
ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΑΡΑΧΘΟΣ – ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ – ΣΥΡΡΑΚΟ – ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Παρασκευή 24 – Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, Περιφέρεια Ηπείρου
Μονοπάτι της Βίδρας – Δίδυμοι καταρράκτες – Ρέμα Κουιάσας – Μονή Κηπίνας – Πράμαντα – – Καταρράκτης – Σπήλαιο Ανεμότρυπας – Γεφύρι της Πλάκας
1η ημέρα: Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
06:00 Αναχώρηση από τη Γλυφάδα
06:30 – 12:00 Μετάβαση από την Αθήνα στο χωριό Δαφνωτή Άρτας
Α. ΟΜΑΔΑ
12:00 – 18:00 Πεζοπορία στο μονοπάτι της Βίδρας: Δαφνωτη (420μ.) – Οικισμός Κάκουρι (280μ.) – Μαρία Μαγδαληνή (300μ.) – Οικισμός Λογάς (250μ.) – ποταμι Άραχθος (220μ.) – Δρόμος (250μ.)
(Διάσχιση 10,6 χλμ., Υ.Δ.: +335μ. –465μ., Ω.Π.: 5 – 6 ώρες, Β.Δ.: 2 Εύκολη Διαδρομή)
Το μονοπάτι της Βίδρας, με ένα όνομα παράξενο και ασυνήθιστο, ξεκινάει από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και καταλήγει στη γέφυρα Τζαρή. Προσφέρει μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα, έχοντας δίπλα μας τον Άραχθο και απέναντι τον επιβλητικό όγκο των Τζουμέρκων. Ένα μονοπάτι χαραγμένο πολύ πίσω στο χρόνο, που ελίσσεται πάνω στη δυτική όχθη του Άραχθου, ενός από τους πιο θεαματικούς ελληνικούς ποταμούς. Ένα μονοπάτι που απογειώνει όλες τις αισθήσεις του ανθρώπου.
Β. ΟΜΑΔΑ
12:15 – 13:00 Μετάβαση στο χωριό Καταρράκτης του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
Το χωριό Καταρράκτης έχει πληθυσμό 127 κατοίκους και υψόμετρο 800 μ. και πήρε το όνομά του από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται μόλις 5 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού Καταρράκτης, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσαινα.
Χρήση αγροτικού αυτοκινήτου για την μετάβασή μας στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορικής διαδρομής (το κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή)
13:00 – 15:30 Μικρή πεζοπορία – Επίσκεψη στους δίδυμους καταρράκτες των Τζουμέρκων.
(Μπρος πίσω 2 χλμ., Υ.Δ.: +/-100μ. Ω.Π.: 1,5 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη Διαδρομή)
Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες που σαν υδάτινοι φύλακες του βουνού κατεβάζουν με δύναμη τα ορμητικά τους νερά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι καταρράκτες βρίσκονται κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή που ανήκει στο χωριό Καταρράκτης στις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων και είναι από τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας. Ο βορινός καταρράκτης (ή ο αριστερός όπως φαίνονται) είναι πιο ορμητικός και έχει ύψος 87 μ., ενώ ο νότιος (στα δεξιά) φτάνει τα 100 μ. Από πάνω τους στέκονται οι βορειοδυτικές κορφές των Τζουμέρκων, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό τοπίο. Τα νερά από το βουνό καταλήγουν μετά από μια οφιοειδή πορεία 10 περίπου χιλιομέτρων στον ποταμό Άραχθο. Στην περιοχή των καταρρακτών έχει δημιουργηθεί πλακόστρωτη διαδρομή και γεφυράκια και έτσι η προσέγγιση είναι πολύ εύκολη, ενώ πολύ κοντά λειτουργεί και ένα αναψυκτήριο. Η φύση γύρω από τους καταρράκτες είναι η τυπική των ασβεστολιθικών πλαγιών του βουνού. Ο όγκος των νερών είναι μεγάλη και η αίσθηση της δύναμης που θα νιώσετε κάτω από ένα τέτοιο θέαμα θα σας μείνει αξέχαστη.
15:30 – 16:00 Μετάβαση στο ξενώνα Γεφύρι της Πλάκας
16:00 – 18:00 Μικρή πεζοπορία στο μονοπάτι της Βίδρας.
