντας ένα άτυπο Πάρκο Γλυπτικής. Ανάμεσά τους θα δούμε τα «Μάτια του κόσμου», την «Αβάσταχτη ελαφρότητα της σύγχρονης Ολυμπιακής ουσίας», το γλυπτό «Πέντε Ήπειροι», την «Εκκίνηση», τη «Νίκη», την «Ελληνορωμαϊκή πάλη», τον «Δισκοβόλο» τους «Δρομείς», και άλλα αξιόλογα έργα. 

Θα συνεχίσουμε μέσα σε πευκοδάσος, όπου θα κατευθυνθούμε προς το χώρο αναψυχής και αναρριχητικό πεδίο, «Αλούλα», το υπαίθριο ανοιχτό μουσείο μαρμάρου -Παραδοσιακής Λατομικής τέχνης, που έχει διαμορφωθεί στο παλιό λατομείο Διονύσου – Πεντέλης, στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Κοντά βρίσκεται η “Κατρακύλα”, η ράμπα από την οποία κατέβαζαν τους ογκόλιθους από το Λατομείο. Θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη για να επισκεφτούμε το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, που βρίσκεται χωμένο μέσα στο πράσινο, σε μια φύση που οργιάζει. Στον Άγιο Λουκά μάλιστα, υπάρχει σκεπαστή κρήνη με νερό, όπου έπαιρναν νερό οι εργάτες των λατομείων, και κάτω από την εκκλησία ένα πολύ όμορφο λιβάδι. Κατόπιν θα επισκεφθούμε τη πηγή Σωληνάρι, όπου από εκεί έπαιρναν το νερό τους οι λατόμοι των παλαιών λατομείων. 

Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).

10 €

Περιλαμβάνει

Αρχηγό, Συνοδό, Φιλοδωρήματα

Δεν Περιλαμβάνει

Φαγητό, εισόδους σε χώρους ενδιαφέροντος, Ο,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

Για την εγγραφή σας στην εξόρμηση είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα. Ανοίγοντας την φόρμα θα ενημερωθείτε αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

  • Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.
  1. Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει. 

Πληρωμή: Άμεση Εξόφληση

Η θέση κατοχυρώνεται μετά την εξόφληση του συνολικού κόστους. 

Πως Πληρώνω

E-BANKING / ΚΑΤΑΘΕΣΗΚΑΡΤΑΠΟΥΛΜΑΝ
Τράπεζες
Eurobank
Πειραιώς
Εθνική
Alpha
Πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μέσω του συστήματος live pay της τράπεζας Eurobank. Πληρωμή στο πούλμαν γίνεται αποκλειστικά για τις δηλώσεις της τελευταίας στιγμής, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης ηλεκτρονικά και κατόπιν συνεννόησης. 
Τα έξοδα χρέωσης από διαφορετική τράπεζα πρέπει να επιβαρύνουν τον καταθέτη το ποσό πρέπει να μεταφέρετε στο λογαριασμό μας στο ακέραιο.Παρακαλούμε να αποφεύγετε αυτόν τον τρόπο πληρωμής καθώς κρατιέται προμήθεια από τις τράπεζες.
Στην αιτιολογία επώνυμο, όνομα, προορισμόςΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
(πατήστε τον σύνδεσμο)
EUROBANK
(IBAN) GR7502604440000910200273784
Αρ. Λογ. 0026.0444.91.0200273784
(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(IBAN) GR9401710360006036128005788
Αρ. Λογ. 6036-128005-788
(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)
ΕΘΝΙΚΗ
(IBAN) GR0601106670000066700316582
(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)
ALPHA BANK
(IBAN) GR5401401820182002310021800
(Όνομα δικαιούχου Κόλλια Μαριλένα)

Ακύρωση

Εφόσον είστε απολύτως σίγουροι για την ακύρωση σας, καλό είναι να μας ενημερώνετε έγκαιρα, ώστε κάποιο άλλο άτομο από την λίστα αναμονής να μπορεί να συμμετέχει.

Πολιτική Ακύρωσης

Μέχρι Και 7 Ημέρες Πριν

Όταν η ακύρωση είναι έγκαιρη, μέχρι και 7 ημέρες πριν την εξόρμηση, το ποσό των χρημάτων δεν χάνεται.

Τα χρήματα δεν επιστρέφονται, κρατούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο σε κάποια άλλη εξόρμηση δικής του επιλογής για διάστημα 6 μηνών. Μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος τα χρήματα χάνονται και δεν μπορούν να χρησιμοποηθούν.

Τις Τελευταίες 6 Ημέρες

Όταν η ακύρωση γίνεται την τελευταία στιγμή, την τελευταία εβδομάδα της εξόρμησης, τότε το ποσό των χρημάτων χάνεται.

Τα χρήματα δεν επιστρέφονται, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επόμενη εξόρμηση.

Για οποιοδήποτε λόγο κι αν χρειαστεί να ακυρώσετε και όσο σοβαρός κι αν είναι ο λόγος (αρρώστια, κάτι έκτακτο, κακές καιρικές συνθήκες, κλπ.) δεν μπορεί να γίνει επιστροφή ή κράτηση χρημάτων και ισχύει η πολιτική ακύρωσης.

Μπορείτε να βρείτε εσείς κάποιο άλλο άτομο να σας αντικαταστήσει. 

 Αν έχετε συμπληρώσει την φόρμα και θέλετε να ακυρώσετε την συμμετοχή σας μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα ακύρωσης συμμετοχής.