(Μπρος πίσω 2,5 χλμ., Υ.Δ.: +/-900μ. Ω.Π.: 2 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη Διαδρομή)
Α. & Β. ΟΜΑΔΑ
18:15 – 19:00 Μετάβαση στο χωριό Μελισσουργοί
Οι Μελισσουργοί αποτελούσαν έως το 2010 ξεχωριστή κοινότητα που καταλάμβανε ένα ορεινό τμήμα στο βορειότερο σημείο, στις πλαγιές των Τζουμέρκων. Η ονομασία του χωριού Μελισσουργοί – Μελισσουργιώτης έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι μέσα στις σκληρές συνθήκες της επιβίωσης έπρεπε να βάλουν το μυαλό τους σε μεγάλη ενέργεια, όπως η μέλισσα που είναι υπόδειγμα εργατικότητας και απομυζά από κάθε άνθος το νέκταρ για να παράξει το μέλι….Οι Μελισσουργοί βρίσκονται ανάμεσα σε δύο υπέροχα βουνά. Από τη μια πλευρά στέκουν καμαρωτά τα Τζουμέρκα και από την άλλη η συνέχεια της Πίνδου, με την κορυφή Κακαρδίτσα, να ορθώνεται αγέρωχη στα 2.429 μέτρα.
19:00 – 22:30 Τακτοποίηση στους ξενώνες και Δείπνο σε τοπική ταβέρνα
2η ημέρα: Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 (25η ΜΑΡΤΙΟΥ)
09:00 – 11:30 Μετάβαση στο παραδοσιακό χωριό Συρράκο Ιωαννίνων – Περιήγηση
Μια συγκλονιστική διαδρομή πάνω από τις χαράδρες του Άραχθου και κάτω από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, και το Περιστέρι σε φέρνει στο Συρράκο, το πέτρινο διαμάντι της Ηπείρου όπως το ονομάζουν, που είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Περιστέρι σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, απέναντι από τα Τζουμέρκα. Το χωριό είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός με πετρόχτιστα σπίτια και στέγες από σχιστόλιθο, καταπληκτικά πέτρινα μονοπάτια, πέτρινες βρύσες, αψίδες και γεφυράκια με μικρούς καταρράκτες. Μέσα στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Ο οικισμός χτίστηκε περίπου τον 15ο αι. μ.Χ. από Βλαχοφωνους πληθυσμούς και πήρε το όνομά του από τη βλάχικη λέξη seraco που σημαίνει φτωχός και άγονος. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε πρωτεύουσα της ορεινής κοινότητας Μαλακασίου, γνωρίζοντας οικονομική ανάπτυξη χάρη στα μεγάλα κοπάδια αιγοπροβάτων, στο εμπόριο και στην αργυροχρυσοχοΐα που διαδόθηκε από τους γειτονικούς Καλαρρύτες. Το Συρράκο συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με αρχηγό τον Ιωάννη Κωλέττη. Η επανάσταση καταπνίγηκε γρήγορα από τον Χουρσίτ Πασά και το χωριό κάηκε ολοσχερώς. Ξαναχτίστηκε στο διάστημα 1825-1828 και τα επόμενα χρόνια απέκτησε πάλι οικονομική δύναμη. Εκτός από τον Κωλέττη άλλος αγωνιστής του 1821 που καταγόταν από το Συρράκο ήταν ο ποιητής Γεώργιος Ζαλοκώστας, αλλά και ο ποιητής του 19ου αιώνα Κώστας Κρυστάλλης, το σπίτι του οποίου στεγάζει σήμερα ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Στην πλατεία του χωριού με τα δύο τεράστια πλατάνια βρίσκεται ο ναός του Αγ. Νικολάου, ενώ πολύ κοντά υπάρχει και η σκεπαστή πέτρινη βρύση της “Γκούρας” με τρία στόμια. Υπάρχει κι ένα χαρακτηριστικό τριώροφο κτήριο το οποίο χτίστηκε πριν 100 περίπου χρόνια και λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο. Τώρα πια δεν υπάρχουν μαθητές και στεγάζει το ξενοδοχείο “Συρράκο”.
11:30 – 16:30 Πεζοπορία Συρράκο – Καλαρρύτες – Γεφύρι Κουϊάσας : Συρράκο (1.200μ.) – Νερόμυλος Χρούσιας (960μ.) – Γεφύρι Ποταμού Χρούσια (950μ.) – Καλαρρύτες (1.160μ.) – Ποτάμι Χρούσια (760μ.) – Γεφύρι Κουϊάσας ή Τουρτούρη (760μ.) – Νερόμυλος Κουϊάσας – Δρόμος (800μ.)
(Διάσχιση, 6,2 χλμ., Υ.Δ.: +200μ. –530μ., Ω.Π.: 3 – 4 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη)
Η διαδρομή ως τους Καλαρρύτες γίνεται μέσα από το παλιό καλοδιατηρημένο μονοπάτι, που ενώνει τα δύο χωριά. Από το Συρράκο κατηφορίζουμε προς το ποτάμι Χρούσια «Πούντα ντι Χιάρ». Περνάμε από τη σιδερένια γέφυρα του ποταμού και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς το χωριό Καλαρρύτες μέσα από μια διαδρομή γεμάτη πλούσια βλάστηση και ωραία θέα. Κάνουμε μία μεγάλη στάση στο χωριό και στη συνέχεια κατηφορίζουμε στο φαράγγι κοντά στη Γέφυρα Κουιάσας από καλντερίμι (παραδοσιακό μονοπάτι). Εκεί υπάρχει ένα μικρό μονοπάτι, αντίθετα με τη φορά του ποταμού, που καταλήγει στον παλιό Νερόμυλο Κουϊάσας, που είναι κρυμμένος μέσα στη πυκνή βλάστηση.
Στη διαδρομή θα κάνουμε ενδιάμεση στάση στο χωριό Καλαρρύτες.
Το χωριό Καλαρρύτες ή Καλαρίτες έχει χαρακτηριστεί ως Παραδοσιακός Οικισμός, καθώς διατηρεί αναλλοίωτη, την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία. Είναι ένα ορεινό χωριό των Βορείων Τζουμέρκων, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μ., δίπλα στο φαράγγι του ποταμού Χρούσια, παραπόταμο του Καλαρρύτικου που και αυτός αποτελεί παραπόταμο του Άραχθου. Το χωριό είχε μεγάλη οικονομική άνθηση τον 18ο αι. με την κύρια ασχολία των κατοίκων το εμπόριο όπως υφαντά, κάπες από μαλλί, μετάξι από τη Θεσσαλία και αντικείμενα αργυροχρυσοχοΐας, τα οποία πουλούσαν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η οικογένεια Bulgari, της ιταλικής φίρμας κοσμημάτων «Οίκος Bulgari», έχει καταγωγή από την Παραμυθιά Ιωαννίνων αλλά οι προπάπποι τους, μέχρι το 1819 έζησαν στους Καλαρρύτες, όπου έφτιαχναν ασημικά και τα πουλούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τα πέτρινα ηπειρώτικα αρχοντικά, να περπατήσετε στα υπέροχα καλντερίμια του χωριού, να επισκεφτείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, το Νερόμυλο Κουϊάσας, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου(15ου ) και το διατηρητέο συγκρότημα «Κασαρέα Φασούλα»(1808-1815), του πλούσιου εμπόρου Παράσχη. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο «Άκανθος», που στέκει εδώ από το 1840. Ο Ναπολέων Ζαγκλής έχει αναλάβει το καφενείο του προπάππου του από το 1990, διατηρώντας σε συνεχή λειτουργία.
Υπάρχει δυνατότητα να μεταβείτε από το Συρράκο στους Καλαρρύτες με το λεωφορείο
Υπάρχει δυνατότητα να κάνετε μόνο ένα μέρος της διαδρομής
1η Διαδρομή (Συρράκο – Καλαρρύτες 2 ώρες)
2η Διαδρομή (Καλαρρύτες – Γεφύρι Τουρτούρη 2 ώρες)
16:30 – 17:30 Μετάβαση από τη Κουϊάσα στην Μονή Κηπίνας – Επίσκεψη στο βραχομονάστηρο
H Μονή Κηπίνας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου, χτισμένη στο κοίλωμα ενός κατακόρυφου βράχου που λαξεύτηκε με τέχνη ώστε να σχηματίζει έναν τέλειο θόλο. Το όνομα της, Κηπίνα, οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Για να φτάσει κανείς στη μονή από τη βάση του δρόμου υπάρχει ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και για να μπεις μέσα περνάς μια ξύλινη γέφυρα. Κατά την τουρκοκρατία, η ξύλινη γέφυρα ήταν κινητή και οι μοναχοί την ανέβαζαν με μοχλό ώστε να προστατεύονται από επιδρομές. Ο μικρός ναός της Μονής είναι γεμάτος με αγιογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ στον πρόναο του καθολικού βρίσκεται μια μεγάλη σπηλιά, μήκους 240 μέτρων, στην οποία κατέφευγαν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών για να προστατευτούν τον καιρό της Τουρκοκρατίας.
17:30 – 20:30 Μετάβαση στο χωριό Πράμαντα – Περιήγηση – Δείπνο σε τοπική ταβέρνα
Τα Πράμαντα είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, έδρα των βόρειων Τζουµέρκων και θα μας ξαφνιάσει µε την ασύγκριτη θέα που προσφέρει, λόγω της προνοµιακής τοποθεσίας του στους πρόποδες της κορυφής της Στρογγούλας που ορθώνεται εντυπωσιακά στα 2.107 µ. Πάνω από το χωριό.