Ανάληψη Ατομικής Ευθύνης
  • Οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ σας γνωστοποιούν ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και γενικά οι δραστηριότητες βουνού ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού και σωματικών βλαβών. Η συμμετοχή σας στις εξορμήσεις προϋποθέτει οτι είστε υγιής, οτι έχετε επίγνωση αυτής της επικινδυνότητας και ότι διαθέτετε την εμπειρία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τη συμμετοχή σας, στην εκάστοτε εξόρμηση, ανάλογα με τις δυσκολίες, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες. Με βάση τα παραπάνω αποδέχεστε ανεπιφύλακτα ότι οι ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό ή σωματική βλάβη μπορεί να σας συμβεί.
Βασικός Εξοπλισμός
  • Ορειβατικά μποτάκια, Μπατόν (μπαστουνάκια), Φακός κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες, Σφυρίχτρα, Ατομικό Φαρμακείο, Γυαλιά ηλίου & καπέλο, Αντηλιακή κρέμα, Αντιανεμικό – αδιάβροχο, Φλις, Νερό (1 λίτρο), Ελαφρύ φαγητό, Ισχυρή κολλητική ταινία, Σακίδιο πλάτης, Δεύτερη αλλαξιά ρούχα (παντελόνι, μπλούζα, φούτερ, κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια) – σε περίπτωση που βραχούμε να έχουμε στέγνα ρούχα στο πούλμαν
Ελαφρύ Φαγητό
  • Σοκολάτα – Ενεργειακή μπάρα, Ξηροί Καρποί (Καρύδια – Αμύγδαλα – Φουντούκια κλπ.), Αποξηραμένα φρούτα (Σύκα –Σταφίδες – Βερίκοκα κλπ.), Φακελάκια με αλάτι και ζάχαρη (χαμηλή πίεση ή υπογλυκαιμία), Σάντουιτς
Προσωπικό Φαρμακείο
  • Επίδεσμο ελαστικό για περίδεση, Hansaplast, Compeed για φουσκάλες στα πόδια, Betafusin ( αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιωτικό), Fenistil stic αντιαλλεργικό για τσιμπίματα, Zirtec ή άλλο αντιισταμινικό χάπι για αλλεργία, Vertico vomex caps ή κάποιο άλλο φάρμακο για την ζάλη ,δραμαμίνη ή κάτι αντίστοιχο(για ταξίδι με πούλμαν ή αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ), Imodium χάπια για διάρροια, Depon ή Panadol ή Lonarid
Προβλήματα Υγείας
  • Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προσωπικό σας σοβαρό πρόβλημα υγείας (αλλεργία, επιληψία, καρδιολογικό πρόβλημα). : Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει και να σέβεται τις δυνατότητες καθώς και τις αδυναμίες του.
Ομαδικότητα

Επιδίωξη κλίματος συνεργασίας και ομαδικότητας με τους συνοδοιπόρους. Καλή διάθεση, αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς το συνοδοιπόρο.

The event is finished.

Λάζαρος Κουλπούζης

Συντονιστής Ομάδας

Λάζαρος Κουλπούζης

Θεωρώ τον εαυτό μου, εξερευνητή της ζωής, που θέλει να μάθει, να βιώσει, να γευτεί, να ανακαλύψει, να δει τη φύση στις διάφορες εκφάνσεις της, όλες τις εποχές και να μοιραστεί με άλλους ταξιδευτές εμπειρίες ζωής. Η ενασχόληση μου με τη πεζοπορία ξεκίνησε πριν 10 χρόνια περίπου, όπου θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνω να βρω πληροφορίες και να εξερευνώ τα κοντινά μέρη της Αττικής. Εντυπωσιάστηκα με τις ανακαλύψεις Και η φλόγα αυτή μέσα μου, όλο και φούντωνε. Έκτοτε έχω περπατήσει σε αρκετά βουνά, τα τελευταία χρόνια παίρνω μέρος, σε πολυήμερες ορειβατικές εξορμήσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπου συμμετέχω στο συντονισμό των δράσεων. Θέλοντας να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις, έχω παρακολουθήσει σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού, σεμινάρια αρχηγών αναβάσεων, τη σχολή Συνοδών Βουνού, επί 2 έτη, όπου είχα την ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντες μου και να εκπαιδευτώ στη πεζοπορία-ορειβασία, την αναρρίχηση, το canyoning, τις τεχνικές συνοδείας, τη διάσωση, και τις πρώτες Βοήθειες, στις οποίες έχω λάβει πιστοποίηση. Είμαι χαρούμενος που αποτελώ μέλος της ομάδας των ταξιδευτών και ευελπιστώ να ζήσουμε μοναδικές στιγμές..

Covid 19
Covid 19Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας

*Το πούλμαν τηρεί όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα
*Πληρότητα θέσεων του πούλμαν στο 85%
*Φοράμε όλοι μάσκα μέσα στο πούλμαν
*Απολυμαίνουμε τα χέρια μας κατά την είσοδο
*Δεν συμμετέχουμε αν νιώθουμε αδιαθεσία
***Δεν φοβόμαστε, προσέχουμε!

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς όλοι οι επιβαίνοντες στο πούλμαν θα πρέπει είτε να:
1)Είναι εμβολιασμένοι
2)Να κάνουν rapid test 48 ωρών

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται έχουν συλλεχθεί από το facebook.