Και όσο πιο ανυπότακτο και δυσπρόσιτο φαίνεται, άλλο τόσο σε προκαλεί να ανακαλύψεις τον παραδοσιακό οικισµό. Εμείς θα πάρουμε µια γεύση από την καθηµερινή ζωή των ντόπιων στην κεντρική πεζοδροµηµένη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και η λιθανάγλυφη βρύση Αράπης µε το γάργαρο και δροσερό νερό της.
20:30 – 21:00 Μετάβαση στο χωριό Μελισσουργοί – Ελεύθερο πρόγραμμα
3η ημέρα: Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
Α. ΟΜΑΔΑ
08:30 – 12:30 Πεζοπορία στο καταρράκτη Κεφαλόβρυσο: Ξενώνας Αγκάθι (980μ.) – Καταφύγιο Μελισσουργών(1.020μ.) – Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο (1.310μ.) – Καταφύγιο Μελισσουργών(1.020μ.) – Μονή Αγίας Παρασκευής (1.040μ.)
(Διάσχιση, 6,2 χλμ., Υ.Δ.: +530μ. –430μ., Ω.Π.: 3 – 4 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη)
Οι καταρράκτες Κεφαλόβρυσο, γνωστοί και ως καταρράκτες Μελισσουργών – Πραμάντων, οι οποίοι σχηματίζονται κυρίως από το χιόνι που λιώνει την άνοιξη, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα μέσα σε ένα άγριο τοπίο. Ένα καθηλωτικό τοπίο, που θυμίζει πολύ τις Άλπεις. Έλατα αγκαλιάζουν τις θεόρατες πλαγιές και ανάμεσα στις κορυφές εμφανίζονται οι δυο παράλληλοι καταρράκτες που ανήκουν στο νομό Άρτας. Ο ένας ονομάζεται «νερουλάς» γιατί δεν παγώνει ποτέ. Είναι μόνιμα τρεχούμενος, όλες τις εποχές του χρόνου. Ο άλλος είναι επιφανειακός, γεμίζει από το λιώσιμο των πάγων και τους θερινούς μήνες είναι στεγνός….Το σημείο όπου πέφτει το νερό ονομάζεται Κεφαλόβρυσο. Ο συγκεκριμένος καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος, στην Ελλάδα με το ύψος του να ξεπερνάει τα 350 μέτρα. Τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας της έλλειψης ήλιου στο σημείο, ο καταρράκτης παγώνει και γίνεται ιδανικό πεδίο παγοαναρρίχησης. Μόνο σεβασμό και δέος μπορεί να νιώσει κανείς μπροστά σε ένα τέτοιο καταρράκτη, με ροή όλο το χρόνο από αλπικές πηγές κοντά στην κορυφογραμμή του βουνού.
Β. ΟΜΑΔΑ
11:30 – 12:30 Μετάβαση στην Μονή Αγίας Παρασκευής – Περιήγηση – Μικρή πεζοπορία
Το μοναστήρι της Παναγίας, είναι χτισμένο στη θέση παλαιάς βυζαντινής μονής, όπου σώζεται επισκευασμένο το καθολικό της μονής (κτίσμα του 1745) με τοιχογραφίες του 1761. Λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Η μονή Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μεταξύ των χωριών Πραμάντων και Μελισσουργών στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας. Η ίδρυσή του τοποθετείται γύρω στα 1878. Την περίοδο 1908-1912 αποτέλεσε έδρα του οπλαρχηγού Ιωάννη Πουτέτση, ενώ λειτούργησε ως νοσοκομείο και χειρουργείο των ομάδων αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή. Κατά την παράδοση στην ευρύτερη περιοχή παρέμεινε εξόριστη η Θεοδώρα Πετραλείφα(13ος) μετέπειτα Αγία Θεοδώρα.
Α. & Β. ΟΜΑΔΑ
12:35 – 14:00 Μετάβαση στο σπήλαιο Ανεμότρυπα – Επίσκεψη
Αν και δεν είναι πολύ γνωστό, το σπήλαιο της Ανεµότρυπας είναι από τα οµορφότερα στην Ελλάδα. Σταλακτίτες, σταλαγµίτες, καταρράκτες, λίµνες και ιδιαίτερα χρώµατα προσφέρουν ένα φαντασµαγορικό θέαµα. Ανακαλύφτηκε το 1960 από δύο κατοίκους της περιοχής και θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα εξαιτίας του καθαρού ασβεστόλιθου που υπάρχει στο εσωτερικό του. H θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι σταθερά στους 19οC και του νερού στους 10οC. Στο εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί από τον ποταμό τρία επίπεδα, στο δεύτερο από τα οποία υπάρχει μονοπάτι 250μ. που διασχίζουν οι επισκέπτες και περιηγούνται σε χώρους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες, μικρές λίμνες και έναν καταρράκτη 2μ. Είσοδος 3 €
14:00 – 15:00 Μετάβαση στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο – Περιήγηση
Η γέφυρα της Πλάκας είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και γεφυρώνει τον ποταμό Άραχθο στη θέση Πλάκα του οικισμού Ραφταναίων, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι με καθαρό άνοιγμα 39,78 μ., ύψους 18,10 μ. και δύο τοξωτά ανακουφιστικά ανοίγματα εκατέρωθεν του κεντρικού τόξου ανοίγματος 5,00 και 6,50 μ. με πλάτους 3,00 μ. συμπεριλαμβανομένων των λιθόκτιστων στηθαίων. Χτίστηκε το 1866 από ντόπιους μαστόρους και στέριωσε μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες το 1860 και 1863. Κατά την νεότερη ιστορική περίοδο συνδέθηκε με τον εμφύλιο πόλεμο με την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Πλάκας» που υπεγράφη στο χάνι δίπλα στο γεφύρι, για την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ. Ένωνε για 150 χρόνια τις δύο όχθες του Αράχθου μέχρι που κατέρρευσε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 στη διάρκεια μιας από τις «θεομηνίες» που πλήττουν συχνά τον άγριο ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Με την αποκατάστασή του να ολοκληρώνεται πρόσφατα, χάρη στη συνεργασία διαφορετικών υπουργείων με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που επανέφερε το γεφύρι στην παλιά του μορφή. Εδώ αξιοσημείωτο είναι πως πρόκειται για την πρώτη ανακατασκευή λίθινης γέφυρας στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα παρόμοια έργα παγκοσμίως. Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για απλή γέφυρα, αλλά για ένα ιστορικό μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παραδόσεις και τους θρύλους της περιοχής, που αποτελεί και πάλι πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι του υπέροχου φυσικού τοπίου.
Για να μπορέσουν λοιπόν οι νεράιδες… του ποταμού να βρουν ξανά τον δρόμο τους, δίχως να σκοντάψουν σε κάποια σύγχρονη τσιμεντοκολώνα, τόσο τα υλικά όσο και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην αποκατάσταση, αντιγράφουν πιστά εκείνα της αρχικής κατασκευής, τότε που το ιστορικό αυτό γεφύρι, αποτελούσε τη μία από τις δύο πιο σημαντικές εισόδους, από την απελευθερωμένη Ελλάδα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
15:00 – 17:00 Γεύμα σε τοπική ταβέρνα
17:00 – 22:30 Αναχώρηση και πιθανή ώρα άφιξης στην Αθήνα
Οι ώρες που αναγράφονται στο πρόγραμμα είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, επίσης ο αρχηγός έχει το δικαίωμα για μερική ή ολική τροποποίηση του προγράμματος της εξόρμησης όταν αντικειμενικοί λόγοι το επιτάσσουν (καιρικές συνθήκες, κακή κατάσταση δρόμων κλπ.).
ΚΟΣΤΟΣ σε ΔΙΚΛΙΝΟ
230€
ΚΟΣΤΟΣ σε ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ
300€
Περιορισμένη διαθεσιμότητα, άνω των δυο μονόκλινων θα δοθούν μόνο αν υπάρχει διαθεσιμοτητα την τελευταία εβδομάδα
ΚΟΣΤΟΣ σε ΤΡΙΚΛΙΝΟ
215€
ΚΟΣΤΟΣ σε οικογένεια: δυο ενήλικες + παιδία
Περιορισμένος αριθμός
Η προσφορά με το παιδί μπορεί να γίνει μόνο όταν συμμετέχουν και οι δυο γονείς
460€ + 30€ το παιδί
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
100€
- Μαζί με την δήλωση συμμετοχής
ΕΞΟΦΛΗΣΗ
- Εντός του πούλμαν
Σε περίπτωση ακύρωσης της εξόρμησης η προκαταβολή θα σας επιστραφεί
- Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή.
- Αν μετά τη δήλωση συμμετοχής αποφασίσετε να ακυρώσετε πρέπει να μας ενημερώνετε ακόμη και αν δεν έχετε πληρώσει.